Ostoja Lasu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Limonkowo-cytrynowe ciacho z maślanką i makiem 10 lat temu
Składniki:szklanka maślanki2 limonki2 cytryny3/4 szklanki cukru200 g margaryny1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody32 g cukru wanilinowego2 jajka3 łyżki maku suchegoszczypta solicukier[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Łosoś wędzony na gorąco 10 lat temu
Składniki:filet z łososia ze skórą1 łyżka jodowanej soli kuchennej1 łyżka peklosolisuszony koperekPrzygotowanie:Filety z łosia osolić dość szczodrze. Nie trzeba się przejmować tym, że nam się sypnęło za bardzo.[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Szczaw na zupę – słoiczkowanie 10 lat, 1 miesiąc temu
Składniki:szczawsólsłoikolejPrzygotowanie:Szczaw dokładnie umyć. Pozbawić łodyg i pokroić. Nasolić i odstawić na godzinkę lub dwie. Puści soki i zmięknie. Tak przygotowany, trochę zmaltretowany szczaw wkładamy do[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowa zebra z daktylami i papają 10 lat, 1 miesiąc temu
Składniki:2 szklanki mąkiszklanka cukru białegopół szklanki cukru trzcinowego5 małych jajek2 pomarańcze2 łyżki kakaogarść suszonych daktyli i kandyzowanej papaikostka margaryny3 łyżeczki proszku do[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kulinarne Zagrania we Wrocławiu 10 lat, 1 miesiąc temu
Dnia pierwszego października we Wrocławiu uzbierało się zacne grono blogowiczek. Było kameralnie i stricte pogaduchowo. Ugoszczono nas w lokaliku Pizzy Hut, gdzie ku mojemu zaskoczeniu repertuar pizzowy uległ[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Ciasto Murzynek wg. babcinej receptury 10 lat, 1 miesiąc temu
Składniki:2 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej1 kostka margaryny3 jajka1,5 szklanki cukru3 łyżki kakao6 łyżek wodyłyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy5 ml aromatu pomarańczowego2 łyżeczki[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Wędzone filety z makreli 10 lat, 2 miesiące temu
Zalewa:50 g soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody3 ziarna ziela angielskiego5 ziaren pieprzu czarnego2 liście lauroweok 10 ziaren kolendryPrzygotowanie:Ryby należy oczyścić i wypatroszyć. Polecam od razu[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Różana gruszka w karmelizowanych jabłkach 10 lat, 2 miesiące temu
Jabłka i gruszki to dary jesieni, które zamknęły w sobie gorący oddech lata- cieszmy się ich smakiem!Składniki na ciasto:1/2 kg mąki pszennejpół kostki margaryny1 jajko i 1 żółtko2 łyżeczki proszku do pieczenia5 ml[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Karmelizowane jabłka 10 lat, 2 miesiące temu
Jakiś czas temu będąc na warsztatach przygotowane były te cudowne jabłuszka. Jako, że dostałam trochę jabłek, to nie zostało mi nic innego, niż przystąpić do słoiczkowania. Zimą będą jak znalazł. A kto wie, może[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Rzodkiewianka,czyli surówka z białej rzodkwi 10 lat, 2 miesiące temu
Składniki:biała rzodkiewjabłkonatka pietruszki suszonapapryka słodka suszonasól, pieprzjogurt typu greckiego lub bałkańskiegoopcjonalnie: chrzan tartyPrzygotowanie:Rzodkiew i jabłko zetrzeć na grubych oczkach[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Wędzony ser camembert z ziołami 10 lat, 2 miesiące temu
Składniki:ser typu camembert z ziołami70 g soli kuchennej1 litr zimnej wodyPrzygotowanie:Ser należy moczyć przez minimum 12 godzin w solance ( 70g na 1 litr zimnej wody). Następnie wyciągnąć i pozostawić do[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Figi, ricotta i migdały 10 lat, 2 miesiące temu
Składniki:Figi świeżericottapłatki migdałówmiódpieprzSposób:Figi umyć, nakroić na krzyż i nacisnąć u podstawy, co pozwoli im się rozwinąć.Posypać odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Do środka nałożyć trochę ricotty,[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Wędzone skrzydełka drobiowe 10 lat, 2 miesiące temu
Czy są równie dobre, jak te przygotowywane na grillu? Chyba nie da się tego porównać. Tym razem metoda „peklowania na sucho”. Składniki:Skrzydełka drobiowe z kurczakasól jodowana kuchennapeklosóloregano[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pulpety w sosie koperkowym 10 lat, 2 miesiące temu
Składniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprzulubiony makaron sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Wędzona ośmiornica 10 lat, 2 miesiące temu
Składniki:ośmiornica mrożona – cała10 kulek ziela angielskiego15 ziaren pieprzu czarnegopłaska łyżka soli niejodowanej 3 – 5 liści laurowychPrzygotowanie:Do wielkiego gara wlewamy wodę i wrzucamy wszystkie kulki i[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Mleczna kanapka 10 lat, 2 miesiące temu
Kiedy masz ochotę na coś dobrego, a w sklepiku szkolnym tylko woda i jabłka. Rodzice widzą, co smaczne i zdrowe, więc na pewno ich przekonasz do mlecznej kanapki. A jeszcze jak sami będą mieli smaczny kąsek w[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Domowy twaróg 10 lat, 2 miesiące temu
Składniki:3 litry mleka sok z cytryny gaza lub lniana ściereczka i gęste sitko Przygotowanie:Mleko gotować, aż do momentu, gdy będzie chciało uciec z garnka. W tym momencie należy zmniejszyć moc grzania i wlać sok[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pasta do kanapki z wędzoną makrelą i twarogiem 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki:• wędzona makrela• kostka twarogu• cebula/szczypiorek• pieprzPrzygotowanie:Nic prostszego! I nic pyszniejszego! Wędzoną makrelę pozbawić kręgosłupa moralnego wraz z ościstymi przyległościami i[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 10 lat, 3 miesiące temu
Stojąc u schyłku lata tęsknym wzrokiem wypatrujemy jego początku. Z rozczarowaniem stwierdzamy, że dni coraz krótsze i Słońca coraz mniej. Kiedy to minęło?! Już za chwilę jesienne słoty i zimowe wieczory. Brrr..[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Sen Nocy Letniej – czyli chłodnik ogórkowy z awokado 10 lat, 3 miesiące temu
Zapadał zmierzch. Łuny zielonego światła rozlewały się w lasach nieopodal włoskiego miasta Monte Athena. Wielka miłość dwojga ludzi powleka litościwie te senne, magiczne nieistnienie. Hermia i Lizandr uciekają do[…]
- Załaduj więcej