Ostoja Lasu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Rybna przygoda 10 lat, 3 miesiące temu
Hońka znów gościła w Studiu kulinarnym Let’s cook. Tym razem była to prawdziwie wodna przygoda. Coś co wodniki-szuwarki lubią najbardziej. Uczestnicy jak zwykle dopisali gwarantując wspaniałą atmosferę. Celem tych[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 10 lat, 3 miesiące temu
Przepis na idealne ciasto do pierogów nie istnieje. I nie wierzę w żadne zapewnienia, że jego takie właśnie jest. Bo to nie kwestia składników, tylko sposobu i wprawy. Każda mąka jest inna, nawet jeśli etykieta[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Porówka, czyli surówka z pora 10 lat, 3 miesiące temu
Dzisiaj będzie instrukcja obrazkowa. Polecam się! I życzę smakowitości! To jedna z moich ulubionych surówek. Wasza też?
-
Ostoja Lasu zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 10 lat, 3 miesiące temu
-
Ostoja Lasu stał się zarejestrowanych użytkownikiem 10 lat, 3 miesiące temu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kokosowa zupa z krewetkami w towarzystwie piwa typu Lambic 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki:200 g krewetek królewskich400 ml mleka kokosowegołodyga trawy cytrynowej200 ml wywaru rybnego50 g pasty Tom KhaDo rondelka należy wrzucić łodygę trawy cytrynowej i wlać 200 ml mleka kokosowego. Chwilę[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kopytka z kurkami i angielskim ALE 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki na kurkowy zaklajszcz kopytkowy:400 g świeżych kurek1 cebula biała300 g boczku wędzonegokawałek sera gran padanokilka gałązek tymiankuszczypta startej gałki muszkatołowej150 ml śmietany kremówkiGdy mało[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Leśna pokusa z Weissbier'em 10 lat, 3 miesiące temu
Scena pierwsza:Ujęcie kuchni wieczorową porą. Pani domu wyjmuje z zamrażalki paczki szpinaku i umieszcza je w misce przy zlewie, by rozmroziły się przez noc. Wychodząc z pomieszczenia, tuż przed zgaszeniem światła,[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem podana z czerwonym lagerem 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki na ciasto:100g margaryny250g mąki pszennej1 jajkoszczypta soliWymieszać razem, by powstało kruche ciasto. Pamiętając by przed pieczeniem poleżało przynajmniej 30 min w lodówce. Śmiało możemy sobie je[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Bakłażan grillowany 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki:2 bakłażany100g kaszy jaglanejmieszanka warzyw w stylu azjatyckimpęczek świeżej mięty3-5 łyżek pasty sezamowej tahinioliwa z oliweksól, pieprzPrzygotowanie:Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Sałatka ze świeżą kukurydzą 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki:2 kolby kukurydzy200 g roszponki100 g rukolipół opakowania sera fetaogórek gruntowyłyżka aromatyzowanego oleju(chilli,bazylia,czosnek)odrobina szczypiorkuZbyt wielkiej filozofii tutaj nie ma. Pamiętać[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Burgery wołowe = BułoweLoveKrowe 10 lat, 3 miesiące temu
Tym razem wpis nie będzie posiadał konkretnego zestawu składników i metodyki przyrządzania „krok po kroku”. W przypadku burgerów, chyba jest to zdecydowanie element zbędny. Najpierw musimy się zastanowić, co w[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 10 lat, 3 miesiące temu
Honorietta uczestniczyła jakiś czas temu w warsztatach kuchni libańskiej prowadzonej przez Samar Khanafer i tam spotkała to ciasto. Zatem polecam dalej. Składniki na ciasto:100 g mielonych migdałów 400 g semoliny[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Spaghetti Vongole 10 lat, 3 miesiące temu
Są takie chwile, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie wydumanych dań, a mamy ochotę na coś specjalnego.Składniki:makaron spaghetti1/2 kg małży białych4-5 ząbków czosnku1 cebulagarść świeżego oreganoolej rzepakowy[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kurczak pieczony w solnej skorupie 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki:1 świeży kurczak bez podrobów1 cytryna1 mały por2-3 gałązki świeżego rozmarynu1 kg soli spożywczej2 białka jaja kurzegoPrzygotowanie:Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce uważając by nie zetrzeć białej[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Indycze burgersy 10 lat, 3 miesiące temu
Gdy najdzie Nas ochota na niezdrowego fastfoodowca, to zastanówmy się dwa razy nim nasze nogi zaprowadzą Nas do lokalu, gdzie produkcja żywności jest taśmowa. Albowiem nigdy nie wiemy co znajdzie się Naszej kanapce[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Nadziany kaszą jęczmienną patison 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki:PatisonSer fetaMakrela wędzonaKasza jęczmiennaPieprz biały mielonySzczypiorekPrzygotowanie:Kaszę ugotować al dente. Od patisona odciąć górę, by łatwo można było wydrążyć środek, albowiem należy pozbyć się[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Ananasowo-imbirowe lizaki lodowe z płatkami ryżowymi 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki na 5 lizaków:2 plastry ananasa100 ml zalewy ananasowejłyżeczka miodu3-4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych 1 cm świeżego imbirułyżka powideł śliwkowychkakao instant do posypaniaPrzygotowanie:W rondelku[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Fit minipizze z płatkami owsianymi 10 lat, 3 miesiące temu
Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka ciepłej wody20 g świeżych drożdży1/4 szklanki mlekałyżeczka soli3-4 łyżki oleju aromatyzowanego[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Wielka beza, czyli wstęp do Pavlowej. 10 lat, 3 miesiące temu
Pierwsze podejście było trochę nie udane. Coś z pewnością poszło nie tak. Możliwe, że było za mało mąki w stosunku do ilości białek. Bezulęcja nie chciała się ułożyć wg. mojego planu. Drugie podejście było już[…]
- Załaduj więcej