Ostoja Lasu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Dyniowy "sernik" 9 lat, 8 miesięcy temu
Ciasto:70 g gorzkiej czekolady 70%70 g margaryny 1 żółtko100 g mielonych orzechów włoskichMasa serowa:2 jogurty greckie (800 g)6 jajekopakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g)1,5 szklanki purée z dyni2 opakowania[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kiełbasa "Krakowska" podsuszana 9 lat, 8 miesięcy temu
Pierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne!Składniki:1 kg mięsa wieprzowego20[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Red Velvet 9 lat, 8 miesięcy temu
Długo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś ale. Gdy się jednak człowiek przemoże, to[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Chrusty czy faworki? 9 lat, 8 miesięcy temu
Okres karnawałowy i widmo tłustego czwartku wieńczącego poświąteczne, frywolne podjadanie, wręcz zmusza do podwojenia swych starań w możliwości chociażby spróbowania sztandarów kulinarnych tego czasu. Zatem czas[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Faworki z piekarnika 9 lat, 8 miesięcy temu
Idąc za ciosem i falą pączkową przeprowadziłam eksperyment piekarniczy, pt.: Czy faworki można upiec? Wydaje się to niezłą alternatywą, gdy nie mamy litra oleju na zbyciu, by sobie ulżyć w tłustoczwartkowej[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Paprykarz 9 lat, 8 miesięcy temu
Każdy ma taki smak, taką potrawę z lat dziecinnych, za którą tęskni. Sama odkryłam niedawno, że to paprykarz. Tak, ten słynny – Szczeciński. A wszystko za sprawą sklepu rybnego w tym mieście, który ma w swojej[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Sernik na orzechowym spodzie 9 lat, 8 miesięcy temu
Serniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno..Spód:orzechy włoskieorzeszki ziemnesezam białysyrop daktylowykilka ciastek typu digestivemasłoMasa serowa:ser twarogowy4 jajkaduże[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Sernik na orzechowym spodzie 9 lat, 9 miesięcy temu
Serniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno..Spód:orzechy włoskieorzeszki ziemnesezam białysyrop daktylowykilka ciastek typu digestivemasłoMasa serowa:ser twarogowy4 jajkaduże[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Paprykarz 9 lat, 9 miesięcy temu
Każdy ma taki smak, taką potrawę z lat dziecinnych, za którą tęskni. Sama odkryłam niedawno, że to paprykarz. Tak, ten słynny – Szczeciński. A wszystko za sprawą sklepu rybnego w tym mieście, który ma w swojej[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Faworki z piekarnika 9 lat, 10 miesięcy temu
Idąc za ciosem i falą pączkową przeprowadziłam eksperyment piekarniczy, pt.: Czy faworki można upiec? Wydaje się to niezłą alternatywą, gdy nie mamy litra oleju na zbyciu, by sobie ulżyć w tłustoczwartkowej[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Chrusty czy faworki? 9 lat, 10 miesięcy temu
Okres karnawałowy i widmo tłustego czwartku wieńczącego poświąteczne, frywolne podjadanie, wręcz zmusza do podwojenia swych starań w możliwości chociażby spróbowania sztandarów kulinarnych tego czasu. Zatem czas[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Red Velvet 9 lat, 10 miesięcy temu
Długo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś ale. Gdy się jednak człowiek przemoże, to[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Chlebek czosnkowy – pizza dla zabieganych 9 lat, 10 miesięcy temu
Puszysty placek zwany chlebem czosnkowym. I mimo, że nie ma tu ani drożdży,ani sody, to rośnie jak szalone. Co więcej można by rzec. Ekspresowe wykonanie i tyle smaku. A zapach? Nie, nie do opisania! Zatem jeśli[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kiełbasa "Krakowska" podsuszana 9 lat, 10 miesięcy temu
Pierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne!Składniki:1 kg mięsa wieprzowego20[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pączki hiszpańskie – gniazdka 9 lat, 10 miesięcy temu
Każdy powód do świętowania jest dobry, ba! rzekłabym, że wręcz doskonały. Czy to tłusty czwartek, czy za sprawą cukrowych serduszek, skłaniam się ku walentynkowej propozycji. A może po prostu sobotnie świętowanie.[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Kaszana ĄĘ 9 lat, 10 miesięcy temu
Kaszanka w prasowanej słoninie z karmelizowanymi jabłkami i cebulą na puree ziemniaczano-orzechowymGdy się człowiek nudzi, chce sobie dogodzić, a w domu tylko smutna kaszana, to powstają właśnie takie dania.<br[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 9 lat, 11 miesięcy temu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, W krainie czekolady E.Wedel 9 lat, 11 miesięcy temu
Każdy kto uwielbia czekoladę, chyba ma takie marzenie, by obudzić się w fabryce Williego Wonki i mieć okazję spróbować wszystkiego. To, że można stać się fioletowym czy utonąć w rzece czekolady, to już tzw.[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Dyniowy "sernik" 10 lat temu
Ciasto:70 g gorzkiej czekolady 70%70 g margaryny 1 żółtko100 g mielonych orzechów włoskichMasa serowa:2 jogurty greckie (800 g)6 jajekopakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g)1,5 szklanki purée z dyni2 opakowania[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Boczek wędzony na trzy sposoby 10 lat temu
Składniki:3 kawałki boczku surowegoprzyprawa curryczosnek niedźwiedzi suszonymajeranek suszonyłyżka jodowanej soli spożywczejłyżka peklosoliPrzygotowanie:Każdy z kawałków boczku przemyć pod bieżącą wodą. Wytrzeć do[…]
- Załaduj więcej