Ostoja Lasu

  • Ciasto:70 g gorzkiej czekolady 70%70 g margaryny 1 żółtko100 g mielonych orzechów włoskichMasa serowa:2 jogurty greckie (800 g)6 jajekopakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g)1,5 szklanki purée z dyni2 opakowania[…]

  • Pierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne!Składniki:1 kg mięsa wieprzowego20[…]

  • Długo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś ale. Gdy się jednak człowiek przemoże, to[…]

  • Okres karnawałowy i widmo tłustego czwartku wieńczącego poświąteczne, frywolne podjadanie, wręcz zmusza do podwojenia swych starań w możliwości chociażby spróbowania sztandarów kulinarnych tego czasu. Zatem czas[…]

  • Idąc za ciosem i falą pączkową przeprowadziłam eksperyment piekarniczy, pt.: Czy faworki można upiec? Wydaje się to niezłą alternatywą, gdy nie mamy litra oleju na zbyciu, by sobie ulżyć w tłustoczwartkowej[…]

  • Każdy ma taki smak, taką potrawę z lat dziecinnych, za którą tęskni. Sama odkryłam niedawno, że to paprykarz. Tak, ten słynny – Szczeciński. A wszystko za sprawą sklepu rybnego w tym mieście, który ma w swojej[…]

  • Serniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno..Spód:orzechy włoskieorzeszki ziemnesezam białysyrop daktylowykilka ciastek typu digestivemasłoMasa serowa:ser twarogowy4 jajkaduże[…]

  • Serniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno..Spód:orzechy włoskieorzeszki ziemnesezam białysyrop daktylowykilka ciastek typu digestivemasłoMasa serowa:ser twarogowy4 jajkaduże[…]

  • Każdy ma taki smak, taką potrawę z lat dziecinnych, za którą tęskni. Sama odkryłam niedawno, że to paprykarz. Tak, ten słynny – Szczeciński. A wszystko za sprawą sklepu rybnego w tym mieście, który ma w swojej[…]

  • Idąc za ciosem i falą pączkową przeprowadziłam eksperyment piekarniczy, pt.: Czy faworki można upiec? Wydaje się to niezłą alternatywą, gdy nie mamy litra oleju na zbyciu, by sobie ulżyć w tłustoczwartkowej[…]

  • Okres karnawałowy i widmo tłustego czwartku wieńczącego poświąteczne, frywolne podjadanie, wręcz zmusza do podwojenia swych starań w możliwości chociażby spróbowania sztandarów kulinarnych tego czasu. Zatem czas[…]

  • Długo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś ale. Gdy się jednak człowiek przemoże, to[…]

  • Puszysty placek zwany chlebem czosnkowym. I mimo, że nie ma tu ani drożdży,ani sody, to rośnie jak szalone. Co więcej można by rzec. Ekspresowe wykonanie i tyle smaku. A zapach? Nie, nie do opisania! Zatem jeśli[…]

  • Pierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne!Składniki:1 kg mięsa wieprzowego20[…]

  • Każdy powód do świętowania jest dobry, ba! rzekłabym, że wręcz doskonały. Czy to tłusty czwartek, czy za sprawą cukrowych serduszek, skłaniam się ku walentynkowej propozycji. A może po prostu sobotnie świętowanie.[…]

  • Kaszanka w prasowanej słoninie z karmelizowanymi jabłkami i cebulą na puree ziemniaczano-orzechowymGdy się człowiek nudzi, chce sobie dogodzić, a w domu tylko smutna kaszana, to powstają właśnie takie dania.<br[…]

  • Każdy kto uwielbia czekoladę, chyba ma takie marzenie, by obudzić się w fabryce Williego Wonki i mieć okazję spróbować wszystkiego. To, że można stać się fioletowym czy utonąć w rzece czekolady, to już tzw.[…]

  • Ciasto:70 g gorzkiej czekolady 70%70 g margaryny 1 żółtko100 g mielonych orzechów włoskichMasa serowa:2 jogurty greckie (800 g)6 jajekopakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g)1,5 szklanki purée z dyni2 opakowania[…]

  • Składniki:3 kawałki boczku surowegoprzyprawa curryczosnek niedźwiedzi suszonymajeranek suszonyłyżka jodowanej soli spożywczejłyżka peklosoliPrzygotowanie:Każdy z kawałków boczku przemyć pod bieżącą wodą. Wytrzeć do[…]

  • Załaduj więcej