Ostoja Lasu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Syrop z mniszka lekarskiego 9 lat, 6 miesięcy temu
Kwiaty mniszka najlepiej zbierać wiosną, w słoneczny dzień. Zrywamy tylko te, które są w pełni rozwinięte i rosną w miejscach wolnych od zanieczyszczeń. Dlaczego wiosną, przecież kwitną aż do jesieni. A to dlatego,[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Karp wędzony 9 lat, 7 miesięcy temu
Recepta na dobrego wędzonego karpia jest arcyprosta! Rano udajemy się na łowisko po świeżą rybę. Skracamy jej męki jeszcze przed transportem. W domu czyścimy z łusek, patroszymy i przecinamy na pół. Mając dwa[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Ciasto z czerwonymi pomarańczami 9 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:3 male czerwone pomarańcze1,5 szklanki maki pszennejszklanka cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli3/4 szklanki jogurtu typu greckiegopół szklanki oleju np.rzepakowegogalaretka np.[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Tajska pomidorowa z ananasem 9 lat, 7 miesięcy temu
Kto powiedział, że pomidorówka zawsze musi być następstwem niedzielnego rosołu? Jakiś czas temu jadłam w knajpce tajską zupkę, która zniewoliła mnie smakiem. Nazwy nie pamiętam, ale pokusiłam się o jej odtworzenie.[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Grillowane szparagi z sosem holenderskim, czyli wersja prawie clasico 9 lat, 7 miesięcy temu
Od zawsze jadłam szparagi po prostu ugotowane. Bez żadnych dodatków. I takie smakują mi najbardziej. Tak samo jak fasolka szparagowa prosto z wody, bez żadnych bułek i omast, ale człowiekowi zawsze mało i chce[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe z rabarbarem, słonecznikiem i płatkami owsianymi 9 lat, 7 miesięcy temu
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, to idealna propozycja dla tych, co cenią swój czas i oryginalny smak. A przede wszystkim uwielbiają rabarbar. Gdy pogoda nie rozpieszcza mimo kalendarzowej wiosny. Słońca jest jak na[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Beza z malinową galaretką 9 lat, 7 miesięcy temu
Chciałam powiedzieć, że beza jest idealna na każdą okazję! Torcik bezowy znakomicie sprawdzi się przy rodzinnych uroczystościach, jak i na kameralnych przyjacielskich spotkaniach. Idealny poprawiacz nastroju i[…]
-
Profil Ostoja Lasu został zaktualizowany! 9 lat, 7 miesięcy temu
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Mazurek z bezą pełną bakalii 9 lat, 8 miesięcy temu
Pamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś takiego właśnie. Przepisu oryginalnego nie mam, zatem[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Mazurek z bezą pełną bakalii 9 lat, 8 miesięcy temu
Pamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś takiego właśnie. Przepisu oryginalnego nie mam, zatem[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Wielkanocny kalejdoskop Hońki 9 lat, 8 miesięcy temu
1. Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej Baby Drożdżowej. 2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka „na jeden ząbek”. Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Wielkanocny kalejdoskop Hońki 9 lat, 8 miesięcy temu
1. Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej Baby Drożdżowej. 2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka „na jeden ząbek”. Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 9 lat, 8 miesięcy temu
Święta zbliżają się wielkimi krokami. I co roku borykamy się z tym samym problemem, a mianowicie, jak udekorować jajka. Na fali życia eko, fit i zdrowo, zastanawiamy się jak zabarwić jajka w naturalny sposób. Jak[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 9 lat, 8 miesięcy temu
Święta zbliżają się wielkimi krokami. I co roku borykamy się z tym samym problemem, a mianowicie, jak udekorować jajka. Na fali życia eko, fit i zdrowo, zastanawiamy się jak zabarwić jajka w naturalny sposób. Jak[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Wędzone filety z makreli 9 lat, 8 miesięcy temu
Zalewa:50 g soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody3 ziarna ziela angielskiego5 ziaren pieprzu czarnego2 liście lauroweok 10 ziaren kolendryPrzygotowanie:Ryby należy oczyścić i wypatroszyć. Polecam od razu[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Karmelizowane jabłka 9 lat, 8 miesięcy temu
Jakiś czas temu będąc na warsztatach przygotowane były te cudowne jabłuszka. Jako, że dostałam trochę jabłek, to nie zostało mi nic innego, niż przystąpić do słoiczkowania. Zimą będą jak znalazł. A kto wie, może[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowa zebra z daktylami i papają 9 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:2 szklanki mąkiszklanka cukru białegopół szklanki cukru trzcinowego5 małych jajek2 pomarańcze2 łyżki kakaogarść suszonych daktyli i kandyzowanej papaikostka margaryny3 łyżeczki proszku do[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Limonkowo-cytrynowe ciacho z maślanką i makiem 9 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:szklanka maślanki2 limonki2 cytryny3/4 szklanki cukru200 g margaryny1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody32 g cukru wanilinowego2 jajka3 łyżki maku suchegoszczypta solicukier[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Ciasto Murzynek wg. babcinej receptury 9 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:2 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej1 kostka margaryny3 jajka1,5 szklanki cukru3 łyżki kakao6 łyżek wodyłyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy5 ml aromatu pomarańczowego2 łyżeczki[…]
-
Ostoja Lasu dodał(a) nowy wpis, Szczaw na zupę – słoiczkowanie 9 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:szczawsólsłoikolejPrzygotowanie:Szczaw dokładnie umyć. Pozbawić łodyg i pokroić. Nasolić i odstawić na godzinkę lub dwie. Puści soki i zmięknie. Tak przygotowany, trochę zmaltretowany szczaw wkładamy do[…]
- Załaduj więcej