Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Naleśniki kokosowe 7 lat, 7 miesięcy temu
Puszyste i lekko wilgotne naleśniki z dodatkiem mąki kokosowej. Same lub w połączeniu z jogurtem czy owocami wspaniale nadają się na pyszne śniadanie. Mój syn był nimi zachwycony.
Składniki
1 szkl mąki pszennej<br […] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sernik wafelkowy na zimno 7 lat, 7 miesięcy temu
Nieskomplikowany deser, który mogą przygotować nawet dzieci. Pyszny sernik na zimno z orzechowymi wafelkami to moja propozycja na weekend.
Składniki
1 kg sera do serników
ok. 2 opakowania Pałeczek orzechowych[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sernik w żelatynowej bańce 7 lat, 7 miesięcy temu
Efektowny deser, który przygotowałam z myślą o najmłodszych. Wygląda na dość skomplikowany ale tak na prawdę jest łatwy do przygotowania. Dzieci z pewnością będą nim zachwycone.
Składniki
200 g białego sera
50 ml[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Ciasto wiosenna zebra 7 lat, 7 miesięcy temu
Śmietanowo- galaretkowe wnętrze z jagodami ukryte pomiędzy dwoma biszkoptami. Dodatkowej słodyczy nadaje mu bita śmietana z utartą czekoladą.
Składniki
biszkopt (tortownica 21 cm)
3 jajka
3/4 szkl mąki
1/2 szk[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Wiosenna sałatka z serkiem wiejskim 7 lat, 7 miesięcy temu
Sałatka poleca się na wiosenne śniadanie. Jest lekka i pożywna a dodatkowo bardzo szybka w przygotowaniu. Jej smak wspaniale wzbogaca czarny sezam.
Składniki
1 opakowanie serka wiejskiego
1 puszka mieszanki[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Tradismak 7 lat, 7 miesięcy temu
Tradismak czyli „zakręceni” pasjonaci domowych wyrobów. Tak właściwie to sklep internetowy, którego właścicielem jest firma Sekwens.
Krótko o historii
Polscy producenci mieszanek przyprawowych działają na rynku od[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem 7 lat, 8 miesięcy temu
Tradycyjne polskie danie w nowej odsłonie. Fasolkę wzbogaciłam mięsem mielonym i przyprawami. Podana z czarnym ryżem nabiera całkiem innego smaku.
Składniki
1 puszka polskiej fasolki po bretońsku Bonduelle
200 g[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Krem budyniowo- śmietanowy 7 lat, 8 miesięcy temu
Przepis mam prosto z Włoch. Krem jest aksamitny i delikatny. Możemy regulować jego gęstość a cały sekret tkwi w śmietanie.
Składniki
500 ml mleka
2 żółtka
3/4 szkl cukru
2 cukry waniliowe lub ekstrakt
2 łyżki mąki[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Schab w pierzynce 7 lat, 8 miesięcy temu
Dwa rodzaje mięsa, dwa rodzaje przypraw w jednym kawałku. Taką wędlinę przygotowałam na tegoroczną Wielkanoc.
Składniki
500 g schabu
300 g mięsa mielonego
kawałek czerwonej papryki
przyprawa rozkoszna Tradismak<br […] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sałatka z soczewicą 7 lat, 8 miesięcy temu
Bezmięsna sałatka w sam raz na lżejszą kolację. Wystarczy kilka chwil aby przygotować coś pysznego i prostego.
Składniki
1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bunduelle
1 mała kapusta pekińska
1 papryka czerwona
1[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Razowy mazurek bez pieczenia 7 lat, 8 miesięcy temu
Szybkie ciasto bez pieczenia dla amatorów czekolady i wafelków. Z mnóstwem bakalii i czekolady to propozycja dla leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy.
Składniki
2 opakowania wafli Chrups[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Pascha kakaowa z bakaliami 7 lat, 8 miesięcy temu
Moja Wielkanoc nie może się obyć bez paschy. W tym roku przygotowałam kakaową z bakaliami. Jest puszysta i pyszna.
Składniki
500 g tłustego białego sera
1/2 kostki miękkiego masła
1/3 szkl śmietany 30 %
1/2 szkl[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, 3 bit luksusowy 7 lat, 8 miesięcy temu
Ciasto wzbogaciłam biszkoptem budyniowym a do kremu dodałam galaretki truskawkowe. Dzięki temu nabrało ono bardziej wyrafinowanego smaku.
Składniki
biszkopt
5 jajek
1 budyń waniliowy Gellwe
ok. 2/3 szkl mąki
1[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Baranek wielkanocny bez pieczenia 7 lat, 8 miesięcy temu
Szybki i smaczny deser, który można przygotować bez użycia piekarnika. W dodatku jest dziecinnie prosty.
Składniki
250 g masła
250 ml wody
100 g cukru
150 g kaszy manny
100 g pokruszonych Herbatników Regionalnych[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Żurek na schabie 7 lat, 8 miesięcy temu
Delikatny i aromatyczny żurek to idealna wersja dla osób, które nie przepadają za smakiem wędzonki. Jest lekki i dietetyczny a jego przygotowania banalnie proste.
Składniki
6 plastrów schabu
2 l wody
2 liście[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tuńczykiem i fasolą mung 7 lat, 8 miesięcy temu
Nowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację.
Składniki
1 puszka tuńczyka z oleju
1 szkl fasoli mung firmy Targroch
kilka różyczek brokuła
2-3 ogórki[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną 7 lat, 8 miesięcy temu
Tak naprawdę to ciasto powinno nazywać się Wielka Improwizacja. Dodawałam do niego wszystko, co było pod ręką. Smak jest zaskakujący a większość składników niewyczuwalna. Ciasto zostało przetestowane na bardzo[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sernik podwójnie jagodowy 7 lat, 8 miesięcy temu
Jeśli nie macie dużo czasu na przygotowanie niedzielnego ciasta, polecam szybki sernik bez pieczenia. Lekka fioletowa pianka z jagodami goji idealnie smakuje w połączeniu z korzennymi herbatnikami.
Składniki
2[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowe z kremem serowo- pistacjowym 7 lat, 8 miesięcy temu
Lekki biszkopt na bazie budyniu czekoladowego, do tego masa serowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół.
Składniki
biszkopt
5 jajek
1 budyń czekoladowy firmy Gellwe
3 łyżki mąki[…] -
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Drobiowa prasowanka z żurawiną 7 lat, 8 miesięcy temu
Kolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół.
Składniki
1 pierś z kurczaka
250 g mielonej piersi z[…] - Załaduj więcej