Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Kotlety mielone z pęczakiem 8 lat, 12 miesięcy temu
Smaczne i aromatyczne kotleciki. Wystarczy podać do nich ulubioną sałatkę a najlepiej dwie. Mają delikatny smak, który z pewnością docenią dzieci. Składniki 1 szkl pęczaku 1 kostka warzywna 300 g mięsa mielonego[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Ciasto z budyniem dyniowym i brzoskwiniami 9 lat temu
Delikatne ciasto z budyniem na bazie dyni. Soczystości dodają brzoskwinie z puszki. Całość doskonale komponuje się z delikatnym biszkoptem. Składniki Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 ) 2 x 4 jajka 2 x 1 szkl mąki 2 x 3/4 …[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Milky way 9 lat temu
Bardzo smaczne ciasto z kremem na bazie mleka w proszku. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Z doświadczenia wiem, że znika bardzo szybko. Składniki Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 ) 2 x 6 jajek 2 x 6 łyżek …
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Lawendowa pierś z kurczaka w orzechowo- sezamowej panierce 9 lat temu
Soczysta pierś z kurczaka marynowana w odrobinie lawendy. Aromatyczna orzechowo- sezamowa panierka nadaje jej intensywnego i oryginalnego smaku. Składniki pierś z kurczaka szczypta lawendy firmy Eco Blik 2 łyżki[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Rozgrzewający napój z cytrynką 9 lat temu
W końcu nadeszła mroźna zima. Nie powiem, że jestem z tego zadowolona ale nie mam na to wpływu. – 18 stopni nie zachęca do spacerów dlatego polecam ten rozgrzewający napój, nie tylko na początek dnia. Składniki 200[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Orzechowe bajaderki 9 lat temu
Proste w wykonaniu, nawet z pomocą dzieci. Wystarczą 4 składniki aby przygotować pyszne bajaderki. Składniki 400 g pokruszonych biszkoptów 100 g zmielonych orzechów 100 g masła 200 ml mleka 1. Masło rozpuszczamy i[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Piernikowe serca z kardamonem 9 lat temu
Pyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą. Składniki 200 g mąki żytniej[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sałatka z czerwonym ryżem i tuńczykiem 9 lat temu
Zwykła sałatkę z tuńczyka urozmaiciłam czerwonym ryżem i czosnkową cebulą. Można podawać ją w dwóch wersjach z majonezem lub bez. Składniki 2 torebki czerwonego ryżu ( 200 g ) 2 puszki tuńczyka 1 mała puszka[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Nadziewane obwarzanki 9 lat temu
Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa. Składniki ciasto 4 szkl mąki 1-1,5 szkl śmietany 18% 1/3 kostki[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Piernik staropolski 9 lat temu
Bardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Składniki 500 g mąki 250 g miodu 1 szkl cukru 150 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1/2 szkl[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Domowa przyprawa do piernika 9 lat temu
Aromatyczna przyprawa do piernika z przeważającą nutą kardamonu. Warto przygotować ją samemu i dobrać składniki oraz proporcje według uznania. Składniki 20 nasion kardamonu 5 goździków 3 ziela angielskie 1 łyżeczka[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Bonduelle 9 lat temu
„Przebojowe warzywa Bonduelle” ten slogan reklamowy zawsze nucę w myślach kiedy widzę logo firmy. Krótko o historii Grupa Bonduelle początkowo była małym rodzinnym przedsiębiorstwem, którego historia rozpoczęła się[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Royal Icing 9 lat temu
To rodzaj lukru królewskiego robionego na bazie bezy. Jest bardzo sztywny i puszysty. Doskonały do ozdabiania muffinek, ciastek i tortów. Wspaniale nadaje się do tworzenia kwiatów i innych dekoracji. Składniki ok.[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kurczakiem, ryżem i fasolą 9 lat temu
Smaczna sałatka z kurczakiem oraz dwoma rodzajami fasoli. Dodatek ryżu sprawia, że jest dość pożywna. Składniki 1,5 szkl ugotowanego na sypko ryżu 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 mała puszka białej fasoli firmy[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Kawa szafranowa 9 lat temu
Bardzo smaczny zastrzyk energii w ten pochmurny, deszczowy dzień. Szafran i ajerkoniak nadają odrobinę luksusu kawie Indonezyjska Żaba firmy Eco Blik. Polecam również na zimowe, babskie popołudnia. Składniki 4[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Paluchy serowe 9 lat temu
Jeden z moich ulubionych przysmaków dzieciństwa. Pyszne paluchy z dodatkiem białego sera. Do przygotowania idealnego ciasta nie potrzeba dużych umiejętności. Wystarczy trzymać się prostej zasady: dodajemy tyle sa[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Weekendowa sałatka 9 lat temu
Jedna z moich ulubionych sałatek, prosta w wykonaniu a dzięki orzechom włoskim zyskuje ciekawy smak. Składniki 1 torebka ryżu 3 kolory pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 1 ząbek[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 9 lat temu
Sopaipillas to tradycyjne, chilijskie racuchy przygotowywane z dyni. Postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniałam to warzywo na kukurydzę. Placuszki mają lekko słodkawy smak. Składniki 1 puszka Kukurydzy[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Karkówka dla smakosza 9 lat, 1 miesiąc temu
Karkówka przygotowana tym sposobem to propozycja na niecodzienny obiad. Możemy również pokroić ją w cienkie plasterki i podawać do chleba. Składniki ok. 600 g karkówki bez kości 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka[…]
-
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty dodał(a) nowy wpis, Orzechowa pasta do warzyw 9 lat, 1 miesiąc temu
To bardzo smaczny i oryginalny dodatek do warzyw na ciepło. Aromatyczna pasta wzbogaci smak marchewki, brokułów czy fasolki szparagowej. Proponuję ugotować warzywa na parze, zachowaj więcej witamin. Składniki 50 g[…]
- Załaduj więcej