Fascynacje Ani

  • Czasem wystarczy kilka prostych składników aby stworzyć w kuchni coś naprawdę pysznego. Jeśli przejadły Wam się już zwykłe dania spróbujcie koniecznie kurczaka po meksykańsku. Z przygotowaniem tego dania poradzą[…]

  • Już nie raz powtarzałam i będę powtarzać, że jeśli najdzie Was nagła ochota na małe, słodkie co nieco – najprostszym rozwiązaniem są muffiny. Do wyboru do koloru – przepisów na nie jest tysiące. Ja dziś podam Wam[…]

  • Sałatka z tuńczyka – jedna z tych, które pasują zarówno na co dzień jak i na imprezę. Niewiele składników, proste wykonanie a z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie. Tak naprawdę to co dodacie do sałatki[…]

  • Lato minęło błyskawicznie. Nawet pomidory na krzaczkach nie zdążyły dojrzeć. Aż żal żeby się zmarnowały. Dlatego też postanowiłam zrobić z nich zapasy na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów to jedna z wielu rzeczy,[…]

  • Po raz kolejny wracam wspomnieniami do lat dzieciństwa i przedstawiam Wam przepis, który z pewnością znaleźlibyście w niejednym maminym zeszycie. Wafle z masą z mleka w proszku – smakołyk, który pomimo upływu lat[…]

  • Sernik dwukolorowy – lekki, puszysty, prosty w wykonaniu. Świetnie komponuje się z filiżanką popołudniowej kawy. Składniki:
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki
    1 jajko
    250[…]

  • Kilka dni temu dostałam trzy dorodne dynie…. W szale przygotowywania zimowych przetworów, ręce same rwały się do przygotowania czegoś pysznego na zimę. Nie musiałam się wcale długo zastanawiać jakie łakocie wybrać[…]

  • Zapachniało jesienią, a w kuchni pojawiła się dynia. Dziś w wersji marynowanej z dodatkiem goździków i cynamonu. Pomimo, że dynia jest zrobiona w bardziej słodkiej wersji, idealnie pasuje jako dodatek do mięs.[…]

  • Zapachniało jesienią, poranki i wieczory są już dużo chłodniejsze, dzień coraz krótszy a w ogrodach dojrzewają dynie. Wmieszamy z roztop kuchni możemy je wykorzystać na wiele sposobów. U mnie poza tymi zamkniętymi[…]

  • Pomidorki koktajlowe wyjątkowo obrodziły w tym roku, dlatego postanowiłam wykorzystać je nie tylko do letnich sałatek. Marynowane z dodatkiem bazylii i czosnku smakują wyśmienicie. Z pewnością przywołają też[…]

  • Tym razem coś dla miłośników ostrego jedzenia. Ogórki z chili – proste w wykonaniu, mało pracochłonne i pyszne. Polecam dopóki jeszcze na straganie znajdziecie dorodne warzywa. Składniki:
    2,5 kg ogórków
    1,5 główki[…]

  • Ten przepis jest w moim domu od lat, znalazłam go kiedyś w jakimś starym czasopiśmie. Kalafior w zalewie curry robię w moim domu co roku i co roku znika najszybciej ze wszystkich przetworów. Składniki „sałatki” jak[…]

  • Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam kolejne propozycje zimowych przetworów. Dziś rewelacyjna sałatka z białej kapusty. Idealny dodatek do zimowego obiadu. W moim domu kolejne słoiczki znikają w błyskawicznym[…]

  • Ciasto mojego dzieciństwa, lekkie, puszyste, wilgotne dzięki dodatkowi oranżady. Tym razem wyszło mocno pasiaste. Dlatego proponuję zmienić proporcje i w trakcie nalewania ciasta nakładać na przemian dwie łyżki[…]

  • Pamiętam czasy kiedy byłam mała i każdy tort przygotowywany w domu był przełożony masą maślaną. Zatęskniłam za tym smakiem i choć za oknem słońce, w ten weekend na naszym stole wylądowało ciasto tortowe z maślanym[…]

  • Szybkie, proste ciasto. Idealne kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Babka jest mocno puszysta, wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Składniki:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki mąki[…]

  • Czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że każdego dnia narażeni jesteśmy na setki, a może nawet setki tysięcy bakterii i roztoczy osadzających się na naszej skórze?  U osób bardziej wrażliwych mogą się one przyczynić[…]

  • Pamiętacie jak jakiś czas temu prezentowałam Wam krem naprawczy Instituto Espanol??? (recenzję znajdziecie Sam opis producenta kusi do wypróbowania każdego z nich.
    Instituto Espanol, Avena Collagen, balsam do ciała[…]

  • Kolejny przepis z serii przetworów zimowych – co prawda również na cukinię ale uwielbianą przez mojego syna, w zalewie z kurkumą. Cukinia ma jedną ogromną zaletę, a mianowicie to, że bardzo szybko się ją robi. Moja[…]

  • Czy może być coś lepszego latem niż domowe jagodzianki??? Do ich zrobienia przymierzałam się już dość długo. Kiedy mój syn oznajmił, że idzie z babcią na jagody, wiedziałam że tym razem nie ominie mnie pieczenie[…]

  • Załaduj więcej