Fascynacje Ani

  • Co prawda do świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już teraz zastanowić się co pojawi się na stole. Poza ciężkimi kremowymi ciastami warto przyrządzić również coś innego. Mam dziś propozycję na na lekkie, puszyste[…]

  • Ciasto stworzone na potrzebę słodkiej zachcianki. Na szybko, z tego co było pod ręką. Początkowo obawiałam się co z tego wyjdzie, jednak szybko okazało się, że kolejne kawałki ciasta znikają w oka mgnieniu. Nawet[…]

  • Obłędne w smaku ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka. Mocno kruche, delikatne – prawdziwy rarytas dla wielbicieli małych łakoci. Ostrzegam!!! Na zjedzeniu jednego na pewno się nie skończy. Robię je kiedy tylko[…]

  • Po serii kremowych, dość ciężkich i mocno kalorycznych ciast, naszła mnie ochota na szarlotkę. Taką pachnącą cynamonem, na mocno kruchym cieście, wypełnioną musem jabłkowym i okrytą bezową kołderką. Muszę[…]

  • O tym, że jestem wielbicielką kawy pod każdą postacią chyba najlepiej wie mój mąż. Nic na to nie poradzę (i chyba nawet nie chcę), że bez kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci[…]

  • Przepis dostałam od koleżanki i choć długo przymierzałam się do przygotowania jakiegokolwiek ciasta marchewkowego, na to nie trzeba mnie było długo namawiać. Moją ciekawość wzbudził krem na bazie serka[…]

  • Margaretka – ciasto, w którego wyglądzie zakochałam się od chwili kiedy po raz pierwszy ujrzałam je na blogu Ostra na słodko. To jedno z tych ciast, z którym poradzą sobie nawet laicy. Potrzeba naprawdę niewiele[…]

  • Nie wiem czemu ale ostatnio ciągle chodzi za mną ciasto drożdżowe. Uwielbiam jego zapach roznoszący się po całym domu – chyba nie ma nic piękniejszego. Od razu wracam wspomnieniami do dziecięcych lat i przenoszę[…]

  • Drożdżówki – jeden z tych deserów, które z czasów kiedy byłam małą dziewczynką, najbardziej utkwiły mi w pamięci. Ten zapach świeżego ciasta roznoszący się po całym domu… Jestem pewna, że nie tylko u mnie[…]

  • Ciasto bez pieczenia, przypominające swoim smakiem popularny baton snickers. Proste i dość szybkie w wykonaniu, wystarczy nieco wcześniej przygotować sobie budyń aby gotowe ciasto powstało dosłownie w ciągu 10[…]

  • Ciast, które w tym roku zrobiło furorę na świątecznym stole. Lekki biszkopt przekładany galaretką, czekoladowym kremem i masą budyniową wprost rozpływa się w ustach. W oryginalnym przepisie użyto morele w syropie,[…]

  • Wafelki knoppers zna chyba każdy. Są  pyszne. A co powiecie na nieco odmienioną wersję knoppersa i to XXL? To jedno z tych ciast, które kuszą nie tylko wyglądem ale przede wszystkim smakiem. Lekki piegowaty[…]

  • Do świąt pozostał tydzień. Wzmożony ruch widać już w każdym sklepie. Szał świątecznych zakupów ogarnął już chyba wszystkich. W ferworze wyboru prezentów nie zapominajmy jednak o tym co powinno znaleźć się na[…]

  • Aronię znam nie od dziś – od wielu lat jesienią przygotowuję z niej domowe przetwory. W moje ręce wpadła jednak ostatnio aronia w nieco innej odsłonie – kandyzowana. To jeden z nowych produktów, które wypuściła na[…]

  • Kto powiedział, że Mikołaj je tylko ciasteczka??? Chyba jak każdy – Mikołaj również lubi wszystkie łakocie – zwłaszcza jedzone, kiedy nikt nie patrzy… Dlatego właśnie w tym roku postanowiliśmy przygotować[…]

  • Suszone śliwki – owoce, które są w moim domu nie tylko w okresie zimowym. Przed Bożym Narodzeniem jednak zawsze uzupełniam ich zapas. Koniecznie muszą znaleźć się w świątecznym bigosie, kompocie, pieczonym schabie[…]

  • Połowa listopada za pasem. Pewnie niektórzy z Was zaczynają już myśleć o świętach, a co za tym idzie o świątecznych wypiekach. Zanim przedstawię Wam swoje nowe propozycje chciałabym przypomnieć przepisy, które już[…]

  • Pogoda już nie ta, szaro, buro i ponuro, słońca jak na receptę. Rano ciężko zwlec się z łóżka, a kolejna kawa nie przynosi spodziewanych efektów. Jesień to z pewnością czas kiedy warto szczególnie zadbać o swój[…]

  • Lekki i puszysty – sernik właśnie taki, jakie lubię najbardziej. Dawnej był ciastem typowo świątecznym, pieczonym na rodzinne uroczystości lub inne ważne okazje. Dziś to ciasto pojawiające się na stołach równie[…]

  • Tradycyjny, mocno czekoladowy, wilgotny i puszysty – murzynek. Smakuje zupełnie jak ten z dzieciństwa. Dodatek dżemu sprawia, że  ciasto długo zachowuje świeżość.Składniki:
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki oleju[…]

  • Załaduj więcej