Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pomidorowo-paprykowe burgery z serem cheddar i marynowaną papryką 6 lat, 7 miesięcy temu
Z racji, że mój Luby uwielbia domowe fast foody burgery goszczą u nas dość często. Ostatnio robiłam Smacznego 🙂 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami 6 lat, 7 miesięcy temu
Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dorsz po katalońsku 6 lat, 7 miesięcy temu
Kolejna propozycja z cyklu podróży po Europie. Mały przystanek w Katalonii, gdzie akurat mieszkam. Pyszny delikatny dorsz w sosie z warzywami. Serwowany z jajkiem z powodzeniem może pojawić się także na[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zielone smoothie gruszkowe ze szpinakiem 6 lat, 8 miesięcy temu
Trochę mocnej zieleni z rana to dobry sposób na dobry humor i energię przez cały dzień. Smoothie, to świetny sposób na przemycenie nielubianych składników.Do przygotowania smoothie można także użyć szpinak[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Podżerka z karkówki z papryką marynowaną 6 lat, 8 miesięcy temu
Pyszny i soczysty sposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek. Składniki (4 porcje)-600 g chudej karkówki-1 puszka pomidorów-200 g papryki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chlebki Naan 6 lat, 8 miesięcy temu
Chlebki Naan są świetnym dodatkiem do indyjskich dań typu curry czy jako pieczywo do nadziania ulubionymi składnikami (jak np. pitę). Podobne do naszych rodzimych podpłomyków sprawdzają się także jako spód do[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Czerwone curry mango z kurczakiem 6 lat, 8 miesięcy temu
Wspaniałe połączenie ostrości curry ze słodyczą dojrzałego mango. Nie jest słodkie, ale z wyczuwalną nutą owocu. Świetnie komponuje się z ryżem lub chlebkami Naan.Składniki (4 porcje)-500g filetu z kurczaka-3 ząbki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Potaje de Vigilia – andaluzyjska zupa wielkopostna z ciecierzycą, dorszem i szpinakiem 6 lat, 8 miesięcy temu
Potaje de Vigilia jest postną zupą wywodzącą się z Andaluzji. Tradycyjnie zupę tę jada się w trakcie Wielkiego Postu. Bardzo prosta w wykonaniu,a do tego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pancakes z boczkiem, cebulą i jajkiem sadzonym 6 lat, 8 miesięcy temu
Pancakes, choć zazwyczaj kojarzą nam się z formą słodką – z syropem klonowym, czy marmoladą – wbrew pozorom są świetnym elementem do stworzenia dań na słono. Pancakes z boczkiem, cebulą i jajkiem jedliśmy kiedyś w[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pieczone kotlety mielone z cukinią i serem 6 lat, 8 miesięcy temu
Dla odmiany od klasycznych smażonych mielonych powstały pieczone kotleciki z cukinią i serem żółtym. Bardzo soczyste i delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków – czy to ziemniaki, ryż, kasza czy makaron w[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Potrawka z zielonej soczewicy i boczniaków 6 lat, 8 miesięcy temu
Do grzybów zawsze miałam slabość. Chociaż boczniaki nie są grzybami leśnymi – ze względu na swój delikatny smak świetnie komponują się w przeróżnych potrawach. W połączeniu z zieloną soczewicą i ziołami powstała[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Smoothie gruszkowo-jabłkowe z płatkami owsianymi 6 lat, 8 miesięcy temu
Smoothie z dodatkiem płatków owsianych świetnie nadaje się na lekkie szybkie śniadanie lub wartościowa przekąska na drugie. Delikatne w smaku, pełne przypraw korzennych i owoców, które zazwyczaj każdy ma w swoim[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pilaw z grzybami leśnymi 6 lat, 8 miesięcy temu
Pilaw to pyszna i pachnąca propozycja na rodzinny obiad. Pełny warzyw i grzybów leśnych stanowi syty i zdrowy posiłek. Do przygotowania potrawy można także użyć grzybów mrożonych lub suszonych.Składniki (4 porcje)<br[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Buñuelos – czyli wielkanocne kulki hiszpańskie 6 lat, 8 miesięcy temu
Dziś po raz kolejny zapraszam Was po Wielkanocną inspirację nie tylko z regionu Hiszpanii. Buñuelos są serwowane w wielu krajach świata. To nic innego, jak kulki z ciasta smażone na głębokim oleju. Tutaj w[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Smoothie gruszkowo-cynamonowe (wysokobiałkowe) 6 lat, 8 miesięcy temu
Uważam, że nie ma wielu kombinacji i smaków i zapachów, które mogłyby pobić gruszkę z cynamonem. Przywołuje wspomnienie ciepłych pieczonych gruszek z cynamonem rwanych z babcinym ogrodzie. Takie smoothie jest[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajka faszerowane z łososiem wędzonym 6 lat, 8 miesięcy temu
Jajka faszerowane łososiem wędzonym, to jedne z naszych ulubionych. Często goszczą w formie kolacji czy popołudniowej przekąski. Proste, kilkuskładnikowe wypełnienie świetnie pasuje do przystawki na zimno, nie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny 6 lat, 8 miesięcy temu
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł czas na trochę świątecznych propozycji. Na początek dla odmiany od tradycyjnych jaj, babek i mazurków proponuję kilka hiszpańskich inspiracji.Hiszpanie,[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 6 lat, 8 miesięcy temu
Niedawno proponowałam Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Śniadaniowe smoothie buraczano-bananowe z nasionami chia 6 lat, 9 miesięcy temu
Uwielbiam szybkie śniadania. Smoothie są świetną opcją na każdy dzień. Kilka ulubionych składników i powstaje lekki odżywczy posiłek, w którym dodatkowo można przemycić nie do końca ulubione składniki. Na dobry[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Curry z jagnięcej wątróbki 6 lat, 9 miesięcy temu
Po małej przerwie od podrobów znowu zatęskniłam za wątróbką. Wątroba jagnięca i cielęca to jedne z niewielu produktów, który uwielbiam pod każdą postacią. Ze względu na pogodę za oknem przyszła pora na coś[…]
- Załaduj więcej