Zielona Kuchnia
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Fool's Gold Loaf Sandwich, czyli "kanapka Elvisa Presleya" 6 lat, 9 miesięcy temu
Kanapka Fool’s Gold Loaf została stworzona przez Colorado Mine Company, restaurację z Denver w Kolorado. Od 1976 roku ta została owiana legendą związaną z Elvisem Presleyem. Według „The Life and Cuisine of Elvis[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pulled pork 6 lat, 9 miesięcy temu
Pulled pork (szarpana wieprzowina) to metoda przygotowywania mięsa wieprzowego, w której to duży kawałek mięsa (głównie łopatka), piecze się powoli w niskiej temperaturach, pozwalając, aby mięso stało się[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Calzone z kurczakiem BBQ 6 lat, 9 miesięcy temu
Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą,[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bigos z kiszonej kapusty 6 lat, 9 miesięcy temu
Choć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym z kiszonej kapusty. Składniki (4[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri) 6 lat, 9 miesięcy temu
Chaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym „serowym chlebem”. Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie, tzw. „otwarte” z serem i jajkiem,[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Olivada – hiszpańska pasta z oliwek 6 lat, 9 miesięcy temu
W przepisie na Smacznego 😉 Czytaj dalej
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pierogi z soczewicą 6 lat, 9 miesięcy temu
Domowe pierogi są najlepsze. Czy ktoś się nie zgodzi? Wypełnione po brzegi farszem, doprawionym według własnego uznania. Duże i świeże. Jakie są Wasze ulubione wypełnienia? Dziś u mnie klasycznie – soczewica z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich 6 lat, 9 miesięcy temu
Nadszedł czas na kolejną kanapkę na ciepło. Tym razem wybór padł na Cudighi Sandwich. Jest to niezbyt skomplikowana kanapka ze specjalnie doprawionym mięsem uformowanym w burger lub, częściej, bardziej podłóżnie[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kalmary z olivadą (pastą z czarnych oliwek) 6 lat, 9 miesięcy temu
Po małej przerwie zapraszam na podróż w regiony śródziemnomorskie. Kalmary, wciąż mało doceniane, są rewelacyjnym źródłem białka i mikroelementów, m.in. takich jak witaminy z grupy B, jodu czy selenu. Mimo ich[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amerykańska kanapka BLT (American BLT Sandwich) 6 lat, 10 miesięcy temu
Kanapka BLT jest jedną z najpopularniejszych w krajach anglosaskich. Jej wdzięczna nazwa „BLT” powstała od nazw głównych składników – bekonu (bacon), sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Pozostałe składniki -[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Smoothie buraczane z jabłkiem imbirem i chia 6 lat, 10 miesięcy temu
Poznajcie mojego nowego przyjaciela. Smoothie buraczane to nie tylko soczysty odcień różu, ale także bardzo zdrowy koktajl: buraki pomagają obniżyć ciśnienie krwi; jabłka są pełne błonnika pokarmowego; szpinak[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa fasolowa (fasolówka) 6 lat, 10 miesięcy temu
Któż jej nie zna? Pyszna, syta, rozgrzewająca, niezastąpiona, przkeazywana z pokolenia na pokolenie. A mimo wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby? Składniki (6 porcji)-250 g fasoli-250 g wędzonego[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Deser marchewkowo-śmietanowy z trójkątami z ciasta francuskiego 6 lat, 10 miesięcy temu
Lekki i prosty deser na zimno z deliaktnie wybijającym się imbirem. Podany z bitą śmietaną i trójkątami z ciasta francuskiego zachwyci każdego.Składniki (4 porcje)-1 kg marchwi-200ml śmietanki 18% + kilka kropel do[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki z mieszanego mięsa na ostro 6 lat, 10 miesięcy temu
Czy jest tu ktoś kto nie lubi szaszłyków? Odpowiednia marynata, dobrej jakości mięso – całość opieczona na grillu lub w piekarniku stanowi smaczny i soczysty posiłek. W towarzystwie ulubionych sosów i warzyw lub[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kremowy makaron z wątróbką i pieczarkami 6 lat, 10 miesięcy temu
Wątróbka w smacznym sosie z dodatkiem makaronu to zawsze pełnowartościowe i sycące danie. Dziś zapraszam na połączenie podrobów z deliaktnymi pieczarkami i kremowym sosem. Składniki (4 porcje)-200 g makaronu-500 g[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, "Grzybek", czyli placek ze skwarkami 6 lat, 10 miesięcy temu
Dziś coś niecodziennego, trochę kalorycznego, ale pysznego. I najważniejsze, że wiąże się z miłymi wspomnieniami z domu rodzinnego. Dlaczego „grzybek, nie mam pojęcia, ale lata temu w naszym domu każdy wiedział o[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pieczona karkówka na ostro w coca-coli 6 lat, 10 miesięcy temu
Użycie komercyjnych napojów do marynat staje się coraz bardziej popularne. Połączenie coca-coli z ostrymi przyprawami daje bardzo ciekawy efekt. Ostro-słodkawy smak i pięknie zglazurowane soczyste mięso. Składniki[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kalafior pieczony w całości z sosem jogurtowo-pietruszkowym 6 lat, 10 miesięcy temu
Wydawać by się mogło, że tak duże warzywo nie może się dopiec dobrze w całości. Nic bardziej mylnego. Kalafior pieczony w całości jest miękki w środku z przysznie chrupiącą „skórką” na wierzchu. Podany z[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Schab w sosie z szuszonych śliwek 6 lat, 10 miesięcy temu
Większości z nas schab i suszone śliwki kojarzą się z faszerowaną pieczenią. Te wartościwe suszone owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś[…]
-
Zielona Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tuńczykiem i jajkiem 6 lat, 10 miesięcy temu
Sałatki z tuńczykiem i majonezem goszczą u nas dość często. Ta jest jedną z klasycznych, do której co jakiś czas wracamy. Prosta i smaczna, świetnie nadaje się na kolację.Składniki (4 porcje)-5 jaj-2 puszki[…]
- Załaduj więcej