Salonik smaków

  • Zdrowa, zielona sałatka z brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi. Składniki:brokuły1 seler naciowy1 puszka ananasów2 jabłkasólpieprzmajonezKalafior dzielimy na[…]

  • Jeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego – to może zróbmy polędwiczki w boczku. Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone.Składniki:3[…]

  • Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze. Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją[…]

  • Zawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne. Galantyna smakuje na ciepło i na zimno. Składniki:<br[…]

  • Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła – drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę. Ja zrobiłam najprostszą, jaką potrafię – trochę wędliny,[…]

  • Salonik smaków zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 9 lat, 4 miesiące temu

  • Salonik smaków stał się zarejestrowanych użytkownikiem 9 lat, 4 miesiące temu

  • Tort, który proponuję to tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas. Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku. Składniki (duża tortownica):8[…]

  • Kiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków. Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką. Wystarczy, że zaświeci się[…]

  • Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska. Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny,[…]

  • Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe – a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać!Składniki:6 jajek3/4 szklanki cukru1 torebka[…]

  • To ciasto jest na pewno wszystkim znane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa „pijak”. Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje.Składniki:Ciasto:9 białek1,5 szklanki[…]

  • Proste czekoladowe ciasto, które nie może się nie udać. Murzynek jest smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Skadniki:1 kostka margaryny3-4 łyżki kakao8 łyżek wody lub mleka3-4 jajka1,5 szkl. mąki1,5 szkl.[…]

  • Bardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości.<br[…]

  • Ziemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze, inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania. Składniki:20 dużych[…]

  • „Niebo na talerzu” to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo.<br[…]

  • Często nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie – faszerowana papryka. Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny, a dzięki pieczarkom i ryżowi danie[…]

  • W ostatnim przepisie napisałam, że skórki ściągnięte z udek kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy. I tak się stało. Nadziałam je mielonym mięsem drobiowym z pistacjami. W ten sposób powstało niebanalne[…]

  • To danie na pewno będzie wszystkim smakować. Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą skórką szynki kryje się aromatyczny[…]

  • W internecie znalazłam ciasto „Miętus”. Zastanawiałam się, czy ciasto o smaku miętowym może być smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie tortu i jestem zachwycona.[…]

  • Załaduj więcej