ekspansja smaku
@ekspansja-smaku
aktywny 6 lat, 8 miesięcy temu-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, romantyczny deser z bitą śmietaną 8 lat, 9 miesięcy temu
Oprócz ciasteczek w serduszka przygotowałam również na walentynki pyszne deser z bitej śmietany i galaretki malinowej. Taki deser jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a w lampkach do wina wygląda bardzo[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Cisteczka w kształcie serc na Walentynki 8 lat, 9 miesięcy temu
Ponieważ święto zakochanych zbliża się dużymi krokami postanowiłam na tę okazję coś upiec. Walentynkowe ciasteczka które upiekłam są mięciutkie , delikatne w smaku a do tego romantycznie wyglądają 🙂 Coś czuję że[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Chrupiące placki ziemniaczane 8 lat, 9 miesięcy temu
Placki ziemniaczane to pomysł na szybkie i smaczne danie. A sposobów na ich podanie jest kilka przez co nie jest to nudne danie. Placki ziemniaczane możemy podać z cukrem , z solą z sosem itp.Moja ulubiona wersja[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Kapuśniak Babuni z miękkimi ziemniakami 8 lat, 9 miesięcy temu
Kapuśniak któż go nie zna? Idealna zupa kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Dla wielu z Nas kojarzy się z jazdą na sankach i powrotem do domu w przemokniętych ubraniach oraz Babcią , która rozgrzewała nas[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, przepis na karmelizowaną skórkę pomarańczową 8 lat, 9 miesięcy temu
Skórka z pomarańczy kandyzowana najbardziej smakuje mi w serniku wiedeńskim. Nie wyobrażam sonie tego właśnie ciasta bez skórki pomarańczy 🙂 Chociaż właściwie kiedy piekę makowca lub robię paschę to również używam[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, przepis na jędrne kopytka 8 lat, 9 miesięcy temu
Kopytka należą do tych posiłków które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama robiła je raz w tygodniu i podawała z sosem. Przepis na kopytka dała mi kilka lat temu. Od tamtej pory sama je przyrządzam mojej[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Jak ugotować brokuły? 8 lat, 9 miesięcy temu
Jak ugotować a nie rozgotować ?Chcemy aby brokuły były jędrne i nie rozpadały się po wyjęciu z wody. To oczywiste. Nikomu raczej nie będzie smakowała zielona papka dodana do obiadu. sprawdźcie ten sposób na[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Fasolka po bretońsku 8 lat, 9 miesięcy temu
Jak zrobić fasolkę po bretońsku ?Bardzo prosto. Główne składniki to fasola np: piękny jaś i kiełbaska. Smak fasolki jest intensywny i wyrazisty. Gotuje się ją szybko pod warunkiem że zamoczymy fasolę dzień[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, surówka z kiszonej kapusty i jabłka 8 lat, 9 miesięcy temu
Surówka z kiszonej kapusty jest smacznym dodatkiem obiadowym. Do czego pasuje surówka z kiszonej kapusty ?Surówka z dodatkiem jabłek świetnie komponuje się z kotletami, mięsem mielonym czy bitkami. Kotlety, mięso[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, jak uratować przesoloną zupę ? 8 lat, 9 miesięcy temu
Jeżeli nie chcący przesolisz zupę nie martw się. Jest prosty sposób aby ją uratować. Po zastosowaniu tej prostej metody Twoja zupa znowu będzie jadalna :-).Kulinarny Poradnik podpowiada prosty trik jak uratować[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Prosty sposób na pastę z białego sera 8 lat, 9 miesięcy temu
Tak już mam że od czasu do czasu mam chęć na jakąś pastę do chleba 🙂 Buszując po pułkach mojej lodówki doszłam do wniosku że dam radę zrobić pastę z białego sera i papryki. I jak się okazało to był strzał w[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, 1 sposób na najlepszą szarlotkę 8 lat, 9 miesięcy temu
To już u mnie w domu tradycja że w sobotę piekę jakieś dobre ciacho 🙂 Tym razem padło na szarlotkę. Zrobiłam ją z najprostszego przepisu ale za to szarotka ta jest najlepsza. Miękkie waniliowe kruche ciasto – z[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, miodowe żeberka w sosie jabłkowym na oleju rzepakowym 8 lat, 10 miesięcy temu
Mięsne dania bardzo często goszczą na moim stole. Cała moja rodzinka uwielbia mięso w każdej postaci. Tym razem przyszedł czas na żeberka i to nie byle jakie bo w marynacie miodowej i pysznym sosie jabłkowym.Nie[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, koreczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami 8 lat, 10 miesięcy temu
Kolejny weekend się zaczął ( hurra) . Powolnymi krokami zbliża się wieczór a co za tym idzie? – Filmowe wieczorne seanse 🙂 Żeby urozmaicić rodzinne oglądanie filmów zrobiłam koreczki. Po raz kolejny wykorzystałam[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Co zrobić aby gotowane warzywa nie straciły koloru 8 lat, 10 miesięcy temu
Bardzo lubię warzywa. Mają dużo witamin ważnych dla naszego zdrowia. Nie które z nich podaję ugotowane . Bardzo często zajadamy się sałatką z marchwi i zielonego groszku . Jest naprawdę bardzo smaczna. Ale co[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Jak ugotować jajko na miękko 8 lat, 10 miesięcy temu
Jajka bardzo często goszczą u mnie w domu na stole. Cała moja rodzinka po prostu uwielbia się nimi zajadać. Najbardziej smakują nam jajka ugotowane na miękko .jajko na miękko Walory smakowe są wręcz obłędne 🙂 I[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, koreczki z tortilli pomidorów suszonych 8 lat, 10 miesięcy temu
Bardzo lubię koreczki. Szczególnie te z serem , papryką i suszonymi pomidorami . Podaję je na każdej imprezie od urodzinowej po sylwestrową 🙂 Jednak po pewnym czasie zajadania się tymi koreczkami postanowiłam je[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Co zrobić aby olej nie pryskał podczas smażenia 8 lat, 10 miesięcy temu
Wiele przyrządzanych potraw wymaga smażenia lub obsmażenia wstępnego. I nie było by tego tematu gdyby nie fakt , że podczas tej czynności tłuszcz pryska po całej kuchni. No właśnie! Jest to efekt uboczny , nie[…]
-
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście 8 lat, 10 miesięcy temu
ruskie pierogi
Dzisiaj na obiad zrobiłam pierogi ruskie. Czasami do farszu dodaję koperek lub boczek ale nie dzisiaj. Zamówienie było na klasyczne ruskie więc trzeba było je przyjąć i wykonać 🙂 Efekt : bardzo[…] -
ekspansja smaku dodał(a) nowy wpis, Przepis na pastę z makreli z ogórkami kiszonymi 8 lat, 10 miesięcy temu
pasta z makreliRyby są bardzo ważnym składnikiem w diecie. Bardzo często przygotowuje je na obiad. Ale dzisiaj zrobiłam pastę z makreli na śniadanie i wyszła rewelacyjna. Przygotowanie zajęło mi chwilę a smak…..[…]
- Załaduj więcej