Danka
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Mazurek kajmakowy z powidłami 5 lat, 8 miesięcy temu
Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii. Dla[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Babka piaskowa na oleju 5 lat, 8 miesięcy temu
Jakiś czas temu nie pomyślałabym, że można upiec babkę na oleju. Ale skoro jest babka na majonezie ( (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)140 g mąki[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Sałatka makaronowa z kurczakiem i słonecznikiem 5 lat, 8 miesięcy temu
Łuskane pestki słonecznika są źródłem witaminy E i skarbnicą fitosteroli – substancji, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią również przed chorobami[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym 5 lat, 8 miesięcy temu
Różnego rodzaju pasty jajeczne przygotowuję dosyć często. Do moich ulubionych należą pasta z suszonymi pomidorami ( (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:200 g twarogu półtłustego2 małe[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka makaronowa z patelni 5 lat, 8 miesięcy temu
Nie zawsze mam czas, żeby przygotować ze spokojem obiad. Wówczas z tego co mam w lodówce staram się upichcić coś niepowtarzalnego. Powstają wtedy ciekawe dania, które wszystkim smakują i są przygotowane z[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym 5 lat, 8 miesięcy temu
Gulasze to pożywne i proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe. Możemy je robić na bazie mięsa wieprzowego lub drobiowego. Jednak te drugie przygotowuje się szybciej, ponieważ mięso z kurczaka nie wymaga długiej[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Sałatka hawajska 5 lat, 8 miesięcy temu
Jedną z moich ulubionych przypraw jest curry. Dodaję ją bardzo często do różnego rodzaju dań z kurczakiem. Dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę hawajską, do której dodałam kurczaka przyprawionego właśnie tą[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Drink Blue Lagoon 5 lat, 8 miesięcy temu
Blue Lagoon lub po polsku Błękitna Laguna to klasyczny, orzeźwiający drink o ciekawym, niebieskim kolorze. Do jego przygotowania będzie nam potrzebna czysta wódka, likier blue curacao oraz lemoniada bądź sprite.[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Kurczak po tajsku 5 lat, 8 miesięcy temu
Lubię kuchnię azjatycką za ciekawe i aromatyczne przyprawy, a dania robi się szybko i na jednej patelni lub w woku. Jednym z głównych składników dań kuchni tajskiej jest mleko kokosowe i delikatny ryż jaśminowy.[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Surówka z czerwonej kapusty a'la Coleslaw 5 lat, 8 miesięcy temu
Surówka Coleslaw jest jedną z moich ulubionych. Robię ją dosyć często, ale do tej pory przygotowywałam ją z białej kapusty. Przepis na nią znajdziecie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); <br[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Kotlety jajeczne z pieczarkami 5 lat, 8 miesięcy temu
Kiedyś słyszałam zdanie, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak u mnie w domu tak nie jest, ponieważ uważam, że jest wiele dań bezmięsnych, które są bardzo smaczne i sycące. Przygotowuje się je nieraz szybciej niż[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Kurczak a'la Carbonara 5 lat, 9 miesięcy temu
Spaghetti Carbonara to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które na dobre zagościło w naszej kuchni. Robię je dość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go <br[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Pasta jajeczna z rzodkiewką i żółtym serem 5 lat, 9 miesięcy temu
Od pewnego czasu pasty jajeczne pojawiają się w moim domu bardzo często. Można je robić z różnych składników. Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę i co znajdziemy w lodówce. Wystarczy 15-20 minut, aby[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Malinowa Princessa bez pieczenia 5 lat, 9 miesięcy temu
Ciasto Princessa to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to połączenie herbatników i słodkiego kremu budyniowego. Aby deser nie był zbyt słodki i mdły, postanowiłam dodać do niego jedną warstwę dżemu[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Indyk w sosie gorgonzola 5 lat, 9 miesięcy temu
Przeważnie przygotowując szybki i prosty obiad wykorzystuję filet z piersi kurczaka, ponieważ jest to mięso które nie wymaga długiego smażenia. Tym razem jednak zastąpiłam go filetem z indyka. Mięso przygotowałam w[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Gnocchi 5 lat, 9 miesięcy temu
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych. Przypominają one nasze kopytka, ale robi się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Surówka z pora i marchewki 5 lat, 9 miesięcy temu
Por to warzywo, które w kuchni wykorzystujemy głównie jako dodatek do zup czy sosów. Jednak można z niego też przygotować pyszną sałatkę (na przykład (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Ciasto ananasowe bez pieczenia 5 lat, 9 miesięcy temu
Ciasta bez pieczenia robię dosyć często. Niektóre są inspirowane różnymi batonikami, które można kupić w sklepie takimi jak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Krupnik 5 lat, 9 miesięcy temu
W kuchni polskiej jest wiele przepisów na pyszne i sycące zupy. Jedną z nich jest krupnik, której nazwa wzięła się od „krupy”, czyli kaszy jęczmiennej. Jest to zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem[…]
-
Danka dodał(a) nowy wpis, Kurczak zapiekany w porach 5 lat, 9 miesięcy temu
Kurczak zapiekany w porach to jak sama nazwa wskazuje, rodzaj zapiekanki. Jest to bardzo proste i smaczne danie, do którego nie potrzeba zbyt wielu składników oraz są one ogólnodostępne o każdej porze roku.[…]
- Załaduj więcej