Danka

  • Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii. Dla[…]

  • Jakiś czas temu nie pomyślałabym, że można upiec babkę na oleju. Ale skoro jest babka na majonezie ( (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)140 g mąki[…]

  • Łuskane pestki słonecznika są źródłem witaminy E i skarbnicą fitosteroli – substancji, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią również przed chorobami[…]

  • Różnego rodzaju pasty jajeczne przygotowuję dosyć często. Do moich ulubionych należą pasta z suszonymi pomidorami ( (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:200 g twarogu półtłustego2 małe[…]

  • Nie zawsze mam czas, żeby przygotować ze spokojem obiad. Wówczas z tego co mam w lodówce staram się upichcić coś niepowtarzalnego. Powstają wtedy ciekawe dania, które wszystkim smakują i są przygotowane z[…]

  • Gulasze to pożywne i proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe. Możemy je robić na bazie mięsa wieprzowego lub drobiowego. Jednak te drugie przygotowuje się szybciej, ponieważ mięso z kurczaka nie wymaga długiej[…]

  • Jedną z moich ulubionych przypraw jest curry. Dodaję ją bardzo często do różnego rodzaju dań z kurczakiem. Dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę hawajską, do której dodałam kurczaka przyprawionego właśnie tą[…]

  • Blue Lagoon lub po polsku Błękitna Laguna to klasyczny, orzeźwiający drink o ciekawym, niebieskim kolorze. Do jego przygotowania będzie nam potrzebna czysta wódka, likier blue curacao oraz lemoniada bądź sprite.[…]

  • Lubię kuchnię azjatycką za ciekawe i aromatyczne przyprawy, a dania robi się szybko i na jednej patelni lub w woku. Jednym z głównych składników dań kuchni tajskiej jest mleko kokosowe i delikatny ryż jaśminowy.[…]

  • Surówka Coleslaw jest jedną z moich ulubionych. Robię ją dosyć często, ale do tej pory przygotowywałam ją z białej kapusty. Przepis na nią znajdziecie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); <br[…]

  • Kiedyś słyszałam zdanie, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak u mnie w domu tak nie jest, ponieważ uważam, że jest wiele dań bezmięsnych, które są bardzo smaczne i sycące. Przygotowuje się je nieraz szybciej niż[…]

  • Spaghetti Carbonara to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które na dobre zagościło w naszej kuchni. Robię je dość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go <br[…]

  • Od pewnego czasu pasty jajeczne pojawiają się w moim domu bardzo często. Można je robić z różnych składników. Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę i co znajdziemy w lodówce. Wystarczy 15-20 minut, aby[…]

  • Ciasto Princessa to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to połączenie herbatników i słodkiego kremu budyniowego. Aby deser nie był zbyt słodki i mdły, postanowiłam dodać do niego jedną warstwę dżemu[…]

  • Przeważnie przygotowując szybki i prosty obiad wykorzystuję filet z piersi kurczaka, ponieważ jest to mięso które nie wymaga długiego smażenia. Tym razem jednak zastąpiłam go filetem z indyka. Mięso przygotowałam w[…]

  • Danka dodał(a) nowy wpis, Gnocchi 5 lat, 6 miesięcy temu

    Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych. Przypominają one nasze kopytka, ale robi się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ[…]

  • Por to warzywo, które w kuchni wykorzystujemy głównie jako dodatek do zup czy sosów. Jednak można z niego też przygotować pyszną sałatkę (na przykład (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});[…]

  • Ciasta bez pieczenia robię dosyć często. Niektóre są inspirowane różnymi batonikami, które można kupić w sklepie takimi jak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach[…]

  • Danka dodał(a) nowy wpis, Krupnik 5 lat, 6 miesięcy temu

    W kuchni polskiej jest wiele przepisów na pyszne i sycące zupy. Jedną z nich jest krupnik, której nazwa wzięła się od „krupy”, czyli kaszy jęczmiennej. Jest to zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem[…]

  • Kurczak zapiekany w porach to jak sama nazwa wskazuje, rodzaj zapiekanki. Jest to bardzo proste i smaczne danie, do którego nie potrzeba zbyt wielu składników oraz są one ogólnodostępne o każdej porze roku.[…]

  • Załaduj więcej