Danka

  • Kawa i herbata to najczęściej spożywane przez nas napoje w ciągu dnia. Niektórzy wręcz twierdzą, że bez kawy nie mogą funkcjonować i wypijają jej nawet po kilka filiżanek dziennie. Jednak w upały nie zawsze jest[…]

  • Pomysłów na przygotowanie obiadu z filetu z piersi kurczaka jest mnóstwo. Można z niego zrobić wyszukane dania, jak i szybkie oraz proste obiady. Dzisiaj mam dla was przepis na kurczaka w sosie koperkowym, który[…]

  • Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej[…]

  • Świeże truskawki zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowywania ciast lub koktajli, ale możemy je również użyć do zrobienia drinka na bazie alkoholu. Ja dzisiaj mam dla was przepis na truskawkowe Daiquiri, które jest[…]

  • Mojito to jeden z bardziej popularnych drinków, orzeźwiający o miętowo-limonkowym smaku. Istnieje jego wiele wersji, natomiast w sezonie truskawkowym proponuję go przygotować właśnie z tymi owocami. Truskawki[…]

  • Zapiekanki to pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy je przygotowywać z różnych składników, z samymi warzywami lub z dodatkiem mięsa lub wędlin – w zależności od tego, co mamy w[…]

  • Tradycyjne serniki pieczemy z twarogu. Czasami jednak szczególnie w okresie letnim, kiedy są świeże owoce lubię zaserwować sobie i moim bliskim to pyszne ciasto w nieco lżejszej postaci. Dzisiaj mam dla was przepis[…]

  • Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj podawałam go z podsmażoną na maśle bułką tartą, a tym razem postanowiłam przygotować go w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i[…]

  • Na pewno nie raz zdarzyło się Wam ugotować za dużo makaronu do rosołu lub innej zupy. Wówczas u niektórych taki niezjedzony makaron ląduje w śmietniku. Jednak nie musicie tak robić, ponieważ można wykorzystać go do[…]

  • Niektórym szaszłyki kojarzą się z ciepłą, letnią pogodą i grillowaniem na świeżym powietrzu. Jednak pogoda lubi płatać figle, a też nie wszyscy posiadają ogródek, aby móc grillować. Dlatego dzisiaj przygotowałam[…]

  • Naleśniki to danie bardzo popularne w naszej kuchni i dosyć łatwe do przygotowania. Możemy je podawać na słodko lub wytrawnie. Każdy ma swoje ulubione smaki, a do moich ulubionych należą naleśniki z serem, które[…]

  • Muszę przyznać, że odkąd spróbowałam zielonych szparagów to te białe poszły w odstawkę. Główną przyczyną jest to, że trzeba je obierać, a także są czasami gorzkawe. Jednak czasami lubię z nimi przygotować jakieś[…]

  • Szparagi nie należą chyba do zbyt popularnych warzyw w naszym kraju. Jedni je uwielbiają, a dla innych mogłoby ich nie być. Moja rodzina należy do tych pierwszych, ale zazwyczaj jadaliśmy szparagi białe. Jednak od[…]

  • Uważam, że pasty jajeczne to najlepszy pomysł na pyszne kanapki śniadaniowe. Jeżeli mamy jajka w domu to taką pastę możemy je przygotowywać na wiele sposobów, na przykład (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||[…]

  • Surówki to doskonały dodatek do obiadów, jak i dań z grilla. Możemy je przygotowywać z różnych składników, a dzisiaj mam dla was przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki oraz pora. Jest ona[…]

  • W upalne dni każdy z nas lubi się schłodzić deserem lodowym. Szczególnie uwielbiają je nasze dzieci. Lody zazwyczaj kupujemy w sklepie, ale możemy je też przygotować samodzielnie. Wystarczą do tego tylko 4[…]

  • Klopsiki duszone w młodej kapuście to pomysł na prosty i smaczny obiad. Jest to danie jednogarnkowe, które robi się bardzo szybko, ponieważ młoda kapusta jest miękka i nie musimy jej długo gotować. Do tego dania[…]

  • Tiramisu to włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Całość posypana jest startą czekoladą lub kakaem. Ja postanowiłam nieco ten deser[…]

  • Jakiś czas temu nie myślałam o wykorzystaniu zielonych szparagów w mojej kuchni, ale w tym roku postanowiłam to zmienić. Pierwsze zielone szparagi, które kupiłam zrobiłam w najprostszy możliwy sposób, czyli[…]

  • Moje pierwsze risotto robiłam w sezonie grzybowym z kurkami ( (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:około 200 g filetu z piersi kurczaka3/4 szklanki ryżu arborio1 nieduża cebula3 ząbki[…]

  • Załaduj więcej