Danka

  • Dobrze skomponowany koktajl może stanowić pełnowartościowy posiłek zamiast tradycyjnych kanapek, a jego przygotowanie będzie o wiele szybsze. Koktajle przygotowane na bazie mleka oraz owoców dostarczą naszemu[…]

  • Muszę przyznać, że nie byłam fankom krewetek, ale moje córki je uwielbiają i za ich namową skusiłam się je przygotować. Zrobiłam je w możliwie najprostszy sposób, bo w sosie śmietanowym z dodatkiem serka Brie i[…]

  • Czasami zdarza nam się, że nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie śniadania, a o pustym żołądku nie powinniśmy wychodzić z domu. Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie przygotowanie koktajlu.[…]

  • Pesto to rodzaj pasty przygotowanej ze świeżych ziół z dodatkiem orzechów piniowych lub nerkowca, czosnku i oliwy. Przygotowanie jej zajmie nam niewiele czasu, a gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce przez[…]

  • Robiąc surówkę do obiadu nie zawsze mam na nią pomysł i staram się przygotować ją z tego, co mam w domu. Dzisiejsza moja surówka jest na bazie białej kapusty (najlepiej młodej), do której dodałam potartą cukinię,[…]

  • Mając ogórki z własnego ogródka mogę sobie pozwolić na przygotowanie różnego rodzaju przetworów z ich wykorzystaniem. Za każdym razem staram się zrobić coś nowego, aby zaskoczyć moich bliskich. W tym roku padło na[…]

  • Ja i moja rodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do[…]

  • Kiedyś sezon ogórkowy trwał przez całe lato. Obecnie jest on coraz krótszy, a ponieważ moi domownicy uwielbiają ogórki pod każdą postacią to staram się zrobić jak najwięcej przetworów z tym warzywem na zimę.[…]

  • Przetworów w mojej spiżarni na zimę musi być sporo, a największym powodzeniem cieszą się ogórki w słoikach. Do naszych ulubionych należą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:4 kg[…]

  • Nie wiem jak u Was, ale u mnie często się zdarza, że po weekendzie zostaje niezjedzone pieczywo. Wówczas próbuję jakoś je zagospodarować. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jajecznicę zapiekaną w podłużnych bagietkach.[…]

  • Jestem właścicielką niedużego ogródka, w którym uprawiam warzywa na własne potrzeby. Część z nich zużywam na bieżąco, a z pozostałych robię przetwory na zimę. Obecnie zaczęły pojawiać się cukinie, z których[…]

  • Mam czasami takie dni, że brakuje mi pomysłu na obiad. Wówczas sięgam po makaron, który moi domownicy uwielbiają, a do niego staram się przygotować jakiś pyszny sos. Dzisiaj zrobiłam bezmięsny sos pomidorowy z[…]

  • Risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu w kuchni włoskiej. Tę potrawę robi się dosyć prosto, ale trzeba jej poświęcić trochę czasu, ponieważ w trakcie jej przygotowywania musimy cały[…]

  • Musztardowego kurczaka zapiekanego z ziemniakami można zaliczyć do dań jednogarnkowych, ponieważ podczas gotowania ziemniaków, obsmażamy kawałki mięsa, a następnie wszystko razem zapiekamy w naczyniu żaroodpornym.[…]

  • Dzisiejszy mój deser to połączenie świeżych malin z delikatnym kremem śmietankowym na bazie serka mascarpone. Jest on banalnie prosty w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczny. Idealnie sprawdzi się w sytuacjach[…]

  • Spaghetti Bolognese to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które od pewnego czasu pojawia się też na naszych stołach. Podstawą tego dania jest makaron spaghetti i sos pomidorowy, który przygotowujemy na bazie mięsa[…]

  • Wiejska patelnia to jedno z prostszych dań na obiad lub kolację. Możemy do niego wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego posiłku. Jest to danie proste, smaczne i sycące, które nie wymaga dużego nakładu[…]

  • Drink Niebiańskie Orzeźwienie jak większość napoi tego typu przyciąga wzrok ciekawymi, kolorowymi warstwami. Jest on przygotowywany na bazie czystej wódki lub rumu, soku bananowego oraz likieru blue curacao, który[…]

  • Często zamiast kanapek na kolację lubię przygotowywać sałatki z dużą ilością warzyw. Po takie kompozycje sięgam zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże warzywa z własnego ogródka. Dzisiejsza moja[…]

  • Wszyscy znamy tradycyjną pizzę na drożdżowym spodzie i wielu z nas na pewno ją jadło. Spotkałam się również z pizzą robioną z kalafiora, ale można ją też przygotować z fileta z piersi kurczaka. Właśnie taką[…]

  • Załaduj więcej