Dagmara u stóp Benbulbena
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Nowy Rok w Dublinie III. Luksusowa dzielnica Ballsbridge 7 lat, 10 miesięcy temu
W dublińskiej edycji gry „Monopol” ulice Ailesbury Road oraz Shrewsbury Road w Ballsbridge oznaczono kolorem niebieskim jako najdroższe. Shrewsbury Road w 2007 roku była 6! najdroższą ulicą na świecie.[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Gulasz czosnkowy z kapustą, fasolą i ziołową kiełbasą 7 lat, 10 miesięcy temu
Zachciało mi się gulaszu, w którym byłoby więcej warzyw niż mięsa. Właściwie mógł to być bezmięsny gulasz, ale mój mięsożerca nie byłby zbytnio szczęśliwy. O męża trzeba dbać, bo głodny jest zmierzły. Dodałam do[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Zupa kalafiorowa z serem pleśniowym 7 lat, 11 miesięcy temu
Dzieci są kochane…, kiedy śpią. A kiedy nie śpią, z całych sił starają się sprawić, by rodzice osiwieli. W każdym razie Króliczka należy właśnie do takich dzieci. Jednym z tematów, który doprowadza mnie do[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Nowy Rok w Dublinie II. Literacka dzielnica Sandymount 7 lat, 11 miesięcy temu
Wśród otrzymanych w tym roku bożonarodzeniowych kartek jedna wyróżniała się szczególnie. Przedstawiała Mikołaja i dziewczynkę na dziwacznej plaży z dwoma kominami fabrycznymi w tle. W pierwszym odruchu[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Powitanie Nowego Roku w Dublinie. Clayton Ballsbridge Hotel 7 lat, 11 miesięcy temu
Życie pisze najdziwniejsze scenariusze, a nam zdarzyło się powitanie Nowego Roku w Dublinie. Nigdy nie wpadłabym na taki koncept, ale sytuacja sama się przytrafiła. Do stolicy zagnała nas potrzeba wymiany[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie 7 lat, 11 miesięcy temu
Bardzo już mi się tęskni za świeżymi warzywami i owocami. Zimowe warzywa to kapusta (którą przejedliśmy się w czasie w Świąt) oraz wszelkie bulwy i korzenie. Ewentualnie cała gama suchych ziaren, w których tak[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok 7 lat, 11 miesięcy temu
Jak to mówią – jaki Nowy Rok, taki cały rok. Bez względu na to, czy wierzycie przysłowiom, warto zadbać o to, by powitać 2018 rok w radosnym nastroju i z podniebiem usatysfakcjonowym pysznym obiadem.
Sztuka mięsa[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Wesołych Świąt! 7 lat, 11 miesięcy temu
Świąt prawdziwie świątecznych,
ciepłych w sercu, zimowych na zewnątrz,
jaśniejących pierwszą gwiazdką.
Niech z nut świątecznych zapachów
powstanie najpiękniejsza kolęda
i czarem swej melodii spełni Wasze[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Wigilijny karp – najlepszy! 7 lat, 11 miesięcy temu
Karp wigilijny jest przedmiotem ożywionych dyskusji w każdym zakątku Polski, a także wszędzie tam, gdzie Polacy mieszkają. Jedni go uwielbiają, inni nienawidzą, jedni muszą go mieć w wannie, inni wolą go bez życia[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Barszcz wigilijny ze świeżych buraków 7 lat, 11 miesięcy temu
Obserwując blogi kulinrne i przeglądając zawartość portali lifestyle’owych doszłam do wniosku, że chyba jestem jedyną osobą w całym kulinarno-wirtualnym świecie, która nie nie nastawia zakwasu na wigilijny[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Świąteczne tiramisu żurawinowo-pomarańczowe 7 lat, 11 miesięcy temu
Zrobiłam sobie świąteczne tiramisu jako prezent imieninowy. Co prawda nie obchodzimy w domu imienin (skłaniając się do śląskiej tradycji), ale moje zamiłowanie do słodyczy (i leniuchowania) sprawia, że żadna[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Szybki dżem żurawinowy 7 lat, 12 miesięcy temu
Koniec listopada i grudzień to irlandzki sezon na żurawinę. Właściwie tylko teraz jest dostępna świeża, więc nie wybrzydzam, tylko korzystam. W lodówce spokojnie można świeże owoce przechowywać przez miesiąc, a[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku 8 lat temu
W życiu każdego człowieka pojawiają się chwile, kiedy zaczyna się zastanawiać, na czym polega jego egzystencja. Jako młodzi ludzie buntujemy się, chcemy zmieniać cały świat, szumią nam w głowie ideały wyczytane w[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Scotch broth – szkocki rosół z jagnięciną 8 lat temu
O ile kuchnia angielska ma opinię okropnej, o tyle kuchnia szkocka uchodzi za niemożliwą do przełknięcia. Jej synonimem w wyobrażeniu większości jest haggis – owczy żołądek wypełniony podrobami z cebulą, mąką[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pieczarki faszerowane szpinakiem 8 lat temu
Skoro w Irlandii synonimem grzyba jest pieczarka, pieczarki jeść trzeba na sto sposobów, żeby się nie znudziły. Na szczęście lubimy pieczarki, a do tego pieczarka pieczarce różna. Mamy przecież nie tylko zwykłe[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pasta kanapkowa z łososia 8 lat, 1 miesiąc temu
Puszki z rybą to coś, co zdecydowanie różni się w Irlandii od polskich produktów. Poza tuńczykiem, który i tu, i tam wygląda i smakuje tak samo, przetwórstwo rybne wędruje w zupełnie odmienne rejony. Szprotki,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Boczek pieczony w sosie BBQ 8 lat, 1 miesiąc temu
– Zobacz, co kupiłem! Pork belly! Zrobisz coś dobrego z tego na obiad?!
Mój łowca, zdobywca, jaskiniowec jednym słowem, uwielbia wrócić do domu z dłońmi pełnymi „upolowanego” mięsiwa, by dać mi okazję do wykazania[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Murvagh Beach jesienią 8 lat, 1 miesiąc temu
Krótkie wakacje na okoliczność jesiennego długiego weekendu, który w Irlandii wypada w ostatni poniedziałek października, stają się już tradycją. Uciekamy przed hałaśliwymi obchodami Halloween, które niekoniecznie[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek 8 lat, 1 miesiąc temu
Coleslaw to sałatka/surówka, której fenomen trudno zrozumieć, dopóki się jej nie spróbuje. No bo jednak trudno nazwać ją wyrafinowaną, gdy wiemy, że to biała kapusta, trochę marchewki i majonez. Czym się ci[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Łosoś w pieprzu z kremowym sosem whiskey 8 lat, 1 miesiąc temu
Zatęskniłam za tradycyjnym obiadem – mięso, ziemniaki, jarzyna i sos. Z ręką na sercu muszę przyznać, że najbardziej lubię dania z jednego garnka, z jednej patelni lub z jednej brytfanki. Pilnowanie kilku garnków[…]
- Załaduj więcej