Bon Ton Italia
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Saltimboca w sosie cytrynowym 9 lat, 2 miesiące temu
Saltimbocca, czyli skaczący do ust to danie popularne w całej Italii. Istnieje jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym.
4 filety cielęce lub drobiowe
liście[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Podróż do… – Parco Ducale w Parmie 9 lat, 3 miesiące temu
Parco Ducale
(Otwarty: od listopada do marca codziennie od 7.00 do 20.00, od kwietnia do października codziennie od 6 do 24.)
W Parmie znajduje się osiem parków i rozległy ogród botaniczny. Zielonymi płucami[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Włoska lista bucketa, czyli marzenia do spełnienia w Italii 9 lat, 3 miesiące temu
Nasza włoska lista bucketa, czyli co zrobić zanim się kopnie w kalendarz…
Wypowiedzieć życzenie przy Fontannie di Trevi
Wysłuchać opery Verdiego w Parmie
Zjeść lody w Mediolanie, patrząc na katedrę spod[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 10 najpiękniejszych plaż Włoch – to trzeba zobaczyć 9 lat, 4 miesiące temu
Capo Rizzuto (Spiaggia di Le Castella), Kalabria
Castiglione della Pescaia (Spiaggia di Rocchette), Toskania
Isola del Giglio (spiaggia di Campese), Toskania
Marina di pescoluse, Lecce, Apulia
Mondello[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco 9 lat, 4 miesiące temu
Cioppino to…rybna zupa, która powstała pod koniec wieku XIX. Gotowanie tego przysmaku zapoczątkowali włoscy rybacy, którzy przypływali z Genui i osiedlali się w San Francisco. Początkowo zupa gotowana była przez[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 10 kolejnych trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 9 lat, 4 miesiące temu
Aby zapobiec wykipieniu wody, na garnku, w którym się gotuje wystarczy położyć drewnianą łyżkę.
Czosnek można szybko obrać rozgniatając go naczyniem lub bokiem noża, wtedy wystarczy wytrząsnąć łupinki np. w[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 9 lat, 4 miesiące temu
Tak mało jemy ryb…, dlaczego?
Nie umiemy ich przyrządzić? Nie lubimy grzebać się w ościach, czy może kojarzą nam się wyłącznie z rybnymi paluszkami w ociekającej tłuszczem panierce?Włochy to nie tylko spaghetti[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – grissini, włoskie paluszki 9 lat, 4 miesiące temu
Przepis ponoć wywodzi się z Piemontu i opracowany został już w XIV wieku. Pewnym jest, że grissini są jedną z najpopularniejszych włoskich pieczyw i przekąsek. Wspaniale komponują się z mnóstwem składników, wedle[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – tagliatelle, domowy makaron 9 lat, 4 miesiące temu
Tagliatelle, zwany także taglierini (wł. tagliare – ciąć) jest jedną z najpopularniejszych odmian makaronu. Pochodzi z regionu Emilia – Romagnia i ma kształt podłużnych płatów o szerokości do 1 cm. Ponoć nawiązuje[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Italia miniona – Turyn 9 lat, 5 miesięcy temu
„Torino, una città che non ti aspetti”
Piazza Statuto
pocztówka, ok. 1925 r.Via Po
pocztówka, ok. 1930 r.Portici di Via Po, Caffe Nazionale
pocztówka, ok. 1910 r.Stazione Porta Nuova
pocztówka, ok.[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Książki o Włoszech, czyli jak poczuć włoski klimat w bujanym fotelu 9 lat, 5 miesięcy temu
Wybór szalenie subiektywny, na początek kilka pozycji zapewniających wiele godzin obcowania z Włochami…
Mario Puzo – Rodzina Borgiów
Wspaniała opowieść o XV-wiecznej Italii. Niektórzy doszukują się w niej[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Bruschetta Pizzaiola 9 lat, 5 miesięcy temu
Bruschetta Pizzaiola to połączenie pizzy i bruschetty. Wspaniałe w smaku i łatwe w przyrządzeniu danie na antipasto wytwornej kolacji lub imprezową przekąskę.
bagietka
oliwa
mozzarella
pomidory koktajlowe
bazylia<br […] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 8 powodów, żeby odwiedzić Terrasini – małą Sycylię 9 lat, 5 miesięcy temu
Około 25 km od Palermo, jadąc w stronę Trapani znajduje się miasteczko Terrasini. 12 000 mieszkańców, wąskie uliczki i niezapomniany klimat. W drodze z lub do Palermo warto przystanąć, wysiąść z autobusu i zanurzyć[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 9 lat, 5 miesięcy temu
Ostatnio na naszej stronie opisywaliśmy Wam oryginalną włoską oliwę z oliwek. Dziś kilka słów o owocach dzięki którym powstał ten wyborny produkt.
Kiedy dojrzewają przybierają różne kolory. Zielony, następnie[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Podróż do… – Zamku Arechi 9 lat, 5 miesięcy temu
Zamek Arechi góruje nad Salerno, będąc widocznym z niemalże każdego jego punktu. Najpiękniej prezentuje się w nocy, kiedy uruchomiony zostaje rozbudowany system podświetlenia. Jednakże i o świcie pierwsze promienie[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Podróż do… – Zamku Arechi 9 lat, 5 miesięcy temu
Zamek Arechi góruje nad Salerno, będąc widocznym z niemalże każdego jego punktu. Najpiękniej prezentuje się w nocy, kiedy uruchomiony zostaje rozbudowany system podświetlenia. Jednakże i o świcie pierwsze promienie[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 9 lat, 5 miesięcy temu
Makaron w postaci dużych, prostokątnych płatów, zapieczony z farszem pod sosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, 10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 9 lat, 5 miesięcy temu
1. Jeżeli chcemy uchronić się przed pryskaniem tłuszczu na patelni wystarczy, że dodamy do niego szczyptę soli.
2. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej dwa obrane, surowe ziemniaki i zagotować[…] -
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Zuppa di cozze 9 lat, 5 miesięcy temu
Danie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w przyrządzeniu, a olśniewające śródziemnomorskim smakiem.[…]
-
Bon Ton Italia dodał(a) nowy wpis, Przepis na… – Zuppa di cozze 9 lat, 5 miesięcy temu
Danie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w przyrządzeniu, a olśniewające śródziemnomorskim smakiem.[…]
- Załaduj więcej