Basiawkuchni
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Faszerowana cukinia mielonym, fetą z grilla 9 lat, 3 miesiące temu
Jaka to ciszaaaaaaaa….już się usprawiedliwiam 🙂 Moja codzienna praca, w firmie zajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe kluski, pampuchy drożdżowe z karmlelizowaną wiśnią 9 lat, 3 miesiące temu
W końcu trochę popadało, ale i tak nadal jest bardzo duszno …lato 🙂 Obiady w takie dni najlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty 9 lat, 3 miesiące temu
Lato obdarzyło nas kolejnymi owocami, pięknie dojrzały już śliwki. Więc śliwkowego szaleństwa czas zacząć. Połączenie makaronu ze słodką śliwką i jej charakterystyczną kwasowością, nutą miodu i mięty….pycha a na[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 9 lat, 3 miesiące temu
Cukinia w tym roku bardzo obrodziła, więc szykuję ją na wszelakie sposoby. Uwielbiam tarty moje serce skradła kiedyś tarta z burakami SKŁADNIKI : ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam)150 g[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Muffinki bananowo-czekoladowe wedługł Nigelli Lawson 9 lat, 4 miesiące temu
Oboje z córką uwielbiamy Nigelle, jej przepisy i jej osobowość. Upiekliśmy jej babeczki bananowo-czekoladowe, dorzuciliśmy od siebie cynamon, bo go uwielbiamy. Robi się je zaskakująco szybko, również można do tego[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Salsa z kukurydzą i świeżymi pomidorami 9 lat, 4 miesiące temu
Salsa ze świeżych pachnących pomidorów z dodatkiem słodkiej kukurydzy …pycha, super dodatek do kanapek, mięs czy ryb. Robi się ja szybko, a smakuję wyśmienicie. Słońce już pięknie otuliło pomidory, co nadało im[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 9 lat, 4 miesiące temu
Moja mała Aga była pierwszy raz na jagodach, uzbierała dzielnie cały koszyczek. Nie było innej opcji jak upiec jagodzianki. Smaki dzieciństwa, lata …..Sama jako dziecko jeździłam do lasu o 5 rano na jagody,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z botwinką i parmezanem 9 lat, 4 miesiące temu
Kto nie lubi naleśników na słodko, są dni, że codziennie je robię ….mamo a może być też dziś naleśnik… 🙂 Ale dziś wersja wytrawna bogata w smaku i koloru. Naleśniki z młodziutka botwinką, natką pietruszki,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 9 lat, 4 miesiące temu
Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Chłodnik marchewkowy z nutą pomarańczy. 9 lat, 4 miesiące temu
Lato już na dobre się rozpoczęło, upały nadchodzą czas na zupy typu chłodnik. Pożywne, bogate w smaku no i jak sama nazwa mówi chłodne. Marchewkowa uwielbiana w naszym domu na gorąco, jak i wersja na zimno.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Placki z piersi kurczka z parmezanem. 9 lat, 5 miesięcy temu
Mam małą chwilę wolnego, więc mogę coś ugotować. Dziś królują piersi z kurczaka uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Sposobów na jej podanie jest całe mnóstwo, dziś będą pod postacią placków z przyprawami, świeżą[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Faszerowane ziemniaki na grilla. 9 lat, 5 miesięcy temu
Moja kuchnia znów funkcjonuję na zwolnionych obrotach, jak wyszłam z jednej ospy, weszłam w drugą. Ci co przerabiali ten „temat” wiedzą najlepiej jaki to jest trudny czas, ale już koniec o chorobach czas pisać o[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Placki z kwiatów czarnego bzu. 9 lat, 5 miesięcy temu
Długooooooo Basia nie była w kuchni, ale nawet nas dopadnie choróbsko zwane ospą i na to wszystko komputer odmówi posłuszeństwa. 🙂 Już jestem i nadrabiam, truskawki, kwiaty aż się proszą o wykorzystanie w daniach.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowy syrop z pokrzywy 9 lat, 6 miesięcy temu
Pokrzywa traktowana jest powszechnie jako chwast, a jest jedną z najcenniejszych roślin spotkanym w naszym kraju. Ma w sobie całe bogactwo składników odżywczych, związków mineralnych, głównie w młodych[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe drożdżówki z serem. 9 lat, 6 miesięcy temu
W weekend brałam udział, we wspólnym pieczeniu „Wypiekanie na śniadanie”, zabawa, która odbywa się na facebooku. Temat „drożdżówki z serem” Zabawę zorganizowali SKŁADNIKI :na rozczyn:125 ml mleka ( dałam 70 ml[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Ssanie oleju – kuracja olejem słonecznikowym. 9 lat, 6 miesięcy temu
Dziś nie będzie przepisu na danie, dziś będzie przepis na zdrowie. Sprawdziłam go na sobie i na osobach, którym poleciłam stosowanie oleju słonecznikowego. Na początku podeszłam do tego sceptycznie, ale[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe ziemniaczane kulki alternatywa dla frytek 9 lat, 6 miesięcy temu
Kto nie kocha frytek zwłaszcza domowych, ale mam dla was alternatywę domowe ziemniaczane kulki. Robi się je szybko, możemy do tego również użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Maluszki i nie tylko będą nimi[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowy miód, syrop z mnisza lekarskiego 9 lat, 6 miesięcy temu
Mniszek lekarski jest rośliną miododajną – chętnie odwiedzają go pszczoły, a miód z mniszka jest uważny za jeden z najzdrowszych. Długo się do niego przymierzałam, aż w końcu go zrobiłam. Obawa przed smakiem mnie[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Pierogi z młodą kapustą, koperkiem – nowalijki 9 lat, 6 miesięcy temu
Czas młodych warzyw w pełni, już można dostać świeżą kapustę, więc czas szaleństw z kapustą uważam za otwarty. Na pierwszy rzut idą pierogi z kapustą. Nie raz jadłam z kiszoną, ale tym razem postawiłam na świeżutką[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowa zupa fasolowa – smak dzieciństwa 9 lat, 6 miesięcy temu
Pamiętam babciny smak zupy fasolowej, niewiarygodne jest to, jak utkwią nam smaki z dzieciństwa. Często próbujemy je powtórzyć, ale, jednak, to nie jest to samo, smak podobny, lecz trochę inny. Resztę historii[…]
- Załaduj więcej