Basiawkuchni
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Buraczki tarte na zimię – przepis babci 10 lat, 2 miesiące temu
Buraki- pisałam już o nich wiele razy, ostatnio podawałam przepis na buraczki w zalewie octowej SKŁADNIKI :ok. 3,5 kg startych buraczków 5 łyżeczek soli 6 łyżeczek cukru 80 ml octu (możemy zastąpić sokiem z[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Placuszki chłopskie z sosem grzybowym – przepis 10 lat, 2 miesiące temu
Mamy teraz pełnie sezonu grzybowego, mam to szczęście, że mieszkam w rejonie gdzie mamy ich pod dostatkiem, oraz mam brata, który mnie tymi grzybami obdarowuje. Grzyby już mam pięknie ususzone,więc czas na[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Buraczki w zalewie octowej – babciny przepis 10 lat, 2 miesiące temu
Sezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kawa z pomarańczą, aromatycznym cynamonem pełna energii smaku. 10 lat, 2 miesiące temu
Lato już nas opuszcza na dobre, poranki są coraz bardziej chłodne. W moich zmysłach smaku, zapachu budzi się aromat pomarańczy, cynamonu, ciepłej czekolady, a w połączeniu to z różnymi rodzajami kawy daje nam[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Konfitura z żurawiny – przepis 10 lat, 2 miesiące temu
Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami – przepis 10 lat, 2 miesiące temu
Wątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem owocu np. gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona wątróbka drobiowa, może być znakomitą[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe bajgle – przepis 10 lat, 2 miesiące temu
Bajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Krem z dyni, rozgrzewający, pikantny – prosty przepis 10 lat, 3 miesiące temu
Jak już wcześniejszych postach pisałam, sezon na dynie rozpoczął się na dobre. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Wytrawny puszysty omlet z pomidorami, serkiem feta oraz garścią zieleniny. 10 lat, 3 miesiące temu
Wakacje się skończyły, czas szkoły, przedszkola rozpoczyna się na dobre, a co za tym idzie całkowite przeorganizowane czasu. Zapewne nie w jednym domu teraz jest „sajgon”. Trzeba wcześnie wstawać, wybudzić nasze[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 10 lat, 3 miesiące temu
Sezon dyniowy rozpoczyna się na dobre, więc na wszelakie sposoby wykorzystuję dynie. Dynia z czasów dzieciństwa kojarzy mi się tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia gotowała ją z goździkami, octem…pyszności.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku. 10 lat, 3 miesiące temu
Dziś coś małego, coś do przegryzienia na ciepło, jak i na zimno. Świetne na zakąskę i nie tylko a mowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Faszerowana cukinia mielonym, fetą z grilla 10 lat, 3 miesiące temu
Jaka to ciszaaaaaaaa….już się usprawiedliwiam 🙂 Moja codzienna praca, w firmie zajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe kluski, pampuchy drożdżowe z karmlelizowaną wiśnią 10 lat, 3 miesiące temu
W końcu trochę popadało, ale i tak nadal jest bardzo duszno …lato 🙂 Obiady w takie dni najlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty 10 lat, 4 miesiące temu
Lato obdarzyło nas kolejnymi owocami, pięknie dojrzały już śliwki. Więc śliwkowego szaleństwa czas zacząć. Połączenie makaronu ze słodką śliwką i jej charakterystyczną kwasowością, nutą miodu i mięty….pycha a na[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 10 lat, 4 miesiące temu
Cukinia w tym roku bardzo obrodziła, więc szykuję ją na wszelakie sposoby. Uwielbiam tarty moje serce skradła kiedyś tarta z burakami SKŁADNIKI : ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam)150 g[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Muffinki bananowo-czekoladowe wedługł Nigelli Lawson 10 lat, 4 miesiące temu
Oboje z córką uwielbiamy Nigelle, jej przepisy i jej osobowość. Upiekliśmy jej babeczki bananowo-czekoladowe, dorzuciliśmy od siebie cynamon, bo go uwielbiamy. Robi się je zaskakująco szybko, również można do tego[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Salsa z kukurydzą i świeżymi pomidorami 10 lat, 4 miesiące temu
Salsa ze świeżych pachnących pomidorów z dodatkiem słodkiej kukurydzy …pycha, super dodatek do kanapek, mięs czy ryb. Robi się ja szybko, a smakuję wyśmienicie. Słońce już pięknie otuliło pomidory, co nadało im[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 10 lat, 4 miesiące temu
Moja mała Aga była pierwszy raz na jagodach, uzbierała dzielnie cały koszyczek. Nie było innej opcji jak upiec jagodzianki. Smaki dzieciństwa, lata …..Sama jako dziecko jeździłam do lasu o 5 rano na jagody,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z botwinką i parmezanem 10 lat, 4 miesiące temu
Kto nie lubi naleśników na słodko, są dni, że codziennie je robię ….mamo a może być też dziś naleśnik… 🙂 Ale dziś wersja wytrawna bogata w smaku i koloru. Naleśniki z młodziutka botwinką, natką pietruszki,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 10 lat, 5 miesięcy temu
Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca[…]
- Załaduj więcej