Basiawkuchni
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Fasolka po bretońsku 9 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI :fasola jaś ok.300 g ok.700 g laski kiełbasy zwyczajnej (naszej ulubionej, toruńskiej, śląską lub innej)1 dużą cebulę 1 ząbek czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 2-3 łyżki smalcu świeży tymianek 3-4[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Ratatuja na "szybko" z naturalnym ryżem 9 lat, 3 miesiące temu
Za oknem kolejny biały dzień, a mi się chcę już wiosny, koloru. Nie uczynię jak za oknem, ale mogę stworzyć na talerzu. Moją propozycją na barwne danie to ratatuja. Wersja na „szybko” zajmie nam ok. 30 minut.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Risotto z szafranem – przepis 9 lat, 3 miesiące temu
Kilka dni temu dostałam z Maroko szafran (swojej radości z takich prezentów nie trzeba opisywać :)), pierwsza myśl… muszę zrobić risotto z szafranem. Risotto jest kremowe i ma w sobie kilka płaszczyzn smaku. Na[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Makaron razowy z avocado, jajkiem, szczypiorkiem – smacznie, kolorowo, zdrowo. 9 lat, 3 miesiące temu
Oj jak dawno mnie nie było…..ale moja kuchnia znów otwarta i gotująca. Kto śledzi mojego bloga,wie, że uwielbiam makarony. Dawno nie pisałam przepisu z makaronem, więc dziś podrzucam kolejną wersje smakową.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowy wigilijny barszcz – przepis 9 lat, 4 miesiące temu
Święta tuż, tuż, lista dań już spisana. Jednym z głównych dań, jakie znajdą się na wigilijnym stole to barszcz. Chyba nie ma domu gdzie, by go nie było. Bogactwo smaku, które budujemy podczas całego procesu[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowy syrop na kaszel, odporność na bazie miodu, cytrusów, przypraw. 9 lat, 5 miesięcy temu
Jesień, zima czas, kiedy o infekcje częściej do nas pukają. W moim domu mama w tym okresie wspomagała nas syropem z cebuli. Cebula pokrojona i zasypana cukrem, po czym była odstawiona na ciepły piec, aby sok[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Gorąca czekolada z pomarańczą i karmelizowanymi orzechami – Terravita 9 lat, 5 miesięcy temu
Kilka dni temu firma Terravita, zrobiła mi słodką niespodziankę, otrzymałam karton czekolad smakowych z 70% cacao. Czy jako dorosła osoba mogę cieszyć się jak dziecko na na wyskakujące czekolady z kartonika ???[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli. 9 lat, 5 miesięcy temu
Placki ziemniaczane podawane najczęściej na słodko, przynajmniej w moim domu rodzinnym. Ja lubię też wersje bardziej wytrawną. Konfitura z czerwonej cebuli niby tylko cebula niby nic a tak wiele. Chrupiący placek[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa dyniowa z kasztanami – przepis 9 lat, 6 miesięcy temu
Kasztany pierwszy raz je jadłam w Rzymie, orzechowe, słodkie w smaku. Dojrzałam je kilka dni temu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Pieczony kurczak z warzywami – przepis 9 lat, 6 miesięcy temu
Kurczak przyrządzany na wszelakie sposoby, przez swoją uniwersalność, umiłowany przez wiele osób. Moje małe córki zazwyczaj jadają go pod postacią kotlecików. Zdarza się, że każde inne mięso ma nazwę „kurczaka”,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 9 lat, 6 miesięcy temu
Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy. 9 lat, 6 miesięcy temu
Poplamiony, lekko zniszczony, kartki wyblakłe czasem. Tak to jest moja encyklopedia wiedzy, zeszyt mojej babci Wandy. Pamiętam ten zapach unoszący się po domu, ciasta drożdżowe, które rosły na piecu kaflowym.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Makaron z sosem z leśnych suszonych grzybów – przepis 9 lat, 6 miesięcy temu
Dawno u mnie nie było żadnego makaronu, już nadrabiam. Mamy teraz jesień, pełną koloru, gdy zobaczyłam w sklepie kolorowy makaron, a do tego w barwach jesieni, nie mogłam się oprzeć, aby połączyć go z sosem z[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Gulasz wieprzowy ze śliwkami 9 lat, 6 miesięcy temu
Za oknem zimno, resztki kolorowych liści na drzewach rozwiewa wiatr. Na targu możemy dostać jeszcze jesienne owoce w tym śliwki. Świetnie nadają się nie tylko do knedli, ale również do mięsa. Zapach cynamonu,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kurczak w sosie słodko – kwaśnym -przepis 9 lat, 6 miesięcy temu
Puk, puk… jak tu cicho. Już szybko nadrabiam. 🙂 Dziś będzie ulubione danie mojego męża. Ryż z sosem słodko- kwaśnym. Piszę ryż, gdyż mimo tego, że uwielbia mięso, w tym daniu mogłoby kompletnie nie istnieć.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Buraczki tarte na zimię – przepis babci 9 lat, 7 miesięcy temu
Buraki- pisałam już o nich wiele razy, ostatnio podawałam przepis na buraczki w zalewie octowej SKŁADNIKI :ok. 3,5 kg startych buraczków 5 łyżeczek soli 6 łyżeczek cukru 80 ml octu (możemy zastąpić sokiem z[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Placuszki chłopskie z sosem grzybowym – przepis 9 lat, 7 miesięcy temu
Mamy teraz pełnie sezonu grzybowego, mam to szczęście, że mieszkam w rejonie gdzie mamy ich pod dostatkiem, oraz mam brata, który mnie tymi grzybami obdarowuje. Grzyby już mam pięknie ususzone,więc czas na[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Buraczki w zalewie octowej – babciny przepis 9 lat, 7 miesięcy temu
Sezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kawa z pomarańczą, aromatycznym cynamonem pełna energii smaku. 9 lat, 7 miesięcy temu
Lato już nas opuszcza na dobre, poranki są coraz bardziej chłodne. W moich zmysłach smaku, zapachu budzi się aromat pomarańczy, cynamonu, ciepłej czekolady, a w połączeniu to z różnymi rodzajami kawy daje nam[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Konfitura z żurawiny – przepis 9 lat, 7 miesięcy temu
Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie.[…]
- Załaduj więcej