Basiawkuchni
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Gorąca czekolada z pomarańczą i karmelizowanymi orzechami – Terravita 9 lat temu
Kilka dni temu firma Terravita, zrobiła mi słodką niespodziankę, otrzymałam karton czekolad smakowych z 70% cacao. Czy jako dorosła osoba mogę cieszyć się jak dziecko na na wyskakujące czekolady z kartonika ???[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli. 9 lat temu
Placki ziemniaczane podawane najczęściej na słodko, przynajmniej w moim domu rodzinnym. Ja lubię też wersje bardziej wytrawną. Konfitura z czerwonej cebuli niby tylko cebula niby nic a tak wiele. Chrupiący placek[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa dyniowa z kasztanami – przepis 9 lat temu
Kasztany pierwszy raz je jadłam w Rzymie, orzechowe, słodkie w smaku. Dojrzałam je kilka dni temu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Pieczony kurczak z warzywami – przepis 9 lat temu
Kurczak przyrządzany na wszelakie sposoby, przez swoją uniwersalność, umiłowany przez wiele osób. Moje małe córki zazwyczaj jadają go pod postacią kotlecików. Zdarza się, że każde inne mięso ma nazwę „kurczaka”,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 9 lat, 1 miesiąc temu
Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy. 9 lat, 1 miesiąc temu
Poplamiony, lekko zniszczony, kartki wyblakłe czasem. Tak to jest moja encyklopedia wiedzy, zeszyt mojej babci Wandy. Pamiętam ten zapach unoszący się po domu, ciasta drożdżowe, które rosły na piecu kaflowym.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Makaron z sosem z leśnych suszonych grzybów – przepis 9 lat, 1 miesiąc temu
Dawno u mnie nie było żadnego makaronu, już nadrabiam. Mamy teraz jesień, pełną koloru, gdy zobaczyłam w sklepie kolorowy makaron, a do tego w barwach jesieni, nie mogłam się oprzeć, aby połączyć go z sosem z[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Gulasz wieprzowy ze śliwkami 9 lat, 1 miesiąc temu
Za oknem zimno, resztki kolorowych liści na drzewach rozwiewa wiatr. Na targu możemy dostać jeszcze jesienne owoce w tym śliwki. Świetnie nadają się nie tylko do knedli, ale również do mięsa. Zapach cynamonu,[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kurczak w sosie słodko – kwaśnym -przepis 9 lat, 1 miesiąc temu
Puk, puk… jak tu cicho. Już szybko nadrabiam. 🙂 Dziś będzie ulubione danie mojego męża. Ryż z sosem słodko- kwaśnym. Piszę ryż, gdyż mimo tego, że uwielbia mięso, w tym daniu mogłoby kompletnie nie istnieć.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Buraczki tarte na zimię – przepis babci 9 lat, 1 miesiąc temu
Buraki- pisałam już o nich wiele razy, ostatnio podawałam przepis na buraczki w zalewie octowej SKŁADNIKI :ok. 3,5 kg startych buraczków 5 łyżeczek soli 6 łyżeczek cukru 80 ml octu (możemy zastąpić sokiem z[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Placuszki chłopskie z sosem grzybowym – przepis 9 lat, 1 miesiąc temu
Mamy teraz pełnie sezonu grzybowego, mam to szczęście, że mieszkam w rejonie gdzie mamy ich pod dostatkiem, oraz mam brata, który mnie tymi grzybami obdarowuje. Grzyby już mam pięknie ususzone,więc czas na[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Buraczki w zalewie octowej – babciny przepis 9 lat, 2 miesiące temu
Sezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kawa z pomarańczą, aromatycznym cynamonem pełna energii smaku. 9 lat, 2 miesiące temu
Lato już nas opuszcza na dobre, poranki są coraz bardziej chłodne. W moich zmysłach smaku, zapachu budzi się aromat pomarańczy, cynamonu, ciepłej czekolady, a w połączeniu to z różnymi rodzajami kawy daje nam[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Konfitura z żurawiny – przepis 9 lat, 2 miesiące temu
Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami – przepis 9 lat, 2 miesiące temu
Wątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem owocu np. gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona wątróbka drobiowa, może być znakomitą[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowe bajgle – przepis 9 lat, 2 miesiące temu
Bajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Krem z dyni, rozgrzewający, pikantny – prosty przepis 9 lat, 2 miesiące temu
Jak już wcześniejszych postach pisałam, sezon na dynie rozpoczął się na dobre. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Wytrawny puszysty omlet z pomidorami, serkiem feta oraz garścią zieleniny. 9 lat, 2 miesiące temu
Wakacje się skończyły, czas szkoły, przedszkola rozpoczyna się na dobre, a co za tym idzie całkowite przeorganizowane czasu. Zapewne nie w jednym domu teraz jest „sajgon”. Trzeba wcześnie wstawać, wybudzić nasze[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 9 lat, 2 miesiące temu
Sezon dyniowy rozpoczyna się na dobre, więc na wszelakie sposoby wykorzystuję dynie. Dynia z czasów dzieciństwa kojarzy mi się tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia gotowała ją z goździkami, octem…pyszności.[…]
-
Basiawkuchni dodał(a) nowy wpis, Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku. 9 lat, 3 miesiące temu
Dziś coś małego, coś do przegryzienia na ciepło, jak i na zimno. Świetne na zakąskę i nie tylko a mowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z[…]
- Załaduj więcej