TasteBook

  • SAŁATKA JARZYNOWA
    Czy jest wśród nas ktoś, kto nigdy nie jadł ani nie słyszał o sałatce jarzynowej? Są miłośnicy tej potrawy, którzy nie wyobrażają sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, ale[…]

  • ZUPA PEKIŃSKA
    Parę dni temu nasz przyjaciel namówił nas na spróbowanie kuchni chińskiej. Sytuacja, w jakiej znalazła się dzisiejsza gastronomia nie daje dziś dużego pola manewru, ale raz na jakiś czas staramy si[…]

  • BULION WARZYWNY PIKANTNY
    Kucharze na całym świecie używają różnych bulionów: z warzyw, grzybów, mięsa, kości czy ryb. Bulion to inaczej wywar – w naszym wypadku jest on warzywny, z delikatną nutką pikanterii. J[…]

  • FOCACCIA Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
    O focaccii już pisaliśmy. przepis na ciasto znajdziecie ciasto na focaccię znajdziecie pod linkiem. Dzisiaj pierwsza odmiana tego wspaniałego włoskiego chleba na naszej stronie – tym[…]

  • CIASTO NA FOCACCIĘ
    Tym razem postanowiliśmy zrobić podstawowy przepis na ciasto na focaccię. Istnieje tak wiele jej wersji, że nie potrafiliśmy się zdecydować, którą wybrać. Z czasem będziemy dodawać kolejne prze[…]

  • KISZONE CYTRYNY PROSTO Z MAROKO
    Charakterystyczny dodatek do potraw w kuchni Maghrebu oraz indyjskiej, bardzo popularny w Maroku.
    W skrócie są to cytryny nacięte do 3/4 długości, natarte solą, zalane przeg[…]

  • Nasza seria artykułów dla HORECA pomoże Ci zrozumieć następujące zagadnienia.

    Co to takiego ten food cost ?

    Food cost jest to koszt wykorzystanych wszystkich surowców spożywczych do przygotowania dania,[…]

  • Sernik wiedeński
    Dzisiejszy przepis jest bajecznie prosty i bajecznie pyszny. Przedstawiamy Wam kolejny deser. Mimo, że wielu z nas sernik kojarzy się z polską kuchnią, to wszystko prawdopodobnie zaczęło się w[…]

  • PANIEROWANE RÓŻYCZKI Z KALAFIORA,
    to kolejna odsłona, która w prosty sposób zobrazuje Wam jak z „niczego” (albo z małej ilości) zrobić coś szybko i pysznie. Kalafior w kuchni możemy używać naprawdę często w wielu r[…]

  • ZAPIEKANKA Z SALAMI,
    tak, jest to nasz polski fast-food, ponieważ uwielbiamy polską kuchnię. Zapiekanka jest łatwym i szybkim daniem, a możecie ją przygotować praktycznie ze wszystkiego, co macie w lodówce. Wystarc[…]

  • Smażone pieczarki z cebulą,
    To chyba jeden z najbardziej banalnych dodatków do wielu dań. Idealnie komponuje się z pieczonymi mięsami, genialnie sprawdza się w roli farszu, ale też możemy go użyć do wielu rodz[…]

  • Karczek pieczony z cebulą
    Kolejny prosty przepis dla tych trochę bardziej leniwych, ale lubiących dobrze zjeść. Karkówka to przepyszna część najpopularniejszego mięsa na polskich stołach – wieprzowiny. W okresie le[…]

  • WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 100G PRODUKTU

    NazwaIlość
    Wartość energetyczna (kcal) 25
    Woda92,07 g
    Tłuszcz0,28 g
    Białko1,92 g
    Popiół0,76
    Weglowodany4,97 g
    Błonnik2 g
    Cukry1,91 g
    Kwasy tłuszczowe nasycone0,1[…]

  • WARTOSĆI ODŻYWCZE DLA 100G PRODUKTU

    NazwaIlość
    Wartość energetyczna (kcal) 13
    Woda95,63 g
    Tłuszcz0,22 g
    Białko1,35 g
    Popiół0,57
    Weglowodany2,23 g
    Błonnik1,1 g
    Cukry0,94 g
    Kwasy tłuszczowe nasycone0,0[…]

  • WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 100G PRODUKTU:

    NazwaIlość
    Wartość energetyczna (kcal) 267
    Woda54,95 g
    Tłuszcz17,69 g
    Białko25,07 g
    Popiół0,82
    Weglowodany0 g
    Błonnik0 g
    Cukry0 g
    Kwasy tłuszczowe nasycone6,584 g
    Kwasy tłu[…]

  • Caprese pochodzi z południowych Włoch, a dokładniej z regionu Kampania. Samo danie wizualnie przypomina włoską flagę, przy tym jest banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne. Caprese składa się z pocięty[…]

  • Kiełbaska pieczona z ziemniakami
    Każdy z nas ma czasem chwile słodkiego lenistwa. Najchętniej schowalibyśmy się wtedy pod ciepły kocyk, z kubkiem gorącej herbaty w ulubionym kubku i przeleżelibyśmy tak cały dzie[…]

  • Skąd pomysł na brownie?
    Małymi krokami zbliża się do nas zima, wieczory są coraz dłuższe i coraz bardziej zimne. Nasze brzuchy wręcz domagają się pysznego i kalorycznego jedzenia. A jak już pewnie zauważyliśc[…]

  • Tatar z marchewki?
    Dawno nie gotowałem w kuchni wegetariańskiej, a tym bardziej wegańskiej, bo jakoś zawsze ciągnie Nas w stronę mięsa. Jednak tym razem wyczarowaliśmy pyszne danie „z niczego”. Sam pomysł na t[…]

  • Tatar ze śledzia
    Śledź dobrze znana ryba w Polsce, bardzo często podawana na różnych domowych imprezach mniejszych czy większych. Każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś smacznego. My znaleźliśmy okazję, znale[…]

  • Załaduj więcej