TasteBook
-
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Sałatka jarzynowa 3 lata, 4 miesiące temu
SAŁATKA JARZYNOWA
Czy jest wśród nas ktoś, kto nigdy nie jadł ani nie słyszał o sałatce jarzynowej? Są miłośnicy tej potrawy, którzy nie wyobrażają sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, ale[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Zupa pekińska 3 lata, 4 miesiące temu
ZUPA PEKIŃSKA
Parę dni temu nasz przyjaciel namówił nas na spróbowanie kuchni chińskiej. Sytuacja, w jakiej znalazła się dzisiejsza gastronomia nie daje dziś dużego pola manewru, ale raz na jakiś czas staramy si[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Bulion warzywny pikantny 3 lata, 4 miesiące temu
BULION WARZYWNY PIKANTNY
Kucharze na całym świecie używają różnych bulionów: z warzyw, grzybów, mięsa, kości czy ryb. Bulion to inaczej wywar – w naszym wypadku jest on warzywny, z delikatną nutką pikanterii. J[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Focaccia z pomidorami i bazylią 3 lata, 4 miesiące temu
FOCACCIA Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
O focaccii już pisaliśmy. przepis na ciasto znajdziecie ciasto na focaccię znajdziecie pod linkiem. Dzisiaj pierwsza odmiana tego wspaniałego włoskiego chleba na naszej stronie – tym[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Ciasto na focaccię 3 lata, 4 miesiące temu
CIASTO NA FOCACCIĘ
Tym razem postanowiliśmy zrobić podstawowy przepis na ciasto na focaccię. Istnieje tak wiele jej wersji, że nie potrafiliśmy się zdecydować, którą wybrać. Z czasem będziemy dodawać kolejne prze[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Kiszone cytryny 3 lata, 4 miesiące temu
KISZONE CYTRYNY PROSTO Z MAROKO
Charakterystyczny dodatek do potraw w kuchni Maghrebu oraz indyjskiej, bardzo popularny w Maroku.
W skrócie są to cytryny nacięte do 3/4 długości, natarte solą, zalane przeg[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Food Cost – Jak obliczyć koszt zużytych surowców do przygotowania dania 3 lata, 4 miesiące temu
Nasza seria artykułów dla HORECA pomoże Ci zrozumieć następujące zagadnienia.
Co to takiego ten food cost ?
Food cost jest to koszt wykorzystanych wszystkich surowców spożywczych do przygotowania dania,[…]
-
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Sernik wiedeński 3 lata, 4 miesiące temu
Sernik wiedeński
Dzisiejszy przepis jest bajecznie prosty i bajecznie pyszny. Przedstawiamy Wam kolejny deser. Mimo, że wielu z nas sernik kojarzy się z polską kuchnią, to wszystko prawdopodobnie zaczęło się w[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Panierowane różyczki z kalafiora 3 lata, 4 miesiące temu
PANIEROWANE RÓŻYCZKI Z KALAFIORA,
to kolejna odsłona, która w prosty sposób zobrazuje Wam jak z „niczego” (albo z małej ilości) zrobić coś szybko i pysznie. Kalafior w kuchni możemy używać naprawdę często w wielu r[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z salami 3 lata, 4 miesiące temu
ZAPIEKANKA Z SALAMI,
tak, jest to nasz polski fast-food, ponieważ uwielbiamy polską kuchnię. Zapiekanka jest łatwym i szybkim daniem, a możecie ją przygotować praktycznie ze wszystkiego, co macie w lodówce. Wystarc[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Smażone pieczarki z cebulą 3 lata, 4 miesiące temu
Smażone pieczarki z cebulą,
To chyba jeden z najbardziej banalnych dodatków do wielu dań. Idealnie komponuje się z pieczonymi mięsami, genialnie sprawdza się w roli farszu, ale też możemy go użyć do wielu rodz[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Karczek pieczony z cebulą 3 lata, 4 miesiące temu
Karczek pieczony z cebulą
Kolejny prosty przepis dla tych trochę bardziej leniwych, ale lubiących dobrze zjeść. Karkówka to przepyszna część najpopularniejszego mięsa na polskich stołach – wieprzowiny. W okresie le[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, KALAFIOR 3 lata, 4 miesiące temu
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 100G PRODUKTU
NazwaIlość
Wartość energetyczna (kcal) 25
Woda92,07 g
Tłuszcz0,28 g
Białko1,92 g
Popiół0,76
Weglowodany4,97 g
Błonnik2 g
Cukry1,91 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,1[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Sałata masłowa 3 lata, 4 miesiące temu
WARTOSĆI ODŻYWCZE DLA 100G PRODUKTU
NazwaIlość
Wartość energetyczna (kcal) 13
Woda95,63 g
Tłuszcz0,22 g
Białko1,35 g
Popiół0,57
Weglowodany2,23 g
Błonnik1,1 g
Cukry0,94 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,0[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Karczek wieprzowy 3 lata, 4 miesiące temu
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 100G PRODUKTU:
NazwaIlość
Wartość energetyczna (kcal) 267
Woda54,95 g
Tłuszcz17,69 g
Białko25,07 g
Popiół0,82
Weglowodany0 g
Błonnik0 g
Cukry0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone6,584 g
Kwasy tłu[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Caprese 3 lata, 4 miesiące temu
Caprese pochodzi z południowych Włoch, a dokładniej z regionu Kampania. Samo danie wizualnie przypomina włoską flagę, przy tym jest banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne. Caprese składa się z pocięty[…]
-
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Kiełbaska pieczona z ziemniakami 3 lata, 4 miesiące temu
Kiełbaska pieczona z ziemniakami
Każdy z nas ma czasem chwile słodkiego lenistwa. Najchętniej schowalibyśmy się wtedy pod ciepły kocyk, z kubkiem gorącej herbaty w ulubionym kubku i przeleżelibyśmy tak cały dzie[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Brownie 3 lata, 4 miesiące temu
Skąd pomysł na brownie?
Małymi krokami zbliża się do nas zima, wieczory są coraz dłuższe i coraz bardziej zimne. Nasze brzuchy wręcz domagają się pysznego i kalorycznego jedzenia. A jak już pewnie zauważyliśc[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Tatar z marchewki 3 lata, 4 miesiące temu
Tatar z marchewki?
Dawno nie gotowałem w kuchni wegetariańskiej, a tym bardziej wegańskiej, bo jakoś zawsze ciągnie Nas w stronę mięsa. Jednak tym razem wyczarowaliśmy pyszne danie „z niczego”. Sam pomysł na t[…] -
TasteBook dodał(a) nowy wpis, Tatar ze śledzia 3 lata, 5 miesięcy temu
Tatar ze śledzia
Śledź dobrze znana ryba w Polsce, bardzo często podawana na różnych domowych imprezach mniejszych czy większych. Każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś smacznego. My znaleźliśmy okazję, znale[…] - Załaduj więcej