Analiza Smaku
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym 3 lata, 10 miesięcy temu
I kolejny przepis z cyklu “obiad na szybko”. Przygotowywanie na obiad pulpecików to naprawdę świetne rozwiązanie, gdy brak już pomysłów na inne dania. Można je zrobić za każdym razem w innym sosie, inaczej dopra[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Faworki 3 lata, 10 miesięcy temu
Tradycyjne faworki, takie, jakie robiły nasze mamy i babcie, to obok pączków przekąska bardzo popularna w karnawale, a w szczególności w Tłusty Czwartek. Chrupiące, tłuściutkie, z dużą ilością bąbelków, obs[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Prosty gulasz wołowy 3 lata, 10 miesięcy temu
Bardzo lubię przygotowywać na obiad gulasz. Dlaczego? Bo to obiad, który robi się (prawie) sam, a przecież tego typu obiady są najlepsze. Przygotowuję go zawsze wtedy, gdy wiem, że następnego dnia lub przez na[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Owsiane ciasteczka z żurawiną 3 lata, 10 miesięcy temu
Takie przekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni (w którym mogą być za[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Piernik staropolski cz.2 3 lata, 12 miesięcy temu
To jest ten dzień, w którym nastąpi ciąg dalszy historii piernika staropolskiego, która rozpoczęła się TYM wpisem kilka tygodni temu. Dziś bierzemy się za pieczenie piernika oraz składanie go i dekorowani[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Piernik staropolski cz.1 – ciasto 4 lata, 1 miesiąc temu
3, 2, 1… Czas zrobić ciasto na świąteczny piernik staropolski! Wiem, że do świąt jeszcze zostało trochę czasu, ale jeśli chodzi o zrobienie piernika, to jest to już ostatni dzwonek. Jeśli marzy Wam się prawdziw[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Wegetariańskie burgery 4 lata, 2 miesiące temu
Nie jestem typem mięsożercy, dlatego wszelkiego rodzaju kotlety, kotleciki i burgery w wersji wegetariańskiej uwielbiam. Nawet jeśli przepadacie za mięsnymi kotletami z soczystej wołowiny, to zachęcam do spróbo[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Szarlotka sypana 4 lata, 4 miesiące temu
Szarlotka twarzy ma wiele i z pewnością można o niej napisać całą książkę. Zatem i u mnie znowu o niej będzie, ale tym razem w błyskawicznej i zdrowszej wersji. Dziś szarlotka sypana z duuuużą ilością jabłe[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Jagodzianki 4 lata, 4 miesiące temu
Spośród wszystkich rodzajów drożdżówek, to na jagodzianki zawsze czekam z niecierpliwością i co roku sezon jest na nie zdecydowanie zbyt krótki dla mnie. Chyba nie ulega wątpliwości, że to te domowe bułeczki wy[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Foccacia 4 lata, 5 miesięcy temu
Idealna na przystawkę, puszysta foccacia, która pachnie oliwą z oliwek, ziołami i pomidorami. Najlepiej smakuje maczana w oliwie z dodatkiem octu balsamicznego. Już na samą myśl robię się głodna i wracam myślami d[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z awokado i ogórka 4 lata, 5 miesięcy temu
Uwielbiam chłodniki. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia w CHŁODNIKU LITEWSKIM i jak tylko można kupić botwinkę, to od razu zabieram się za ten przepis. Ale przecież, na litewskim świat chłodników się nie koń[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Tarta owsiana z budyniem i truskawkami 4 lata, 5 miesięcy temu
Na takie ciasta teraz jest najlepsza pora. Pyszna i szybka krucha tarta z lekkim kremem budyniowym oraz świeżymi truskawkami to strzał w dziesiątkę na letni deser. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Ani za słodki[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Chałka 4 lata, 6 miesięcy temu
Chałka to klasyczne, puszyste i lekko słodkie maślane ciasto drożdżowe. Niby nic wielkiego, a jednak ma w sobie coś wyjątkowego. Mięciutkie ciasto obsypane kruszonką z dodatkiem konfitury lub miodu, które rozsiewa[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Kruche rogaliki z powidłami 4 lata, 7 miesięcy temu
Nie ma nic lepszego niż małe co nieco do kawy lub herbaty. Przyjemnie chrupiące, lekko słodkie, ale nie za bardzo. Jeśli właśnie tego dziś potrzebujecie, to trafiliście w 10, bo te rogaliki będą idealne! Ciasto kru[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Cannelloni z mięsem 4 lata, 7 miesięcy temu
I znowu po włosku, a jak po włosku to makaron. Tym razem zapiekanka cannelloni, czyli makaronowymi grubymi rurkami z mięsnym nadzieniem, a wszystko skryte pod sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Nie powiecie mi[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Ciasto kruche z połówkami jabłek 4 lata, 7 miesięcy temu
To ciasto to coś pomiędzy KLASYCZNĄ SZARLOTKĄ, a jabłkami PIECZONYMI W CIEŚCIE KRUCHYM. Smakuje fantastycznie i sprawdzi się przy każdej okazji. Idealne na weekend do kawki i herbatki z rodziną i przyjaci[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Domowe bagietki 4 lata, 8 miesięcy temu
Lubicie domowe pieczywo? Głupie pytanie, bo kto nie lubi, ale nie każdemu chce się je robić. Ile osób tyle wymówek, ale warto! Uwierzcie mi, że ta domowa piekarnia jest tą najlepszą. I nawet jeśli bułki nie wyjdą[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Mazurek wielkanocny – kruchy spód i dwa przepisy 4 lata, 8 miesięcy temu
To już ostatni dzwonek przed Wielkanocą, więc czas pomyśleć o tym, co tygryski lubią najbardziej, czyli świątecznych słodkościach. A skoro o Wielkanocy mowa, to na stole nie może zabraknąć mazurków. Czy wiedzieli[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Żurek 4 lata, 8 miesięcy temu
Święta już za chwilę, a więc zaczynamy z wielkanocnymi przepisami! Na początek będzie żurek. U mnie to zawsze on gościł na stole i to nim rozpoczynaliśmy świąteczny czas. Zrobiony na zakwasie żytnim, z wędzonym[…]
-
Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasteczka maślane z konfiturą 4 lata, 9 miesięcy temu
Dziś przepis na najlepsze pod słońcem, ekstra kruche i bardzo maślane ciasteczka! Ciasto kruche, z którego je wykonałam, jest właściwie uniwersalne i będzie również świetną bazą do wielkanocnych mazurków, kruchych[…]
- Załaduj więcej