Opowieści z piekarnika
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Tort pistacjowo – malinowy 2 lata, 8 miesięcy temu
Wymyśliłam sobie, że w tym roku na swoje urodziny zrobię tort pistacjowy! :). A że różne źródła kulinarne podają, iż do pistacji idealnie pasują maliny, to nie omieszkałam owoców tych do tego tortu wkomponować :D[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Pączki hiszpańskie ( gniazdka ) 2 lata, 9 miesięcy temu
Moje ulubione, zaraz po tradycyjnych pączkach, słodkości tłustoczwartkowe :). Rzecz jasna, można je przygotowywać o każdej porze roku, jednak najbardziej kojarzą mi się właśnie z tym słodkim dniem. W zasadzie ch[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Kokosowo – truskawkowy torcik walentynkowy 2 lata, 9 miesięcy temu
Moja propozycja na tegoroczne Walentynki :). Pyszne połączenie kokosa i truskawek, na wilgotnym cieście red velvet. Red Velvet Cake to amerykański klasyk; najczęściej jest to maślane ciasto ucierane, zabarw[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Pączki parzone 2 lata, 9 miesięcy temu
Pączki parzone, to pączki, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego parzonego, a ściślej – część mąki zaparza się wrzącym mlekiem ( w przepisie nazywać się będzie to zaparką ). Metoda ta, to tzw. metoda yudan[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Chleb z dyniowym puree 2 lata, 10 miesięcy temu
Prosty pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem dyniowego puree. Podczas przeglądu zamrażalnika znalazłam ostatnią porcję zamrożonego jeszcze jesienią puree z dyni i stwierdziłam, że czas najwyższy zrobić z ni[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Gofry belgijskie ( brukselskie ) 2 lata, 10 miesięcy temu
Gofry belgijskie, zwane też brukselskimi, to najpyszniejsze gofry jakie jadłam. Odkąd pierwszy raz spróbowałam gofrów z tego przepisu, nie chcę już żadnych innych :). Są najlepsze! Niezwykle leciutkie, chrupiące[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Musowy torcik czekoladowy z żurawiną 2 lata, 11 miesięcy temu
Pyszny torcik bez pieczenia, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom czekolady :). Jest jej tu bowiem dość sporo – mamy mus z czekolady mlecznej i gorzkiej pół na pół, mus z czekolady białej, a wierzch st[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Sernik Amaretto 2 lata, 11 miesięcy temu
Jeśli lubicie likier Amaretto, to tym sernikiem będziecie zachwyceni :). Jest przepyszny, bardzo kremowy i dość mocno migdałowy, więc naprawdę trzeba lubić te klimaty. Ale jeśli już się w nim rozsmakuje[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Zgniły pień 3 lata temu
Intrygująca nazwa ( choć może mało apetyczna 🙂 ), intrygujący wygląd…oto ciasto, z jakim się nigdy wcześniej nie spotkałam i myślę, że dla większości z Was to też będzie nowość. Zgniły pień ( występuje też pod[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Cynamonki 3 lata temu
Puszyste drożdżowe bułeczki w formie „ślimaczków”, z dużą ilością cynamonowego nadzienia. Chyba nie muszę nikogo jakoś specjalnie przekonywać do tego, że są pyszne ;). Ich wykonanie jest naprawdę proste, a podc[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Chlebek bananowy na mące razowej 3 lata, 1 miesiąc temu
Pyszny, wilgotny chlebek bananowy, wykonany w stu procentach z mąki razowej, przez co zdecydowanie zaliczyć go można do tych zdrowszych wypieków. Jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów, a takie są tu rekomend[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Bułeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi 3 lata, 1 miesiąc temu
I oto kolejny przepis z wykorzystaniem dyniowego puree – rewelacyjne dyniowe bułeczki nadziane powidłami śliwkowymi. Przepyszne! Bułeczki są niesamowicie pulchne, mięciutkie, a przez dodatek cynamonu i skórk[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Sernik dyniowy 3 lata, 1 miesiąc temu
Pozostając w klimacie dyniowym, podrzucam Wam tym razem przepis na pyszny sernik dyniowy. Przyznaję, że pierwszy raz jadłam taki sernik. Przez dodatek dyniowego puree i korzennych przypraw, jest on dość specy[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ciasto dyniowo-pomarańczowe z żurawiną i orzechową kruszonką 3 lata, 1 miesiąc temu
Pyszne jesienne ciasto, z dodatkiem puree dyniowego, któremu zawdzięcza swój piękny kolor oraz skórki z pomarańczy, której to z kolei zawdzięcza bogaty aromat i smak :). Całość wspaniale uzupełnia suszona żur[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Jogurtowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 3 lata, 2 miesiące temu
Kolejne drożdżowe ciasto na moim blogu :). Jak drożdżowy placek, to wiadomo, że z owocami, i tu wybór był oczywisty, bo przecież mamy już sezon na śliwki :). Ciasto jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, który wyd[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ciasto z kremem bawarskim i owocami 3 lata, 4 miesiące temu
Bardzo smaczne, lekkie ciasto, składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu bawarskiego oraz warstwy galaretki i zatopionych w niej owoców. Jeśli chodzi o krem bawarski – jest to krem nieco podo[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Drożdżówki z serem i czereśniami 3 lata, 4 miesiące temu
Klasyczne drożdżówki z serem wzbogacone o pyszne, słodziutkie, soczyste czereśnie :). Muszę przyznać, że owoce te świetnie się tutaj odnalazły i stworzyły z nadzieniem serowym połączenie idealne. U mnie bułeczki[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ciasto Serowa Truskawka 3 lata, 5 miesięcy temu
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które nazwałam Serowa Truskawka :). To puszysta, waniliowa masa serowa z kawałkami truskawek, warstwa truskawkowej żelki i bita śmietana wieńcząca całość[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe z rabarbarem 3 lata, 5 miesięcy temu
Ze wszystkich rodzajów ciast jakie istnieją, najbardziej kocham robić drożdżowe :):). Mogłabym je piec codziennie ;). Kocham je też jeść, choć wiadomo, że szybko traci świeżość, ale za jeden kawałek świeżu[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ciasto orzechowo – czekoladowe 3 lata, 6 miesięcy temu
Coś dla fanów orzechów laskowych – wspaniałe, intensywnie orzechowe ciasto, upieczone bez dodatku mąki ( jeśli użyjcie bezglutenowego proszku do pieczenia, ciasto będzie w stu procentach bezglutenowe ). Jest ni[…]
- Załaduj więcej