Opowieści z piekarnika
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Charlotte jagodowa 3 lata, 4 miesiące temu
Charlotte to deser wywodzący się z Francji, który występuje obecnie w wielu wersjach smakowych, bardzo często owocowych. Na moim blogu gości po raz pierwszy :). A w związku z tym, że mamy sezon na jagody, postano[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Słodkie bułeczki z wiśniami 3 lata, 4 miesiące temu
Kiedy życie daje ci wiśnie…to trzeba zrobić z nich użytek ;). A że w tym roku nasze wiśnie pięknie obrodziły ( część jest już przerobiona na kompoty, część na dżemy, sporo też zamroziłam ), nie mogłam nie upiec[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ciasto z kremem i wiśniami 3 lata, 5 miesięcy temu
Jeśli lubicie klasyczne wypieki, to mam dziś dla Was taki właśnie przepis. No bo biszkopt z kremem budyniowym i owocami, to już klasyka :). Często w takich ciastach pojawia się też galaretka. U mnie jej dziś ni[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Jogurtowiec z truskawkami 3 lata, 5 miesięcy temu
Lekki i puszysty letni deser, na bazie jogurtu greckiego i śmietanki kremówki ( to ona nadaje tej lekkości i puszystości ). Pyszny! I do tego bez pieczenia, a to dodatkowy atut przy panujących obecnie upał[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Chrupiące bułeczki 3 lata, 5 miesięcy temu
Pyszne, pachnące, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne! Wspaniałe na śniadanie, choć oczywiście nie tylko. O niebo lepsze niż ze sklepu :). Bułeczki są proste w wykonaniu, ale potrzebna będzie waga d[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Proste ciasto z truskawkami 3 lata, 6 miesięcy temu
Naprawdę proste, nie oszukuję ;). A w dodatku ze składników, które na pewno macie w swojej szafce i lodówce. No może z wyjątkiem truskawek, ale te są teraz dostępne niemalże na każdym kroku i na szczęście j[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Babeczki migdałowe z truskawkami i kruszonką 3 lata, 6 miesięcy temu
Proste, ale bardzo smaczne babeczki wykonane w nucie migdałowej, z dodatkiem soczystych truskawek i chrupiącej migdałowej kruszonki. Puszyste, mięciutkie, a dzięki zawartości jogurtu naturalnego smakowicie wilgo[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Kajzerki 3 lata, 6 miesięcy temu
Kajzerki, to moje ulubione pszenne bułeczki. Małe, poręczne, świetne np. na podróż, gdy musimy zabrać ze sobą jakiś suchy prowiant – myślę, że wówczas takie kanapeczki z kajzerek sprawdzają się najlepiej :).[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Tarta z panna cottą i rabarbarem 3 lata, 6 miesięcy temu
Pyszna wiosenna tarta :). Kruche ciasto, panna cotta na bazie białej czekolady i pieczony rabarbar. Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, które po prostu uwielbiam! Tarta jest prosta w wykonaniu, choć wymaga[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Puszyste ciasto z rabarbarem i twarożkiem 3 lata, 6 miesięcy temu
Sezon na rabarbar wystartował! 😀 Ogromnie mnie to cieszy, bo uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem, są dla mnie kwintesencją wiosny. A jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że mam go już w swoim ogrodzie :). A co[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Czekoladowy sernik na zimno z musem ajerkoniakowym i malinami 3 lata, 7 miesięcy temu
Deser, który wykonałam jakiś czas temu w ramach pewnego konkursu. Konkursu wielkanocnego, dodam, stąd taka dekoracja. Konkursu nie wygrałam, ale pozostał przepis na fantastyczny serniczek, dlatego nie mogę się z[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Drożdżówki z serem 3 lata, 7 miesięcy temu
Niezwykle mięciutkie drożdżowe bułeczki, z pysznym serowym wnętrzem :). Są tak dobre, że nie można się od nich oderwać i nawet na drugi dzień smakują wybornie. Można je wykonać w klasycznym kształcie, cz[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Drożdżowa babka parzona 3 lata, 8 miesięcy temu
Drożdżowa baba wykonana tą samą metodą co pączki parzone ( czyli część mąki zaparzany wrzącym mlekiem ), będące moim tegorocznym odkryciem, które absolutnie mnie zachwyciły. Jak nietrudno się domyślić, podob[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Waniliowe babeczki z dżemem malinowym i kremem 3 lata, 8 miesięcy temu
Waniliowe babeczki nadziane dżemem malinowym i udekorowane pysznym kremem z serka kanapkowego. Tak! To nie pomyłka :). Podstawą tego kremu jest naturalny serek kanapkowy ( taki, który z pewnością nie raz lądow[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Sernik na białkach 3 lata, 8 miesięcy temu
Jeśli w zamrażalniku zalegają Wam białka pozostałe po smażeniu pączków, faworków czy po innych słodkościach, które wymagały tylko żółtek, oto przepis idealny do tego, by zrobić z nich użytek ( a nawet jeżeli taki[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Muffinki czekoladowe z konfiturą wiśniową 3 lata, 9 miesięcy temu
Pyszne i mięciutkie czekoladowe muffinki z nadzieniem z konfitury wiśniowej ( u mnie konfiturka domowej roboty 🙂 ). Jak wiadomo, czekolada i wiśnie to połączenie idealne, ale tak naprawdę można w nich zamkną[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Tort pistacjowo – malinowy 3 lata, 9 miesięcy temu
Wymyśliłam sobie, że w tym roku na swoje urodziny zrobię tort pistacjowy! :). A że różne źródła kulinarne podają, iż do pistacji idealnie pasują maliny, to nie omieszkałam owoców tych do tego tortu wkomponować :D[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Pączki hiszpańskie ( gniazdka ) 3 lata, 9 miesięcy temu
Moje ulubione, zaraz po tradycyjnych pączkach, słodkości tłustoczwartkowe :). Rzecz jasna, można je przygotowywać o każdej porze roku, jednak najbardziej kojarzą mi się właśnie z tym słodkim dniem. W zasadzie ch[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Kokosowo – truskawkowy torcik walentynkowy 3 lata, 9 miesięcy temu
Moja propozycja na tegoroczne Walentynki :). Pyszne połączenie kokosa i truskawek, na wilgotnym cieście red velvet. Red Velvet Cake to amerykański klasyk; najczęściej jest to maślane ciasto ucierane, zabarw[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Pączki parzone 3 lata, 10 miesięcy temu
Pączki parzone, to pączki, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego parzonego, a ściślej – część mąki zaparza się wrzącym mlekiem ( w przepisie nazywać się będzie to zaparką ). Metoda ta, to tzw. metoda yudan[…]
- Załaduj więcej