Opowieści z piekarnika
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ciasto z morelami 7 lat, 5 miesięcy temu
Na swoim blogu mam już przepis na DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI ( i serem ), teraz czas na podzielną blachę drożdżowego ciasta z tymi pysznymi owocami. Puszyste, maślane ciasto, soczyste morele i słodziutka, waniliowa[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Truskawkowy sernik na zimno 7 lat, 5 miesięcy temu
Delikatny, wspaniale kremowy, orzeźwiający serniczek bez pieczenia. Składający się z dwóch warstw masy serowej i musu truskawkowego. Możecie wykonać go z waniliowych serków homogenizowanych, jak ja, lub użyć[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ucierane ciasto z truskawkami 7 lat, 6 miesięcy temu
Proste ciasto ucierane, które dzięki truskawkom i waniliowej kruszonce smakuje jak wypiek z najwyższej półki ;). I ten zapach unoszący się podczas pieczenia…Ciasto pieczemy z dodatkiem maślanki, dzięki czemu[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Lekko migdałowy sernik z rabarbarem i kruszonką 7 lat, 6 miesięcy temu
Fantastyczny sernik, który zachwyci Was idealnym połączeniem kwaśnego rabarbaru z utrzymaną w migdałowym klimacie masą serową i pachnącą masłem kruszonką. Pycha! Jeżeli jednak wolicie uzyskać inny smak sernika, bo[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Kawowa panna cotta z wiśniami 7 lat, 6 miesięcy temu
Panna cotta to banalnie prosty i szybki w wykonaniu deser. A smakuje bajecznie; osobiście uwielbiam ;). Zawsze przygotowuję go wieczór wcześniej przed planowanym podaniem; ma wówczas całą noc na to, aby stężeć i[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Szarlotka sypana 7 lat, 7 miesięcy temu
Przepis, który chciałam wypróbować już dawno i który w końcu doczekał się wykonania ;). Od kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam bardzo mnie intrygował. Bez zagniatania? Wystarczy po prostu suche składniki ułożyć[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Prosty i szybki chleb pszenno – orkiszowy 7 lat, 7 miesięcy temu
Prościej i szybciej chyba się już nie da…;). Ten chleb powstaje naprawdę błyskawicznie i jest tak prościutki w wykonaniu, że uda się chyba każdemu :). Zawiera niestety sporo drożdży, bo aż 100 g na 1,3 kg mąki,[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Bułeczki maślane z budyniem 7 lat, 7 miesięcy temu
Puchate, naprawdę mocno maślane bułeczki, ze smakowitą niespodzianką w środku w postaci budyniu :). Możecie je zabrać jako drugie śniadanie do szkoły/pracy, na piknik lub po prostu spałaszować na podwieczorek ze[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ciasto kokosowo – limonkowe 7 lat, 8 miesięcy temu
Bardzo smaczne ucierane ciasto, wykonane na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków i aromatycznej limonki. Ciasto nie należy do lekkich, jest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Wesołych Świąt! 7 lat, 8 miesięcy temu
Wszystkim moim Czytelnikom życzę zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w cudownej, rodzinnej atmosferze. Wesołego Alleluja! A to linki do moich przepisów, które polecam na świąteczny stół[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Migdałowa babka z żurawiną i morelami 7 lat, 8 miesięcy temu
Jeżeli jeszcze nie wiecie jaką babką upiec na zbliżające się święta ( i czy w ogóle upiec ), przychodzę Wam z pomocą :). Ta babka zadowoli wszystkich wielbicieli babek, a tych którzy do tej pory nie przepadali za[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Sernik kiwi na zimno 7 lat, 8 miesięcy temu
Pyszny serniczek na zimno z dodatkiem puree z kiwi. Wiem, nie wygląda jakby zawierał te zielone owoce…;). Intensywnie zielone puree z kiwi w połączeniu z masą serową, dało taki a nie inny efekt kolorystyczny :).[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Trufle kokosowo – limonkowe 7 lat, 9 miesięcy temu
Oto sposób na spożytkowanie resztek serka mascarpone i wiórków kokosowych, zalegającej w szafce białej czekolady, a także proszącej się wręcz o wykorzystanie limonki… Tak właśnie było u mnie i tak powstały te[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Kruche ciastka z marmoladą 7 lat, 9 miesięcy temu
Zostało mi dość sporo marmolady różanej, jeszcze ze smażenia pączków :), postanowiłam więc wykorzystać ją jako nadzienie do kruchych ciasteczek. Wyszły przepyszne. Naprawdę mocno kruche, wprost rozpływające się w[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka " samo zdrowie " 🙂 7 lat, 9 miesięcy temu
Te ciasteczka spokojnie mogę polecić wszystkim tym, którzy zdrowo się odżywiają i którzy ograniczają spożycie cukru, białej mąki oraz zwierzęcego tłuszczu. Nie zawierają one bowiem ani tego pierwszego, ani[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Pączki na śmietanie kremówce 7 lat, 10 miesięcy temu
Pączki z dodatkiem śmietany kremówki. Ze znaczącym dodatkiem, bo jest jej tu więcej niż mleka. Takimi zajadaliśmy się podczas „święta pączka” ;). Niektórzy z Was może powiedzą – ale po co te dodatkowe kalorie? No[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Rolada truflowa z rodzynkami 7 lat, 10 miesięcy temu
Przepyszna czekoladowa rolada, która przypadnie do gustu zwłaszcza fanom trufli. Moje serce i podniebienie podbiła po pierwszym kęsie ;). Pulchny kakaowy biszkopt i bajeczny krem na bazie truflowych cukierków, do[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Eklerki kokosowe 7 lat, 10 miesięcy temu
Czy jest na sali ktoś, kto nie lubi eklerków?? Eklerki lubi chyba każdy :). Ja uwielbiam! Tak jest od dzieciństwa. Tym razem przygotowałam te klasyczne, pyszne ciastka w wersji kokosowej. Krem jest na bazie budyniu[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Pączki z kardamonem 7 lat, 10 miesięcy temu
Ze smażeniem pączków miałam poczekać do Tłustego Czwartku…ale to jeszcze tyle czasu, a ja już teraz miałam ochotę zjeść choć jednego puchatego pączusia…No i zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe „spotkanie” z[…]
-
Opowieści z piekarnika dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenno – orkiszowy 7 lat, 10 miesięcy temu
Puszysty chleb na drożdżach z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smaczny, wszyscy domownicy przyznali to jednogłośnie ;). Dobę wcześniej należy przygotować zaczyn, to on jest podstawą tego chleba. Ogólnie pracy przy[…]
- Załaduj więcej