Tarta z kremem i owocami

31.10.2016

Tarta to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy. W towarzystwie kremu i owoców potrafi połaskotać niejedno podniebienie.

Składniki:

Ciasto :

1,5 szklanki mąki
0,5 szlanki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
szczypta soli

Krem:

400 ml mleka
125 ml śmietanki kremówki
szklanka cukru
6 żółtek
35 g mąki pszennej
laska wanilii
1/2 kostki margaryny

Dodatkowo:

jagody
czerwona porzeczka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę połącz z cukrem pudrem i szczyptą soli. Wymieszaj. Dodaj masło. Posiekaj. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Tak przygotowany kruchy spód owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Oczywiście ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie kremu.
2. Do garnka wlej mleko i śmietanę, zagotuj.
3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wrzuć do gotującego się mleka. Pozostaw przez chwilę na małym ogniu. Wymieszaj, następnie wyciągnij laskę wanilii.
4. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę , wymieszaj.
5. Do miski z żółtkami wlej zagotowane ze śmietanką mleko. Wymieszaj energicznie. Masę przelej do garnka i podgrzewaj do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem ostudź.
6. Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż na blachę do tarty ( ważne aby ścianki naczynia również oblepić ciastem , tak by tarta miała wysokie brzegi. ).
7. Ciasto nakłuj widelcem na całej powierzchni.
8. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut.
9. Ostudzony krem zmiksuj z 1/2 kostki margaryny , dodając na przemian 4 łyżki kremu – 2 łyżeczki margaryny. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
10. Gotowy , ostudzony krem wylej na tartę, obsyp owocami, wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

PO WIĘCEJ PRZEPISÓW ZAPRASZAM NA BLOGA WWW.MNIAM-MNIAM-A.BLOG.PL

SMACZNEGO !

Komentarze