Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka. Słodka śląska tradycja pysznych świątecznych przysmaków

22.12.2015

Potrzebne składniki:

200 g suszonych śliwek

400 g rodzynek

200 g daktyli

200 g orzechów laskowych

200 g migdałów

250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową

3 duże łyżki miodu

Szczypta chilli i cynamonu

Pomarańcza

2-3 litry wody

 

Przygotowanie:

Przygotować 2 litry wody. Pierniki w
czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać
też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać
sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze
kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość.
Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się
stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak
równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość
jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do
ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe!
Smacznego!

 

Porada: Moczka doskonale smakuje na
ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego
deseru budyniowego.

 

Lambertz.com

Komentarze