Lepsze zdrowie, lepsze jedzenie, lepsze życie – polska technologia w służbie człowiekowi.

11.05.2015

Rozwój nowoczesnych
technologii zrewolucjonizował dotychczasowe postrzeganie świata i ludzkich
możliwości. Badacze i entuzjaści nauki cały czas poszukują rozwiązań,
pozwalających na coraz lepsze wykorzystanie techniki i wiedzy w służbie człowiekowi,
a sporymi sukcesami na tym polu poszczycić się mogą także Polacy.

Pomimo że nakłady finansowe na naukę i innowacyjność nie są w
Polsce szczególnie wysokie, nie brakuje w naszym kraju fascynatów, którzy
dzięki pasji, samozaparciu i codziennej pracy badawczej osiągają światowe
sukcesy – nierzadko w bardzo młodym wieku. W ubiegłym roku główną nagrodę w prestiżowym konkursie Photonics21
otrzymała Olga Malinkiewicz, autorka innowacyjnej, taniej i szybkiej metody wytwarzania
perowskitu. Jest to szczególny, niezwykle cienki i elastyczny materiał, mogący
zastąpić krzem w fotowoltaice (dziale nauki zajmującej się przemianą światła
słonecznego na energię elektryczną). Dzięki perowskitowi, za kilka lat nie będą
nas dziwić np. okna zasilające budynki zieloną energią czy też koszulki
ładujące smartfony. Tym samym perowskit ma szansę zdetronizować kolejny głośny
wynalazek polskich naukowców ostatnich miesięcy, a mianowicie grafen.

Polacy
osiągają znaczące sukcesy także w dziedzinie medycyny. W 2014 r. 18-letni
Łukasz Wysocki odkrył związek, który spowalnia, a może nawet hamuje rozwój
alzheimera. Badania nad lekiem nadal trwają. Autorem egzoszkieletu, czyli
specjalnej maszyny, pomagającej w rehabilitacji i poruszaniu się osobom
niepełnosprawnym, jest Michał Mikulski. Egzoszkielet ten ogłoszono w 2013 r. jednym z 8 najlepszych start-upów na świecie.
Produkt jest już gotowy do masowej produkcji.

Znany
na całym świecie stał się także polski syntezator mowy Ivona. Program ten dwa razy z rzędu na międzynarodowym konkursie
Blizzard Challenge w USA oraz Niemczech został uznany za syntezator generujący
mowę o najwyższej jakości, pokonując produkty takich firm jak IBM, Microsoft czy Nokia. Obecnie Ivona
przejęta została przez Amazon i jest powszechnie wykorzystywana.

W
ciągu ostatnich lat powstaje także coraz więcej nowatorskich technologii
przetwarzania żywności. Także na tym polu możemy pochwalić się kreatywnością –
autorem opatentowanej metody próżniowego suszenia owoców oraz służącej jej
linii technologicznej jest polska firma MicroFood z
Ostrzeszowa, właściciel marki Puffins. Dzięki puffingowi powstają w całości
naturalne, lekkie przekąski z jabłek, winogron, miechunki, ananasa czy wiśni.

Opracowana przez naszą firmę metoda próżniowego suszenia
owoców z efektem puffingu pozwoliła stworzyć przekąski, które
zrewolucjonizowały dotychczasowe myślenie o suszonych owocach – mówi Katarzyna
Barczyk ( dopisać stanowisko ) z Puffins. Przede wszystkim krótki czas
puffingowania ogranicza straty
witamin spowodowane działaniem
temperatury. Ponadto puffing
daje dodatkowe korzyści w postaci nadania produktowi
atrakcyjnych cech sensorycznych i strukturalnych – owoce mają kruchą i chrupką
teksturę, atrakcyjny wygląd i wysokie walory
smakowo-zapachowe.

Ogromny potencjał tkwi także w
młodych, polskich informatykach, którzy wręcz prześcigają się w tworzeniu
kolejnych aplikacji mobilnych. Projektów jest tak wiele i tak bardzo różnią się
przeznaczeniem, że właściwie trudno wskazać te najważniejsze. Niewątpliwie
jednak na uwagę zasługuje pakiet aplikacji Seeing
Assistant, dzięki którym telefon komórkowy staje się swego rodzaju oczami osoby
niewidomej.

Jeśli
wierzyć danym Głównego Urzędu Statystycznego suma krajowych nakładów wewnętrznych na działalność
badawczą i rozwojową systematycznie wzrasta. Choć w żaden sposób nie zmienia to
faktu, że nadal nie osiągamy choćby średniej unijnej w tym zakresie (nie
wspominając już o USA, Japonii czy Korei Południowej), jest to sygnał
napawający optymizmem. Bez potężnego dofinansowania bowiem, polskie patenty i
wynalazki nie mają szans zagospodarowania globalnego rynku, a zyski płynące z
odkryć naszych naukowców trafiają zazwyczaj na konta bankowe firm
zagranicznych.

Puffins.co

Komentarze