Stefcia Kociołek
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Szybka tarta z kozim serem, bakłażanem i innymi smakołykami 9 lat, 6 miesięcy temu
Przez chwilę mieliśmy całkiem gorąco. Często przy takiej pogodzie nie mam kompletnie ochoty na gotowanie. Staram się wybierać dania szybki i nieskomplikowane. Zawsze mogę przygotować młode ziemniaczki i mizerię, a[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Cebularz, prosta i szybka przekąska 9 lat, 6 miesięcy temu
Na cebularza natrafiłam w jednej ze moich ulubionych książek. Coś mi jednak w nim nie pasowało i przerobiłam go po swojemu. Od tamtej pory na stałe wprowadziła się domowego menu i przy każdej nadarzającej się[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Różowy makaron 9 lat, 6 miesięcy temu
Mój mąż jest makaronowym pożeraczem, nawet czasami makaronowym skrytożercą. Jak tylko zostawię sitko z odcedzonym makaronem, w jakiś nie wyjaśniony sposób pojawia się zaraz obok i podjada. Jedyny sposób na niego to[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Tosty z czerstwego chleba na zakwasie ze szpinakiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Ciepłe śniadanka to, to co ja lubię najbardziej. Na przykład dzisiaj przygotowałam sobie tosty. Chleb na zakwasie, który ostatnio głównie jadam zrobił się czerstwy więc był dodatkowy pretekst do zapiekania. Między[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Zielona sałatka z awokado 9 lat, 7 miesięcy temu
Przygotowując menu na ostatnie przyjęcie szukałam inspiracji i przeglądałam po kolej wszystkie książki z przepisami jakie mam. Moją uwagę przyciągnęła sałatka z awokado z „Die moderne jüdische Küche”, przepis był[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Carpaccio z buraków 9 lat, 7 miesięcy temu
Carpaccio powinno być przyrządzone z surowej wołowiny. W ciąży niestety nie można jeść surowizny, a często pojawia się również problem z niskim poziomem żelaza we krwi. Carpaccio z buraków może być całkiem dobry[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Wrap z indykiem i papają zamiast sosu 9 lat, 7 miesięcy temu
Dawno nie robiłam wrapów, a ciągnie mnie ostatni do warzyw i owoców. Dlatego zdecydowałam się na taki lekki obiad. Sznycle z indyka pokroiłam na paski, posypałam obficie czarnym pieprzem, płatkami migdałów,[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Makaron z sardynkami – szybki, prosty obiad 9 lat, 7 miesięcy temu
Chciałam ugotować coś innego. Jednak jak poszłam na zakupy to okazało się, że najważniejszych składników nie ma! No cóż, musiałam szybko coś zaimprowizować, bo inaczej nie byłoby obiadu. Pomyślałam, że zrobię tak[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Salsa! Słodko-ostry dodatek 9 lat, 7 miesięcy temu
Jak już kiedyś pisałam salsa jest super dodatkiem nie tylko do nachosów. Może być świetnym sosem do tostów czy wrapów. Jeśli przygotujemy ją w domu możemy być pewni, jej świeżości. Dzisiaj przygotowałam[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Krakersy serowe 9 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio przygotowywałam przyjęcie, którego motywem przewodnim była Herbatka u Szalonego Kapelusznika. Oprócz licznych dekoracji starałam się przygotować menu pasujące do całości. Oczywiście najważniejszy był tort,[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Pasta z suszonych pomidorów i świeżego szpinaku 9 lat, 7 miesięcy temu
Pasta z suszonych pomidorów i szpinaku nie wymaga żadnych przypraw. Ważne są pomidory, które powinny być dobrej jakość w oliwie. Zawsze można wybrać takie z dodatkiem ziół jeśli ktoś ma ochotę. Wystarczy duże[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, W oczekiwaniu na sezon, mini torciki z truskawkami 9 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio skończyłam czytać „Podróż do kresu nocy” Celina. Ulubionym deserem głównego bohatera był truskawki z bitą śmietaną. Narobiłam sobie strasznego apetytu, jednak najlepsze truskawki to majowo-czerwcowe[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Tost ze szpinakiem i pieczarkami 9 lat, 7 miesięcy temu
Na zdjęciu nie do końca widać, ale po między dwoma kromkami pszennego chleba tostowego jest plaster mazdamera, liście świeżego szpinaku i plasterki pieczarki. Żeby takie śniadanie stało się doskonałe przydałby się[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Kolacja: pieczarki faszerowane kaszą jęczmienną z fenkułem i orzechami włoskimi 9 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnia dzisiaj odsłona kaszy jęczmiennej. Coś w sam raz na lekką kolację albo przekąskę do wieczornej lampki wiana. Pieczarki ze słodko-maślanym farszem z kaszy jęczmiennej i fenkułu. Do przygotowania dwunastu[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Obiad: zapiekanka z kaszy jęczmiennej z rybą 9 lat, 7 miesięcy temu
Obiecana druga odsłona kaszy jęczmiennej, tym razem wersja obiadowa. Przepis jest mój, nigdzie nie podejrzany, a specjalnie wymyślony dla męża, który po ciężkiej pracy w terenie chciał ciepły obiad i może jakąś[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Śniadanie: zupa mleczna z kaszą jęczmienną 9 lat, 7 miesięcy temu
Spotkałam się z określeniem, że płatki z mlekiem to zupa mleczna. Jakoś określenie to mi tu kompletnie nie pasuje. W takim razie idąc dalej tym tropem, jogurt naturalny z musli powinien być nazywany kremem na[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kaparami 9 lat, 8 miesięcy temu
Dawno nie robiłam żadnych zapiekanek. Coś mnie naszło na proste smaki, a ziemniaki są dla mnie najprostszym co może być. Są świetną bazą do eksperymentów kuchennych – tych nieskomplikowanych i tych karkołomnych.[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Tost z Tatooine 9 lat, 8 miesięcy temu
Tatooine to pustynna planeta z Gwiezdnych Wojen, na jej niebie świecą dwa słońca. Mam w domu dwóch fanów sagi Star Wars, stąd w mojej kuchni książka kucharska inspirowana tym uniwersum. Podpatrzyłam w niej przepis[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Kanapka z grillowanym bakłażanem i boczkiem 9 lat, 8 miesięcy temu
Jeśli śledzicie mnie na Facebooku mogliście zauważyć, że przygotowywałam kanapki na drogę. Mąż jechał w trasę i nie mogłam go puścić w dzicz bez prowiantu. Oprócz kanapki z serem, co do której nie jestem pewna czy[…]
-
Stefcia Kociołek dodał(a) nowy wpis, Chrupiące kulki z białej fasoli czyli co do raclette 9 lat, 8 miesięcy temu
Wczoraj wieczorem odwiedzili nas znajomi. Mąż wymyślił, że dawno nie było okazji pod raclette. Mamy maszynkę na sześć osób, a z reguły zapraszamy dużo więcej. Tym razem miała być kolacja dla czwórki. Zapowiadało[…]
- Załaduj więcej