slodki.zakatek

  • W nieco zimowym nastroju. Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony delikatnym, puszystym kremem z serkiem mascarpone. Proste, a jakże smaczne!<br[…]

  • Składniki na ciasto parzone:1 szklanka wody125g masła1 szklanka mąki pszennej4 jajaSkładniki na piankę:1/2 szklanki wody1 szklanka cukru1/2 łyżeczki soku z cytryny2 białkaCiasto: W rondelku z grubym dnem zagotować[…]

  • Czy już mówiłam, ze uwielbiam torty bezowe? Chyba tak! Za każdym razem testuję i wymyślam nowe połączenia smakowe. Tym razem w roli głównej kawa inka z łamaną czekoladą. Składniki na bezę:6 białek,1,5 szklanki[…]

  • Na blogu jest już kilka przepisów na rurki z kremem. Jako, że lubię eksperymentować to często zmieniam krem, którym nadziewam rurki. Tym razem z kremem karpatkowym z dodatkiem cytryny to idealny dodatek do kawy czy[…]

  • Naleśniki są lubiane przez najmłodszych. Tym razem wymyśliłam naleśniki robione na soku owocowym. Zawinięte w rurkę z konfiturą gruszkową, której przepis znajdziecie Składniki:3 jaja,1 łyżka oleju,2 szklanki mąki[…]

  • Sałatka z brokułem gotowanym na parze z jajkiem i nutą słodkich rodzynek. Szybka i zdrowa przekąska. Bardzo często robię taką na kolację.Składniki:1 brokuł4 jaja ugotowane na twardogarść rodzynek1/2 żółtej[…]

  • Moim zdaniem beza to królowa wśród ciast. Bardzo je lubię dlatego kombinuję, aby zawsze była nieco inna niż poprzednia. Z kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie! Za spraw deserowej czekolady nie jest bardzo[…]

  • Sajgonki dawno nie gościły na naszym stole. Powiem szczerze, że nawet się za nimi stęskniłam. Wersja z mięsem i ryżem jednak najbardziej nam smakuje. Do tego idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z dużą[…]

  • Przepis na babkę z drożdżami, rodzynkami i czekoladą. Mam do niej słabość! Foremka silikonowa w kształcie róży. Ciasto po upieczeniu bardzo ładzie od niej odchodzi. Udekorowana cukrem pudrem i czekoladą. Jest[…]

  • Desery uwielbiam najbardziej. I bardzo ciężko jest mi wyróżnić jeden ulubiony. Naprawdę uwielbiam wszystko, co jest słodkie. Najbardziej kocham czekoladę i kakao 😉 Ostatnio moje serce skradło kakaowe ciasto[…]

  • Pyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe!Składniki na biszkopt kakaowy:5 jaj10,5 szklanki[…]

  • Kakaowe babeczki z bitą śmietaną i bananami. Zapraszam po mini wersję popularnego deseru. Składniki na babeczki:1 jajo,1/4 szklanki maślanki,1/2 szklanki mleka,1/2 szklanki cukru,szczypta soli,1/4 łyżeczki sody[…]

  • Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuje z różnymi dodatkami. Dziś zapraszam po przepis na bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego. W głowie mam już mnóstwo pomysłów na kolejne[…]

  • Malutkie tarty z kolorowymi posypkami. Kto ich nie lubi niech żałuje. Składniki na kruche spody (25szt):2 żółtka,200g masła,1 szklanka cukru pudru,2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki),2 łyżki gęstej śmietany[…]

  • Czerwone serduszka z okazji dnia taty 😉 Bez sztucznych barwników. Cudowny kolor zawdzięczamy czerwonym burakom. Składniki:1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach),1 szklanka mąki,1/2[…]

  • Truskawki! Teraz jest ich całe mnóstwo. My je uwielbiamy, dlatego co rusz wymyślam nowe przepisy na smakołyki z ich użyciem. Tym razem lekka kostka truskawkowa. Delikatny biszkopt, bita śmietana i owoce. Sami się[…]

  • Chinkali to tradycyjne, przepyszne gruzińskie pierogi z mięsem. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje mniej czasu niż przygotowanie klasycznych pierogów. Chodziły za mną od dawna i razem z mężem w końcu je[…]

  • Ptysie z kremem, bitą śmietaną, masą jajeczną. Wszystkie są przepyszne. Forma podania również jest ważna. Delikatne ciasto parzone w kształcie łabędzi. Składniki na ciasto parzone:1 szklanka wody125g masła1[…]

  • Bardzo szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie.

    Składniki na mus z rabarbaru:
    300g rabarbaru,½ szklanki wody,60g[…]

  • W tym roku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki[…]

  • Załaduj więcej