rzelkazag

  • Lato kojarzy mi się zdecydowanie ze świeżymi owocami, pachnącymi słońcem, soczystymi. Te owoce królują teraz w mojej kuchni, a na pierwszy plan wysuwa się jagoda. Nadrabiam na zapas i jem ile mogę, bo wiem że[…]

  • Uwielbiam jagody, więc jak tylko rozpoczyna się na nie sezon, to jem ile mogę 😉 I pewnie jadłabym więcej, gdyby rosły gdzieś w pobliżu i mogłabym sama nazbierać, a tak… trzeba iść na ryneczek i zapłacić 🙂 Jako[…]

  • Jako że ogórków kiszonych i konserwowych jeszcze trochę mam z zeszłego roku, to w tym postanowiłam zrobić coś innego. Długo myślałam nad tym, co to będzie, bo my wybredni jesteśmy 😀 Stanęło na tym, że zrobię pikle[…]

  • W tamtym roku do przygotowania wiśni użyłam miodu pitnego, w tym roku postanowiłam zrobić je z nutką waniliową. Tak by dodając je do ciast, była tylko lekko wyczuwalna.Polecam je do wszelkich deserów, tych[…]

  • Uwielbiam leśne jagody dlatego jak tylko się pojawiają, to planuję co z nich zrobić 🙂 Tym razem prócz codziennych smakołyków, postanowiłam zrobić kilka słoiczków na zimę. Nie wyszło tego wiele, bo zbankrutowałabym[…]

  • Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością sięgamy w jesienno- zimowe dni.Składniki (na 4 litrowe słoiki):2 kg czereśni16 łyżek cukruwoda przegotowanaSposób przygotowania:Czereśnie myjemy, przebieramy, by usunąć[…]

  • Jeśli i u Was wysyp ogórków taki, jak u mojej Mamy i macie problem co z nimi jeszcze zrobić, to polecam ten przepis na małosolne, a gotowe w przeciągu tygodnia. Po 3 dniach były dla mnie jeszcze za „słabe”, ale po[…]

  • Mleczko kokosowe idealnie komponuje się z owocami. To smoothie jest tego doskonałym przykładem.Wypróbujcie i przekonajcie się sami :)Składniki:125ml mleczka kokosowego100ml mleka 2%100g borówek amerykańskich1 banan<br[…]

  • Ostatnio strasznie „chodził” za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki… i z owocami, które rosną koło domu. Nie pozostało mi nic innego jak upiec i wiecie.. żałuję że zrobiłam to w[…]

  • Nie macie chyba jeszcze dość tych wszystkich świeżych warzyw i owoców, które otaczają nas z każdej strony i są dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki?!Cukinia też teraz smakuje najlepiej. Ma mięciutką skórkę i[…]

  • Lubię takie makaronowe zapiekanki, ale nie przygotowuję ich często, bo Mąż akurat zwolennikiem takowych nie jest. Raz na jakiś czas nie ma jednak wyjścia i jak głodny to musi zjeść :)Przepis bierze udział w[…]

  • Niecodzienna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania w ogrodzie. Wypełnione farszem pieczarki, otulone boczkiem i upieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego ulubione sosy (u[…]

  • Kiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody 🙂 A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale do nich pasują, więc śmiało możemy je[…]

  • W szufladce lodówki zalegało mi trochę szpinaku, na którego kompletnie nie miałam już pomysłu. Postanowiłam wykorzystać go i przygotować sałatkę, która z dodatkami stanowiła samodzielny posiłek. Składniki:100g[…]

  • Nic mnie tak chyba nie motywuje do działania jak konkurs, w którym mogę wygrać coś fajnego! To danie przygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :)Do[…]

  • Już od jakiegoś czasu przygotowuję sobie w domu różne koktajle, które z przyjemnością popijam popołudniami lub wieczorem, kiedy nie mam już ochoty na „cięższą” kolację. Dzięki temu dostarczam organizmowi witamin i[…]

  • Po raz pierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego. Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem stanowiły[…]

  • Kiedy upał za oknem, a ma się ochotę na coś słodkiego, chodzimy i szukamy czegoś „na raz”. Takie serniki zdecydowanie pozwolą Wam zaspokoić swoje zachcianki- są słodkie i nie za duże 🙂 Musimy tylko pamiętać by nie[…]

  • Szpinakowy makaron tak mi posmakował że zrobiłam jego kolejną wersję, tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i delikatnie przyprawiony skradł moje serce w tym daniu.Składniki:1,5[…]

  • Przygotowanie jej jest banalnie proste i co ważne- nigdy nie będziecie się zastanawiali czy makaron pomiędzy warstwami jest już odpowiednio miękki, jak to się zdarza przy tradycyjnej lazanii. Do jej przygotowania[…]

  • Załaduj więcej