rzelkazag

  • Ziemniaki kojarzą mi się przede wszystkim z zakończeniem wakacji. W domu rodzinnym przeważnie końcem sierpnia organizowane były wykopki- do tej pory myślę, że to nie o to chodzi, że już na nie czas, tylko o to, że[…]

  • Sernik ten tak naprawdę nie miał znaleźć się wśród przepisów, przynajmniej jeszcze nie teraz. Jakiś czas temu mogliście przeczytać na Facebooku, że właśnie się piecze, ale jedzie w świat razem ze mną. Koniec końcem[…]

  • Może i pogoda za oknem nie jest zbyt optymistyczna, ale jakby nie patrzeć jest już po wakacjach. Liście żółkną, w powietrzu co raz bardziej czuć jesień. By jeszcze trochę od niej uciec, polecam zrobić lody i zjeść[…]

  • Ufff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Składniki na 6 sztuk Ciasto:100g mąki pszennej50g masła1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche) 1[…]

  • Wpadają znajomi, a Ty nie masz w lodówce nic prócz ciasta francuskiego i pasztetu? Spokojnie! Z tego też da się przygotować fajną przekąskę. A jeśli znajdzie się do tego choćby odrobina barszczu, to już w ogóle[…]

  • Tak na szybko częstuję Was dziś tartą z jagodowym kremem, którą przygotowałam na ubiegłą niedzielę, a koniec końcem zjadłam tylko kawałek i oddałam w dobre ręce Teściów 😉 Wróciła do mnie sama blaszka i to już na[…]

  • Kiedy w tym roku postanowiłam posadzić sobie więcej warzywek każdy się śmiał, że nic nie urośnie, bo ziemia „nijaka”. Nawet w momencie sadzenia, kiedy wspólnie z Teściową szłyśmy obok i ziarnko po ziarnku starannie[…]

  • Tydzień! Calutki tydzień minął od ostatniego posta i aż sama się za głowę łapię jak mogłam do tego dopuścić. Mam jednak coś na swoje usprawiedliwienie 😉 Wakacje! Co prawda nie ja je mam, ale mają inni i im właśnie[…]

  • Śladu po nich nie ma. Upieczone chyba z 2 miesiące temu zaplątały się pomiędzy innymi przepisami. Muszę je sobie jakoś specjalnie oznaczać, co by mieć większą przejrzystość i jasność, czym się już z Wami[…]

  • Zeszły tydzień znów stał pod znakiem przetworów. Własne ogórki były na tyle duże, by zebrać je i zakonserwować, a cukinia, którą dostałam od Mamy też już wołała o pomstę do nieba i litość nad nią. Nie było jej[…]

  • Ucierane ciasta z dodatkiem oleju są jednymi z tych, które bardziej lubię. Zwłaszcza do porannej kawki. A jeśli dodać do tego szpinak i borówki, to mamy idealny deser, który zjedzą ze smakiem zarówno młodzi jak i[…]

  • Na przygotowanie likieru miałam chęć już dawno, ale zawsze coś stanęło na drodze. W końcu jednak trafiła się okazja i powiedziałam „Dość gadania!”.Padło na krówki, bo akurat te cukierki dość lubię, pod warunkiem,[…]

  • Moje ogórki dopiero zaczynają rosnąć, więc na korniszony myślę je zebrać, a te- wielgaśne, które dostałam od Mamy postanowiłam przerobić na kanapkowe. Jest z nimi trochę zachodu, zwłaszcza jeśli zależy nam na w […]

  • Te muffinki to był prawdziwy strzał w dziesiątkę!Jadąc w rodzinne strony, nawet nie przypuszczałam, że będę coś piec, ale jak zobaczyłam te piękne malinki, których już nawet nikt zbierać nie chciał, to nie mogłam[…]

  • Na pewno już pamiętacie o tym, że jestem fanką makaronów i dań z nim przyrządzonych. Kombinacji z burakiem jednak wcześniej nie próbowałam i prawdę mówią do końca nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Jednak efekt[…]

  • Pora obiadowa przed nami, więc na szybko podzielę się przygotowaną ostatnio zupką z cukinii. Ekspresowa, bo praktycznie wszystko zrobił za mnie Tefal Companion. Do przygotowania użyłam dwóch rodzajów cukinii-[…]

  • Odkąd w mojej kuchni rządzi urządzenie Tefal Companion, chodziło za mną przygotowanie takiej konfitury, gdzie mieszaniem składników w końcu nie zajmę się ja. Okazja natrafiła się gdy u Teściów na działce zebrałam […]

  • Lato w pełni, malin u Mamy od groma, więc nie może być tak,że ich nie wykorzystam 😉 Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i wiele z nich w wersji mięsnej, ale do takich wypieków nie potrzebujemy znowu nie[…]

  • Takie śniadanie chodziło za mną odkąd zobaczyłam filmik z tym pomysłem. Bodajże na fp Przyślij Przepis, ale pewności nie mam, bo tak dawno to było.Awokado samo w sobie jest dla mnie takie nijakie, mdłe, bez smaku.[…]

  • Kolejny pomysł „wymieciony” spod sterty innych, który myślałam, że już dawno na blogu. Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne. Można je również przygotować w[…]

  • Załaduj więcej