rzelkazag

  • Wpadam do Was nocą, patrząc jednym okiem na mecz naszych siatkarzy, bo mam fajną sałatkę, którą muszę się z Wami podzielić.Wszystkie składniki znalazłam w swoim ogródku- no może prócz jajek, bo te przywiozłam od[…]

  • Ostatnio jeśli dzielę się z Wami przepisem, to jakimś takim- wg mnie oczywiście, bardziej skomplikowanym, wymyślnym. Dziś postanowiłam więc przyjść z najzwyklejszą kalafiorową, bo przecież sporo osób zaczynających[…]

  • Już dziś Światowy Dzień Czekolady! Nie sposób przejść obojętnie i nie uczcić należycie, tak jak się powinno! Każdy „czekoholik” zje dziś nie jedną kostkę czekolady, ale pamiętajcie, że możecie z niej także upiec[…]

  • Mówią, że śniadanie to podstawa, ale absolutnie nikt nie mówi, że musi być nudne i mało atrakcyjne.A gdyby tak zacząć dzień od tortu? Zazwyczaj każdemu kojarzy się on z czymś ważnym- urodzinami czy ślubem, ale[…]

  • Czekałam z tym przepisem aż się trochę ochłodzi, byście nie musieli odpalać piekarnika od samego rana, przygotowując pyszne śniadanie, no ale nie da się. Pogoda na razie bez zmian, burza przeszła bokiem (to akurat[…]

  • Będąc w szkole policealnej mieliśmy zajęcia kulinarne. Wtedy jeszcze nie przypuszczałam, że moja przygoda z kuchnią będzie towarzyszyć mi przez życie w stopniu, no powiedzmy umiarkowanym. Nie przypuszczałam też, że[…]

  • Ciasta drożdżowe przygotowane w domu są bez porównania smaczniejsze niż te zakupione w cukierniach. Może i nie wyglądają tak pięknie, ale mają zdecydowanie lepszy skład i nie znajdziemy w nich żadnych ulepszaczy i[…]

  • Wstyd się przyznać, ale jeśli chodzi o śniadania, to przeważnie jadam na szybko, bez większego polotu. Wstając rano myślę tylko o tym, by to dzieciom przygotować coś fajnego, a ja w międzyczasie zawsze gdzieś coś[…]

  • Pierwszy w tym roku sernik na zimno już dawno poszedł w zapomnienie, a w lodówce chłodzi się następny. W upalne dni, które ostatnio mieliśmy okazję odczuć nikomu nie chce stać się przy piekarniku, więc takie na[…]

  • Mój pomarańczowy krem doczekał się w końcu cytrynowej „siostry”. Nieco kwaśnej, ale tak aksamitnej i pysznej, że nie można jej nie spróbować :)Do przygotowania kremu potrzebujemy składników, które zazwyczaj są w[…]

  • Przepisów na ten syrop jest tyle, że tak naprawdę ciężko się zdecydować z którego skorzystać. Zwłaszcza laikowi, który robi go po raz pierwszy, a smak zna jedynie z tych, które dostał swego czasu „na spróbowanie”.<br[…]

  • Jak wiosna to i zieleń! Nie tylko za oknem, ale przede wszystkim na talerzu 😉 Lubię wszelkie nowalijki, ale z dostępem do nich to u mnie marnie, wręcz beznadziejnie. Wyobraźcie sobie, że będąc wczoraj w sklepie[…]

  • Przepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży 😉 Składniki na formę o wym. 20x20cmCiasto:2⅓ szklanki mąki pszennej1 małe opakowanie proszku do pieczenia2 jajka1 szklanka kefiru½ szklanki[…]

  • W domu mam samych fanów pizzy i wszelkich fastfoodów, więc przygotowanie takich posiłków jest, co tu dużo mówić- na porządku dziennym. Pewnie, że staram się jak najrzadziej, ale nie raz idę na rękę i razem z[…]

  • Tradycyjne, Mamine, najlepsze!Racuchy drożdżowe to zdecydowanie smak dzieciństwa, który w mojej pamięci zostanie już chyba do końca życia. Czemu? Bo każdemu smażeniu towarzyszy wspomnienie historii, którą Mama[…]

  • Przywołując wspomnienia z kuchni mojego dzieciństwa w głowie mam przede wszystkim słodycze, co mogliście już zresztą zauważyć we wcześniejszych wpisach, ale nie oszukujmy się. Prócz ciasta na deser, na stole zawsze[…]

  • Nie wiem jakim cudem przepis na te ciastka jeszcze się tu nie pojawił! Mało tego… Chcąc je zrobić na święta sama się zdziwiłam, że na blogu nie znalazłam przepisu 🙂 Ciastka te bowiem są jednymi z moich[…]

  • Słodkie wypieki towarzyszą mi od dzieciństwa. Mama jest specjalistką w tej dziedzinie i choć teraz już zdecydowanie mniej piecze (bo i jeść nie ma komu i siły nie te), to jeszcze kilka- kilkanaście lat temu ciasto[…]

  • Zapach świeżego pieczywa jest jednym z moich ulubionych, który mógłby mnie budzić co ranek. No dobra- na równi z filiżanką świeżo zaparzonej kawy 🙂 Jedno i drugie sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć[…]

  • Dziś przychodzę do Was nie z przepisem, a z pomysłem na to jak wykorzystać nadmiar pachnących, leśnych fiołków. Nie mogą to być te przydomowe, bezwonne, bo w tym wszystkim właśnie o aromat chodzi najbardziej.[…]

  • Załaduj więcej