PysiaGotuje.pl

  • Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem piersi kurczaka  powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej praktykowanym sposobem[…]

  • Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach[…]

  • Pyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem na smaczną kolację. Smakują[…]

  • Potrawa została określona mianem ziemniaczanych muffinek, gdyż przyrządza się ją właśnie w formie od tych babeczek. Muffinki ziemniaczane można podać jako przekąskę lub jako niezależne danie na kolację. Przepis na[…]

  • Kojarzycie te mocno czekoladowe, popękane ciasteczka z sieciówek typu Lidl czy Biedronka? Ciasteczka, które po przełamaniu są wilgotne w środku i kruche na zewnątrz? Teraz możecie przygotować takie ciasteczka[…]

  • Przepis na zupę z brokuła i kalafiora stworzyłam zupełnie przypadkiem. Tak, tak, dobrze widzicie – przypadkiem! Historia tej zupy rozpoczęła się, gdy w mojej lodówce znajdowało się kilka różyczek kalafiora i[…]

  • W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie są to prawdziwe[…]

  • W tym wpisie przedstawię Wam przepis na kruche rogaliki, do których sporządzenia wystarczą zaledwie 3 składniki. Ciasto sporządza się z mąki, śmietany i masła lub margaryny. Rogaliki kruche są bardzo łatwe i dość[…]

  • Przepis na wafle przekładane masą czekoladową i ulubionym dżemem, są bardzo szybkim do przygotowania deserem. Masę czekoladową przygotowuje się na badzie mleka w proszku, a całość nie wymaga pieczenia. Dodatkowym[…]

  • Dynia jest bardzo wartościowym warzywem, które stosunkowo rzadko gości w naszym jadłospisie. Dynia bogata jest we wszelkiego rodzaju witaminy oraz makro i mikroelementy. Warzywo bogate jest w żelazo, wapń, potas i[…]

  • Zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i[…]

  • Pierś z kurczaka jest bardzo często wykorzystywana w kuchni i może stanowić podstawę wielu ciekawych dań. Jednak czasami brakuje nam już pomysłów, jak możemy wykorzystać pierś z kurczaka. W dzisiejszym wpisie[…]

  • Przepis na makaron domowy z kapustą i boczkiem przekazała mi jeszcze Babcia. To danie jest smakiem mojego dzieciństwa i bardzo często gości w moim rodzinnym domu, pod nazwą „kluski z kapustą”. Danie jest dość[…]

  • Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę[…]

  • W dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na pyszny sos kurkowy. Przepis na sos kurkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Sos kurkowy idealnie pasuje do makaronów, ale także do polędwiczek[…]

  • Przepis na dżem z cukinii w ostatnim czasie cieszy się coraz to większą popularnością. Dla niektórych może być to dużym zaskoczeniem, jednak jest to jeden z przepisów, którego trzeba spróbować. Dżem z cukinii jest[…]

  • Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i tradycyjnie sporządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, z dodatkiem dużej ilości smażonej cebuli, pod grubą warstwą startego sera. Dodatkiem do zupy[…]

  • W ostatnich dwóch artykułach mogliście przeczytać o tym, jak aleWorek wypadł w moich testach. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona efektami, które udało się uzyskać przy pomocy aleWorka – pieczywo dłużej[…]

  • W poprzednim wpisie zamieściłam wyniki testu aleWorka dla chleba pieczonego w domu. W dzisiejszym artykule będziecie mogli zapoznać się z wynikami testu, dotyczącego pieczywa kupnego. Dla przypomnienia, akcja pod[…]

  • W ostatnim czasie miałam przyjemność wzięcia udziału w akcji „Wielkie testowanie aleWorka”. Pracownia ADKA, która produkuje lniane worki zaprosiła mnie do wzięcia udziału w akcji i do przetestowania lnianego worka[…]

  • Załaduj więcej