Pichceniomania
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Aromatyczne pieczone kotlety 7 lat, 2 miesiące temu
Potrawy z mięsa mielonego są obecne chyba w każdej kuchni na całym świecie. Z różnych rodzajów mięs, w różnej postaci, ale są. Na polskich stołach kotlet mielony króluje, dzieląc się dominacją ze schabowym.[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Dżem z owoców czarnego bzu 7 lat, 2 miesiące temu
Doskonale pamiętam jak w dzieciństwie upominano mnie, bym nie ważyła się zjeść owoców czarnego bzu, które kusiły jesienią- miały być bowiem trujące. Teraz już wiem, że trujące są, ale zielone i na surowo.[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Sok z owoców czarnego bzu- na zdrowie! 7 lat, 2 miesiące temu
Soki najlepiej powstają warzone w sokowniku. Jednak nie każdy posiada takowy w domu, a ponad to, dla niewielkiej ilości owoców po prostu nie opłaca się go uruchamiać. Dlatego czasami warto przygotować sok w[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Pyszny sos- radość grzybiarza! 7 lat, 2 miesiące temu
Kończy się lato. Ciężko to znoszę, zwłaszcza, że w tym roku słoneczko na nie rozpieszczało. Coraz go mniej, temperatury spadają. Jedyną pociechą są popołudniowe spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów, których w[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Cukiniowe pieczone paluszki 7 lat, 2 miesiące temu
Jest połowa września i pogoda raczej zbliża nas ku jesieni niż latu. Powoli trzeba organizować przechowywanie wypielęgnowanych w sezonie warzyw. Jednak ze względu na tegoroczną pogodę, rośliny reagują w zaskakujący[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Makaron na bogato 7 lat, 2 miesiące temu
Jest to danie, z którym mam bardzo miłe skojarzenia. Kiedyś podobne zachwyciło mnie i moją przyjaciółkę w jakiejś warszawskiej restauracji. Było tak pyszne, że próbowałyśmy potem je odtworzyć we własnej kuchni.[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Słodkie słoneczko 7 lat, 2 miesiące temu
Pochmurne dni trzeba sobie jakoś umilać. Najlepiej jakimś pysznym jedzonkiem. Dzisiaj tak właśnie było. Pyszny, dwudaniowy obiad, no i szybko zrodziła się też ochota na jakieś słodkie co nieco. Ciasto francuskie[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Pomidorowa rolada serowa z pieczarkami i papryką 7 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj wariacja na temat serowej rolady, którą proponowałam jakiś czas temu. Oczywiście jest tak, że jedni wolę tamtą inni tę wersję. Moim zdaniem obie mają ciekawy smak i idealnie sprawdzają się jako przekąska na[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Buraczana rozpusta 7 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj buraczana sałatka, która przypadła do gustu nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za burakami. Ta smakowita bulwa uprawiana była już w I wieku p.n.e. Oprócz cennych witamin i soli mineralnych zawiera[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Zakręcone paluchy 7 lat, 2 miesiące temu
Szynka parmeńska to jedna z moich ulubionych włoskich wędlin. Jak dobrze się domyślacie pochodzi z regionu Parmy i zgodnie z dostępnymi zapisami- znana była już w czasach rzymskich. Bardzo lubię wykorzystywać ten[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Syrop z "mimozy" 7 lat, 2 miesiące temu
Mój świat od dzisiaj już nie jest taki sam… Za oknem pierwsze oznaki nadchodzącej jesieni, a ja, opatulona bluzą i szalikiem, spacerowałam po okolicy, podśpiewując pod nosem o mimozach, którymi to zaczyna się[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Jesienna sałatka 7 lat, 2 miesiące temu
Sałatkę nazwałam jesienną, bo jest z grzybami i papryką. Do tego z moją ukochaną paloną kaszą gryczaną i bundzem, który dotarł dzisiaj do mnie z gór. Jest to dość drogi i słabo dostępny ser, więc możecie zastąpić[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Ruska pizza 7 lat, 2 miesiące temu
To danie nie ma nic wspólnego z kuchnią rosyjską/ruską, z pizzą- może tylko kształt. Taką nazwę dostało lata temu, kiedy chciało się zjeść coś dobrego, innego, a niekoniecznie można było pozwolić sobie na wyprawę[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Słodko-ostra kasza gryczana 7 lat, 2 miesiące temu
Kasza, to jadalne nasiona zbóż, pozbawione łusek, często lekko rozdrobnione. Przez wieki uważana za pokarm biedoty, jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Gdy zamierzam[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Cebula z jajkiem 7 lat, 2 miesiące temu
Od kilku dni prześladowało mnie wspomnienie tego smaku. Tak mnie męczyło i dręczyło, że aż w końcu się podałam i upichciłam 😉 Cebula z jajkiem to klasyka w moim domu. Dla mnie, coś dobrze znanego, przywołującego[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Lekki bigosik z młodej kapusty 7 lat, 2 miesiące temu
Duszona kapustka, to jest moje ulubione danie w kapuścianym sezonie. Najbardziej lubię ją w formie lekkiego bigosu z kiełbaską i dużą ilością koperku. Kapusta jest źródłem bogatym w witaminy, składniki mineralne[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Surówka z orientalnym sosem 7 lat, 3 miesiące temu
Surówka powstała, jako dodatek do orientalnego, mięsnego dania. Świetnie skomponowała się z ostrym i słonym smakiem, więc postanowiłam ją wypróbować i w innych zestawieniach- sprawdziłam się równie dobrze. Tak to[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Kopytka 7 lat, 3 miesiące temu
Wizyty moich przyjaciół z zagranicy zawsze są świetną okazją żeby pogotować, zwłaszcza mocno tradycyjnie, po polsku, żeby zapoznać ich z naszymi typowo domowymi potrawami. Podwójnie przyjemnie jest, kiedy ktoś, kto[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Oszukać podniebienie, makaron z owocami morza 7 lat, 3 miesiące temu
Uwielbiam owoce morza. Jednak po pierwsze są dość drogie, a po drugie, nie jest łatwo kupić te najpyszniejsze, czyli świeże. Dlatego, jeśli najdzie mnie ochota na tego typu smaki, czasem muszę się nieco oszukać. W[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Orientalne żarełko 7 lat, 3 miesiące temu
Dzisiaj nieco dalsza kulinarna wyprawa niż zwykle, nie Włochy, nawet nie Europa. Dzisiaj w kuchni króluje Azja. Zdaję sobie sprawę, że te smaki ciężko odtworzyć w domu, można kupić wszystkie składniki, owszem, ale[…]
- Załaduj więcej