Pichceniomania
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Fasolowa po neapolitańsku 6 lat, 10 miesięcy temu
Od moich późnych włoskich wakacji minęły 2 miesiące, a jakby wieczność. Już tęsknię i już myślę kiedy by tu wyskoczyć, choćby tylko na weekend! Mam swoje dwa ukochane miejsca na ziemi- moje rodzinne strony i[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Pieczony indyk z orientalną nutą na pak choi 6 lat, 10 miesięcy temu
Pak choi to inaczej kapusta chińska. Smakuje trochę jak kapusta, trochę jak sałata rzymska, coś po środku. Można ją jeść smażoną, gotowaną, blanszowaną, ale i na surowo. Jadłam ją wiele razy, ale sama nie[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Ekspresowa sałatka na cieście francuskim 6 lat, 11 miesięcy temu
Każde spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, mniejsze lub większe, z bardziej lub mniej istotnej okazji, jest dla mnie pretekstem do wymyślania jakichś nowych specjałów. Może nie zawsze jest to coś innowacyjnego, ale[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Kurczak według Czarka E. 6 lat, 11 miesięcy temu
Ten przepis został stworzony przez mojego przyjaciela, a zmodyfikowany przeze mnie. Powstał podczas pewnego leniwego wieczora, kiedy to tak długo zastanawialiśmy się gdzie udać się na jakieś żarełko, aż w końcu[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Śledzie w pomidorach- w prostocie siła! 6 lat, 11 miesięcy temu
Śledzie lubię przygotować przynajmniej dzień lub dwa dni przed podaniem. Smaki mają szanse się dobrze połączyć, niezależnie od tego, jakich dodatków używam. Oczywiście, mam swoje ulubione wersje i najczęściej te[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Bardzo grzybowy pasztet 6 lat, 11 miesięcy temu
W tym roku każdy jesienny spacer do lasu owocował zbiorami grzybów, było ich wyjątkowo dużo. Ten przepis powstał, co prawda, ze świeżych okazów, których raczej już nie znajdziecie, ale jeśli macie zamrożone, to[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Złote śledzie z korzenną nutą 6 lat, 11 miesięcy temu
Jakie śledzie najczęściej można kupić w polskich sklepach? Niestety nie matjasy, które lubię najbardziej, lecz a’la matjasy. Czy się różnią? Oczywiście. Matjasy to młode ryby, łowione jeszcze przed tarłem. Są może[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Bigos wigilijny 6 lat, 11 miesięcy temu
Na Święta bigos to obowiązkowy punkt w menu. O ile mięsna wersja warzona jest zawsze z wielkim namaszczeniem, o tyle ten wigilijny przeważnie był, bo był, bo w końcu 12 potraw być musi! Co roku myśl o nim nie[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Sałatka śledziowa na smażonych ziemniaczkach 6 lat, 11 miesięcy temu
W moim domu Wigilia jest tradycyjnie bezmięsna. Duża ilość potraw to wariacje na temat ryb. Chętnie eksperymentuję, wypróbowuję dania z różnych regionów Polski albo po prostu modyfikuję znaną mi klasykę. Dzisiaj[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Grzybowa na Wigilię… i nie tylko! 6 lat, 11 miesięcy temu
Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez dań z grzybami. Dania rybne, pierogi, paszteciki, bezmięsne pasztety- grzyby w takich potrawach sprawdzają się świetnie. Jednak moje ulubione danie z[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Linguine z marynowanymi sardelami 6 lat, 11 miesięcy temu
Kuchnia włoska nieustannie zaskakuje mnie swoją różnorodnością. Odwiedzam coraz to nowe rejony tego pięknego kraju i ciągle odkrywam nowe smaki, kulinarne tradycje i preferencje. Każdy region ma swoje sztandarowe[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Soczysty indyk z aromatycznym sosem- czego chcieć więcej! 6 lat, 11 miesięcy temu
Bohaterem dzisiejszego przepisu jest mięso z indyka. Jednak pierwsze skrzypce, jeśli chodzi o smak, gra w tym daniu przede wszystkim koper włoski. Zwany także fenkułem lub koprem słodkim, ma liczne zastosowania[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Kurczak znikający w mig! 6 lat, 11 miesięcy temu
Z dystansem, a może wręcz z lekkim stresem podchodzę do pieczenia mięs. Uważam, że jest to jedna z bardziej niezwykłych umiejętności w kuchni. Nie chodzi mi wcale o smak, o przyprawienie, bo to zależy od[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Zupa, której składniki to małżeństwo idealne! 6 lat, 11 miesięcy temu
Być może większość z Was już doskonale wie, że uwielbiam tradycyjną kuchnię i kiedy prezentuję przepisy mocno zakorzenione w historii danego miejsca- staram się aby były najbardziej jak to możliwe zbliżone do[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Jesienna zapiekanka 6 lat, 11 miesięcy temu
Najlepsze przepisy bardzo często powstają z potrzeby chwili- bo niespodziewani goście pukają do drzwi, bo zapomnieliśmy o zakupach, bo zabrakło czasu na pichcenie z prawdziwego zdarzenia. Danie, które chcę Wam[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Schabowe zawijaki z aromatycznym pesto 6 lat, 11 miesięcy temu
Dawno, dawno temu, choć pewnie raptem kilka miesięcy, w formie prezentu, przyjechał do mnie z Włoch słoiczek z pesto. Wstawiony do szafki, lekko zapomniany, czekał na swoje wielkie wejście. I oto nastąpiło.[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Na początku były kwiatki- czyli kremowe risotto z szynką i kwiatkami dyni 6 lat, 11 miesięcy temu
Takie specjały jak kwiaty dyni czy cukinii są coraz bardziej dostępne w naszych sklepach, a czasem nawet, wydawałoby się, na zupełnie pospolitych straganach targowych. Jednak o tej porze roku faktycznie szukałabym[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Karczochy wprost z rzymskiego stołu 6 lat, 12 miesięcy temu
Karczochy to bardzo pyszne, a tak mało znane i wykorzystywane u nas warzywo. Są pyszne w każdej postaci. Usmażone w formie czipsów, uduszone, marynowane. Sama roślina wygląda trochę jak przerośnięty oset. To co[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Pani soczewica z tajemniczym friarielli 6 lat, 12 miesięcy temu
Friarielli to moja chyba największa kulinarna, neapolitańska miłość. Kiedy odwiedzam to magiczne miasto, zawsze zajadam z tą roślinką co tylko się da i jeśli tylko mam możliwość kupuję zapas i zabieram do domu. To[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Omletowe szaleństwo z dyniowym akcentem 7 lat temu
Omlety to jeden z obowiązkowych punktów w menu wielbicieli dań jajecznych. Ja je robię zwykle na śniadanie, kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego. Uwielbiam potrawy tak wdzięczne, można podać je na słono i na słodko,[…]
- Załaduj więcej