Pichceniomania
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Smażone piersi kaczki z chrupiącą skórką 6 lat, 8 miesięcy temu
Jak to jest z tą kaczką? Często gości na Waszych stołach? Na moim nie za często, choć bardzo lubię to mięsko. Najczęściej faszeruję i piekę, ale to oczywiście dość pracochłonne. Na co dzień lepiej skusić się na[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki wieprzowe cukinią otulone 6 lat, 8 miesięcy temu
Macie w domu warzywnych niejadków? Jeżeli tak, to zapewne dobrze wiecie, jak trudnym zadaniem bywa przemycenie warzyw w posiłku. Często trzeba uruchomić wyobraźnię i stworzyć pingwinka ze zwykłej kanapki z serkiem[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Solidnie "schrzaniona" sałatka z jajkiem i białą kiełbaską 6 lat, 8 miesięcy temu
Żadne moje przyjęcie nie może obejść się bez sałatki. Zwykle przygotowuję całe okazałe półmiski i każdy może raczyć się nimi do woli, a przynajmniej do momentu aż się nie skończą 😉 Dzisiaj proponuję Wam stworzyć[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Jajeczno-sojowa sałatka 6 lat, 8 miesięcy temu
Jajko to król wielkanocnego stołu, niezaprzeczalnie. Faszerowane, z majonezem, panierowane, czy w sałatkach- zawsze sprawdza się świetnie i szybko znika z półmisków. Dzisiaj sałatka zaledwie z kilku składników, ale[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Ciacho dla Józia 6 lat, 8 miesięcy temu
Włoskie zeppole to pyszności z parzonego ciasta i smażone w głębokim tłuszczu, ale wersja pieczona też jest popularna. Tę słodycz z wyjątkowym namaszczeniem przygotowuje się na 19 marca, czyli dzień uroczystości ku[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Jajka z delikatnie rybnym nadzieniem 6 lat, 8 miesięcy temu
Jajka faszerowane to pyszna klasyka. Nie tylko na Wielkanoc. Wersji jest mnóstwo i bardzo dobrze, nie należy się ograniczać. Choć przyznam, że nowości nowościami, ale ja mam swoje ulubione przepisy, do których[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Wielkanocny przysmak spod Wezuwiusza 6 lat, 8 miesięcy temu
Kochani, polska Wielkanoc jest cudowna. Ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości? Nasze tradycje, potrawy- są niepowtarzalne i najlepsze na świecie! 😉 Jednak chcę Wam dzisiaj zaproponować danie, które w tym świątecznym[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Jajka po szkocku po polsku 6 lat, 8 miesięcy temu
Tym wpisem zaczynam tegoroczną serię receptur, które fantastycznie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Jajka po szkocku jakoś nigdy wcześniej nie gościły w moim świątecznym jadłospisie, no i jak wzięłam je na[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Pyszne kotlety z orientalną nutką 6 lat, 8 miesięcy temu
Dzisiaj takie trochę…pomieszanie z poplątaniem. Polskie, pyszne mięso, ser, ostra konfitura cebulowa, włoskie oliwki, indyjska przyprawa- przepyszne kotlety! Cudownie pachniało, nie tylko w kuchni, ale w całym[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Zupa papryką doprawiona 6 lat, 8 miesięcy temu
Nie jest to zupa paprykowa w klasycznym rozumieniu. Taką już kiedyś prezentowałam. Piekłam paprykę i robiłam z niej pyszny krem. Ta zupa to aromatyczna, solidna, rozgrzewająca porcja energii, dosmaczona papryką w[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Warzywa pyszne, jak umami 😉 6 lat, 9 miesięcy temu
Jeśli myślicie, że tytułując dzisiejszy wpis zrobiłam „literówkę”, to już tłumaczę, że jednak nie. Potrawa została wymyślona na poczekaniu i znowu wyszło pysznie. Trochę w ramach testu składnika jakim jest wyciąg[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Rybka na ziemniakach 6 lat, 9 miesięcy temu
Ryby ubóstwiam i choć nie zawsze uda się kupić super świeżą, czyli najpyszniejszą- to i tak gotuję je często. Dzisiaj przepis zainspirowany potrawą, którą miałam okazję jeść we Włoszech. Oczywiście zmodyfikowany no[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Pęczak pełen smaku. 6 lat, 9 miesięcy temu
Połączenie mięsa z rybą, to nic odkrywczego, choć nie wszystkim ono odpowiada. Ja lubię przepisy, w których te składniki tworzą związek z w wyraźnie dominującą jedną ze stron. Jeśli rybka, to na przykład pieczona,[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki nie do końca mięsne 6 lat, 9 miesięcy temu
Kiedyś mówiono, że dania w stylu pieczeń rzymska, czy choćby pulpety, to tak zwany przegląd tygodnia. Przerabiało się na nie wszelkie pozostałości innych potraw. I co w tym złego? Nienawidzę wyrzucania jedzenia i[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Zupa cebulowa z ziemniakami w tle. 6 lat, 9 miesięcy temu
Uważam, że dobra zupa cebulowa, wymaga kilku trików- wyrazistego doprawienia i pysznego sera, jako dopełnienie całości. Oczywiście cały sekret polega na tym, żeby spełnić te warunki i nie przesadzić. Łatwo przyćmić[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Sałatka, która oplecie Was swoimi mackami! 6 lat, 9 miesięcy temu
Nie musicie kupować 2 kg mrożonej ośmiornicy i uczyć się oprawiać i przyrządzać, by delektować się jej morskim smakiem w warunkach domowych. Obecnie na rynku możecie kupić mrożoną, ale już wcześniej ugotowaną i[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Risotto z rukolą i smakowitym Speck Alto Adige. 6 lat, 9 miesięcy temu
Dzisiaj danie z wyjątkowym składnikiem. Speck Alto Adige to przepyszna wędlina produkowana na północy Włoch. Tak, tak, na północy. Część z Was zapewne jest zdziwiona, bo do tej pory to raczej kuchnia południa[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Domowe zapiekanki 6 lat, 9 miesięcy temu
To danie budzi cudowne wspomnienia. Kiedy byłam mała, moja mama robiła czasami takie zapiekanki na sobotnią kolację. To był ówczesny fast food. Wszyscy wyczekiwali tej uczty, to było nasze kulinarne święto-[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Szybki makaron w śmietanowo-pomidorowym sosie 6 lat, 9 miesięcy temu
Makaron zawsze jest świetnym wyborem, zwłaszcza jeśli chcemy przyrządzić coś szybko, a żeby było pyszne. Można go podać z dobrą oliwą i pieprzem albo bardzo wyszukanymi składnikami i niemal bez pudła, za każdym[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Zupa solanką zainspirowana 6 lat, 9 miesięcy temu
Solanka, błędnie, jak się okazuje, nazywana solianką, stała się wypadkową do stworzenia poniższego przepisu. W oryginale jest to zupa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i rosyjskiej. Może być w wersji mięsnej,[…]
- Załaduj więcej