PaulinaK

  • Dzisiaj polecam przepyszne paluchy na piwie. Zamiast paluchów można uformować rogale lub precle. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, łatwo się je formuje. Paluchy po upieczeniu są puszyste, miękkie i mają[…]

  • Znudziły Wam się klasyczne filety w panierce z bułki tartej? To dzisiaj proponuję coś innego, coś zdrowego i apetycznego. Filety drobiowe w ziarnach lnu, sezamu, czarnuszki i nasionkach chia. Jeśli macie tylko[…]

  • Gulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja[…]

  • Fantastyczne ciasto bez pieczenia. Ciasto z bananami i masą kajmakową, nie za słodkie, lekkie, puszyste. Ciasto smakowało nie tylko nam, ale też wszystkim, którzy go próbowali. Można tutaj wykorzystać okrągłe[…]

  • Kawa podana jako zimny koktajl z lodami czekoladowymi i bitą śmietaną na pewno skusi smakoszy tego czarnego napoju. Pyszny, zimny, orzeźwiający koktajl można udekorować pokruszonymi herbatnikami. Polecam! Koktajl[…]

  • PaulinaK stał się zarejestrowanych użytkownikiem 9 lat, 4 miesiące temu

  • Dzisiaj moja propozycja na potrawę z patisonów, które w Polsce są jeszcze mało popularne. Patisony to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Początkowo patisony traktowano jako rośliny ozdobne, z[…]

  • W dzieciństwie zawsze latem robiliśmy wyprawy na jeżyny. Zawsze wracałam podrapana, ale z pełnym wiaderkiem. Mama przygotowywała sok jeżynowy, który uwielbiam do dzisiaj. Obecnie jeżyny najczęściej wykorzystuję do[…]

  • Upał, upał, upał. Przy takiej temperaturze nawet nie mamy ochoty na jedzenie lub wolimy coś lekkostrawnego. Dlatego u mnie dzisiaj przepis na lekkie, ale pożywne danie. Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z[…]

  • Upały za oknem, pewnie nikomu nie chce stać się przy piekarniku i piec w takiej temperaturze. Dlatego u mnie dzisiaj orzeźwiający, lekki i zimny serniczek jogurtowy z musem z moreli. Mus jest kwaskowaty, co[…]

  • Dzisiaj ciasto jak mleczny batonik znanej firmy. Maxi King. Ciasto szybkie, przekładane herbatnikami, bardzo słodkie, bo z dodatkiem masy kajmakowej więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta to ta propozycja Wam[…]

  • Kolejna propozycja z jagodami. Tym razem wilgotne racuszki na jogurcie. Szybkie w wykonaniu, lekko słodkie, mięciutkie. Można je smażyć bez tłuszczu, lub na lekko natłuszczonej patelni. Można je podawać z miodem,[…]

  • W ostatnim czasie bardzo popularne zrobiły się nasiona chia. Nasionka te daje roślina zwana szałwią hiszpańską. Te niepozorne nasionka mają niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze. Zawierają więcej kwasów omega[…]

  • Już są! Malutkie, ciemne i przepyszne jagody! Od razu musiałam upiec drożdżowe z jagodami i kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa 🙂 Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko[…]

  • Witam po dłuższej przerwie spowodowanej urlopem. W tym roku urlop zaplanowaliśmy na początek czerwca i wybraliśmy się do słonecznych Włoch. Piękne krajobrazy, ciepłe morze, gorący piasek i … przepyszne lody :)[…]

  • Dzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana[…]

  • PaulinaK dodał(a) nowy wpis, Poncz 9 lat, 5 miesięcy temu

    Poncz to gorący lub mrożony napój alkoholowy pochodzący z Indii. Przygotowywany jest z herbaty, cukru, owoców oraz alkoholu (wina, wódki lub rumu). Podawany w dużych wazach i serwowany w dużych ilościach. Jest to[…]