patricia-bakes

  • Słodkie małe kuleczki z ajerkoniakowym akcentem, który nadaje im pewnej „wytworności” i sprawia, że pralinki nie są mdłe 🙂 Ponadto nie są także przesłodzone, a gorzka czekolada idealnie łagodzi mleczne wnętrze…[…]

  • Pyszny, kremowy serniczek, wzbogacony o świąteczny akcent w postaci pierniczków z powidłami, które to pięknie się prezentują po przekrojeniu ciasta 🙂 Wierzch z polewy czekoladowej idealnie dopełnia całość i[…]

  • W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia postanowiłam przemycić przyprawę do piernika także do drożdżówek. Dzięki wykorzystaniu do ciasta piure z dyni oraz nadzianiu bułeczek powidłami otrzymałam[…]

  • To ciasto to zdecydowanie deser dla dorosłych 🙂 Jest to moja modyfikacja, przedstawianego już dawno temu na blogu, ciasta o nazwie „Pijana Śliwka” (tu przepis -> klik), które nadal zajmuje u Nas wysokie miejsce[…]

  • Szybkie i całkiem proste ciasto, do przygotowania którego nie musimy odpalać piekarnika 🙂 Tworzą je dwie bowiem tylko dwie części – kakaowe herbatniki oraz rewelacyjny krem budyniowy, wzbogacony o masę kajmakową i[…]

  • Bułeczki z rewelacyjnym, orzechowym farszem, powstałym na bazie orzechów włoskich, który dzięki dodatkowi brązowego cukru oraz cynamonu, czyni je niezwykle jesiennym wypiekiem… Ja swoje bułeczki uformowałam na[…]

  • Wyśmienite ciasto, które pomimo znacznej ilości kremu nie jest przesłodzone czy też mdłe 🙂 Masa z adwokatem cudownie łączy się z kakaowym biszkoptem, który dodatkowo nasączony jest kawowym ponczem, zaś śmietanka[…]

  • Wypiek z grupy tych, które o wiele lepiej smakują niż wyglądają 😉 Ciasto swój specyficzny kolor zawdzięcza dodatkowi piure z dyni, która wraz z cynamonem i przyprawą do piernika daje mu niezwykle jesienny smak i[…]

  • Jak podaje autorka, ciasto to pochodzi ze Szwecji, gdzie zwie się „Fyriskaka”. Główną rolę (poza jabłkami) odgrywają tu niezwykle aromatyczne, jesienne przyprawy – cynamon i kardamon, dlatego radzę nie rezygnować z[…]

  • Nieziemsko kruche ciasteczka z dodatkiem piwa, które (gdybyście się obawiali) jest absolutnie niewyczuwalne 🙂 Samo ciasto nie zawiera w sobie nawet odrobiny cukru i wcale nie musi – słodyczy dodaje tu słodka[…]

  • To chyba najprostsza szarlotka, jaką kiedykolwiek robiłam i jaką w ogóle można sobie wyobrazić 🙂 Nawet nie trzeba ucierać ani zagniatać, wałkować czy ścierać żadnego ciasta – jedynie mieszamy łyżką suche składniki[…]

  • Jak sama nazwa wskazuje ciasto to jesienną wariacją na temat popularnej „Pani Walewskiej” zwanej inaczej także „Pychotką”, którą prezentowałam już dość dawno na blogu (tutaj przepis -> klik.). Jesienny charakter[…]

  • Solidna porcja sałatki z mięsną „wkładką” w postaci przesmażonego mięsa mielonego oraz takich meksykańskich składników jak: kukurydza czy czerwona fasola. W sumie to można by ją nazwać też „sałatka meksykańska” ;)[…]

  • Kruchuteńkie, delikatne i rozpływające się w ustach ciastka, przełożone marmoladą lub konfiturą i suto obtoczone w cukrze pudrze… Naprawdę nie sposób im się oprzeć! 🙂 Jak zaznacza autorka, ciasteczka te są[…]

  • Przepyszne, wilgotne ciasto, którego nazwa wcale nie jest przypadkowa 😉 A mianowicie w swojej masie deser skrywa pokruszone kawałki znanych każdemu cukierków „Michałków”. Orzechowy krem łączą dwa płaty kakaowego[…]

  • Pyszne, „jesienne” drożdżówki ze śliwkami i uwielbiającym je cynamonem 🙂 Twarożek dodaje bułeczkom wilgoci i sprawia, że do całości nie potrzebujemy już żadnych dodatków… Ja zrobiłam je właśnie w takiej,[…]

  • Znakomita chałka domowej roboty, bo jak się okazuje ten słodki chlebek wcale nie musi być suchy, wiecznie czerstwy czy po prostu niesmaczny… Ten wypiek smakuje jak z najlepszej piekarni i znika tak szybko, że[…]

  • Oto ciasto, którym już od dobrych paru lat zachwyca się każdy, kto go tylko spróbuje, które robiło furorę na nie jednej imprezie/spotkaniu rodzinnym, a któremu dopiero niedawno zdołałam zrobić zdjęcia 😉 Mówiąc[…]

  • Choć z wyglądu przypomina najzwyklejsze na świecie ciasto ucierane to do „zwykłych” absolutnie nie należy 🙂 Intensywny smak czekolady, który towarzyszy każdemu brownie sprawia, że również ten wypiek jest wilgotny[…]

  • Wilgotne, owocowe, jesienne, pyszne! Babeczki te, dzięki temu, że wzbogacone zostały o kawałki gruszek oraz świetnie łączącego się z nimi cynamonu, mają niesamowicie jesienny smak i aromat… Bardzo polecam, bo jak[…]

  • Załaduj więcej