Olka

  • Witajcie 🙂 dzisiaj będzie malinowo… domowy winegret malinowy idealny do letnich sałatek oraz domowy ocet malinowy, dla uproszczenia przygotowany na białym occie winnym, idealny jako baza winegretów jak[…]

  • Witajcie 🙂 sobota rano, właśnie przeszła poranna letnia burza po której przez otwarte okna wdycham zapach,, po deszczu,, połączony z zapachem świeżo ściętej trawy w parku …. czas na letnie leniwe śniadanko[…]

  • Witajcie 🙂 hmmm gdzie ukrywa się lato…? z tą porą roku, tym razem nieco kapryśną nieodzownie kojarzy mi się arbuz spożywany w liościach wprost hurtowych przeze mnie, mojego Małża, oraz naszą sunię:) uwielbiamy[…]

  • Witajcie 🙂 zapraszam dziś na deser dla dorosłych czyli winną galaretkę z malinami i jeżynami. Przygotowałam ją na bazie hiszpańskiego wina słodkiego z nutką granatu, które przez jakoweś niedopatrzenie był nabył[…]

  • Witajcie 🙂 sezon na truskawki się kończy, niestety… jednocześnie te ostatnie truskawki są idealne na przetwory. Muszę się Wam przyznać, że robieniem dżemów i konfitur param się dopiero od niedawna – wcześniej[…]

  • Witajcie 🙂 dla wielu sezon na bób wciąż trwa, szczególnie dla tych którzy mają go w swoich ogrodach i czekają na zbiory 😉 my jedliśmy bób od początku czerwca i na tym etapie, kiedy jest już dość duży i mączny po[…]

  • Witajcie 🙂 wreszcie mamy lato nie tylko na papierze ale i w realu. Zatem czas na lody 🙂 zapraszam na lody lawendowe z jagodami i białą czekoladą . Połączenie bialej czekolady i lawendy idealne a syrop jagodowy[…]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj znowu troszkę inny wpis ale poniekąd również kulinarny 😉 Wczoraj był Dzień Psa o którym ja wyrodna Pańcia pojęcia nie miałam…. Tłumaczyć mnie może tylko to że święto to dość nowe bo[…]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj znowu troszkę inny wpis ale poniekąd również kulinarny 😉 Wczoraj był Dzień Psa o którym ja wyrodna Pańcia pojęcia nie miałam…. Tłumaczyć mnie może tylko to że święto to dość nowe bo[…]

  • Witajcie 🙂 Bób, bobek, bobeczek, bobunio……to jak już wspominałam kiedyś na Fb ukochane warzywo mojego Małża:) Sezon na to warzywo trwa chociaż najlepszy jest na początku sezonu, przez kilka pierwszych tygodni,[…]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj zapraszam na ciasteczka ale nie takie do kawy tylko do popołudniowej herbatki a z kubasem mleka….idealne na drugie śniadanko; ciasteczka delikatnie pachnące i smakujące rumiankiem 😉 Macie[…]

  • Witajcie 🙂 lubicie fasolkę szparagową…? Pewnie tak i to najchętniej z masełkiem i bułeczką… Dzisiaj proponuję coś innego gdyż bułkę zastąpimy orzechami włoskimi, do tego troszkę natki pietruszki i skórki[…]

  • Witajcie 🙂 dziasiaj post nieco inny bowiem bez przepisu. Na zdjęciach widzicie mój ulubiony sposób na wykorzystanie 1. Jak się zastanawiasz drapiesz się po nosie czy po głowie?* Po głowie… 2. Masz listę z[…]

  • Witajcie 🙂 uwielbiam sezamki a Wy…? Dzisiaj zapraszam na te domowe. Żeby jednak było ciekawiej użyłam do sezamków nasionek chia, zdrowych i tak popularnych ostatnio. Zatem kawka i chrup, chrup sezamka ;)<br[…]

  • Witajcie 🙂 ostatnio troszkę Was męczyłam dziwaczmymi przepisami na sosnę więc dzisiaj jak najbardziej coś co może zadowolić i smakować wszystkim. Połaczenie składników może też niezbyt tradycyjne ale na prawdę[…]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj DŻEMIK Z SZYSZEK SOSNY inspiracja 5ty.pl oraz trochę inna cukiernia szklanka zielonych szyszek sosnowych – jak najmniejszychszkl. cukru1-2:łyżki miodułyżka soku z cytrynyWszystko co musimy[…]

  • Witajcie 🙂 nie udało mi się w porę dorwać do pędów sosny ale nic straconego bo udało mi się jeszcze narwać zielonych szyszek sosny, oczywiście na syropek 🙂 do syropu tego mam szczególny sentyment bowiem robiła go[…]

  • Witajcie 🙂 Dzisiaj troszkę chłodniej niemniej jednak piiiić się chce 😉 Mam coś dla zadeklarowanych amatorów yerba mate do których sama też się zaliczam ale również dla tych którzy nigdy nie pili yerby bądź napar[…]

  • Witajcie 🙂 idąc za ciosem zapraszam na kontynuację kuchni kwiatowej z użyciem kwiatów czarnego bzu i przedstawiam dżem truskawkowy z kwiatkami z bzu czarnego. Ameryki tu nie odkryłam, bo połączenie to od dawna[…]

  • Witajcie 🙂 idąc za ciosem zapraszam na kontynuację kuchni kwiatowej z użyciem kwiatów czarnego bzu i przedstawiam dżem truskawkowy z kwiatkami z bzu czarnego. Ameryki tu nie odkryłam, bo połączenie to od dawna[…]

  • Załaduj więcej