ola-w-kuchni
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Foccacia z kaparami i pomidorkami 7 lat, 1 miesiąc temu
Chrupiące chlebki foccacia z dodatkiem kaparów i pomidorków koktajlowych. Maczane w oliwie z oliwek są pyszne jako przekąska. Smakują też do sałatki. W foccaci przed pieczeniem robi się palcem wgłębienia, aby za[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Koktajl z miąższu dyni, banana i gruszki 7 lat, 1 miesiąc temu
Sezon na dynie w pełni dlatego gotuję zupy dyniowe, placuszki jaglane oraz miksuję koktajl z surowej dyni. Piękny żółto-pomarańczowy kolor miąższ zawdzięcza dużej ilości karotenu. Ponadto zawiera cynk i potas,[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki w sosie pomidorowym 7 lat, 1 miesiąc temu
Pulpeciki z mielonego mięsa wieprzowego doprawione oregano, czosnkiem, tymiankiem z odrobiną ostrej musztardy. Zapiekane w sosie pomidorowym. Polecam podać je z makaronem spaaghetti. Pyszny i syty obiad.Składniki:<br[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa czosnkowa z grzankami i serem 7 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio jesień jest deszczowa i zimna, sprzyjająca przeziębieniu. Dlatego przedstawiam zupę czosnkową o działaniu rozgrzewającym. Aromatyczna z chrupiącymi grzankami i ciągnącym serem żółtym. Porcja dla 4 osób<br[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Rydze smażone na maśle 7 lat, 2 miesiące temu
Najprostszy przepis na pyszne rydze smażone na maśle. Dodatek czosnku i cebuli doda pikantności . Warto pamiętać, aby po umyciu rydze osuszyć i doprawić jedynie solą i pieprzem pod koniec smażenia.Składniki:100 g[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Pieczone bakłażany z dynią i fetą 7 lat, 2 miesiące temu
Piękne, fioletowe bakłażany postanowiłam upiec z pysznym farszem. Do środka dodałam kwaśne pomidory, słodką dynię, miąższ z bakłażana i słony ser typu feta. Całość po zapieczeniu posypałam natką pietruszki.[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Owocowy koktajl z selerem 7 lat, 2 miesiące temu
Ten koktaj podbił moje podniebienie. Słodka brzoswinia i gruszka, kwaśne kiwi i lekko ostry seler. Po zmiksowaniu otrzymałam zieloną, słodką bombę witaminową.Porcja dla 2 osóbSkładniki:1 brzoskwinia,1 gruszka,2[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Muffinki ze śliwkami 7 lat, 3 miesiące temu
Te muffinki robi się dosłownie w 30 min. Chrupiące na zewnątrz, w środku ukrywają słodką śliwkę. Dodatek cynamonu zmienił kolor ciasta i nadał aromatyczności. Są tak pyszne, że nie zauważysz kiedy znikną z talerza.[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Amarantusowe gofry z jeżynami 7 lat, 3 miesiące temu
Dawno nie jadłam gofrów, więc zabrałam się za ich zrobienie. Wyjątkowo dzisiaj wersja zdrowsza z mąką z amarantusa i olejem kokosowym. Pyszne chrupiące gofry posmarowane dżemem truskawkowym z bitą śmietaną i[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Wegańskie drożdżówki z owocami 7 lat, 3 miesiące temu
Czy ciasto drożdżowe można zrobić bez mleka i jajek? Jak widać to możliwe. Ciasto z dodatkiem napoju sojowego oraz oleju. Są to alternetywne drożdżówki dla wegan. Pyszne, puszyste w środku i chrupiące na[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Tarta z buraczkami i kozim serem 7 lat, 3 miesiące temu
Słodkie, pieczone buraczki nadają pięknego koloru. Dojrzewający kozi ser połączony z jajkiem i śmietaną, doprawiony gałką muszkatałową i ostrą papryką tworzą pyszną masę. Jarmuż z czosnkiem nadają lekko, ostrego[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Orzeźwiający melon z miętą 7 lat, 3 miesiące temu
W te upalne dni kiedy temperatura sięga ponad 30 stopni należy odpowiednio się nawadniać. Moim ulubionym napojem jest woda z miętą, cytryną i lodem. Mając melona postanowiłam zrobić lemoniadę. Słodki melon i[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Pieczony pstrąg łososiowy z ziołami 7 lat, 3 miesiące temu
Pieczony pstrąg łososiowy z oregano i czosnkiem. Takiej pysznej, pieczonej ryby dawno nie jadłam. Dzięki dodatkowi masła wyszła soczysta i delikatna. Jako dodatki zaserwowałam pieczoną dynię, gotowaną cukinię[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Tarta z jarmużem, jabłkiem i boczkiem 7 lat, 4 miesiące temu
Niedawno znalazłam przepis na tartę z jarmużem i jabłkami. Postanowiłam dorzucić od siebie kilka dodatków. Był to mój eksperyment jak te dodatki będą ze sobą pasowały. Do ciasta na tartę dodałam twardy, kozi ser[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Jarzynowa zupa krem 7 lat, 4 miesiące temu
Na grządkach wyrosły piękne, dorodne warzywa. Do zupy dodałam młode jarzyny tj. groszek, marchewka, pietruszka, kalarepka oraz cebula. . Doprawiona aromatycznymi ziołami i podana z grzankami stworzyła pyszną,[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Szybka tarta z pieczarkami 7 lat, 4 miesiące temu
Tarta na gotowym, francuskim cieście, którego spód wystarczy podpiec 15 min. Farsz składa się z pieczarek, świeżego szpinaku i mozzarelli. Doprawiony aromatyczną bazylią i czosnkiem stworzy syty, pyszny ciepły[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Orkiszowe chrupaki z oregano i pestkami dyni 7 lat, 4 miesiące temu
Chrupiące pieczywo najlepiej smakuje posmarowane hummusem lub pastą z bobu. Po zakupie książki ” Superfood z ogrodów, łąki i lasów” postanowiłam posmakować przepisu na chrupkie pieczywo. Tytułowym superfood jest[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Pasta z bobu z miętą i koperkiem 7 lat, 5 miesięcy temu
Sezon na bób nie trwa długo. Najlepszy jest młody, który „wyskakuje” z łupinki, dobrze osolony. Z pozostałego bobu postanowiłam zmiksować pastę. Wypróbowałam przepis z Jadłonomii. Dodatki były odważne. Aromatyczna[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Drożdżak z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 7 lat, 5 miesięcy temu
Zajadając się truskawkami wpadł mi do głowy pomysł na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Po powrocie od babci wyciągnęłam drożdże, pokroiłam truskawki i rabarbar. Zabrałam się za wyrabianie ciasta. Trochę[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Lemoniada arbuzowa 7 lat, 5 miesięcy temu
Lekka, orzeźwiająca i słodka. Dobrze schłodzona z kilkoma listkami mięty i plasterkiem cytryny orzeźwi w te upalne dni.Składniki:300 g miąższu z arbuza,2 szklanki wody,2 plasterki cytryny,kilka listków mięty,4[…]
- Załaduj więcej