smak i uczucie

  • Maczanka krakowska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Krakowa. Polski street food.Samodzielnie zrobiona smakuje wyśmienicie. Ja podałam z ogórkiem kiszonym.Czas przygotowania jest dość długi, bo pierwsze moczenie[…]

  • Posiadłość Szaleństwa 2 edycja, czyli śledztwo w krainie CthulluGra autorstwa Nikki ValensNa podstawie pierwszej edycji autorstwa Coreya KonieczkiRodzinna ocena, czyli co komu podoba się – subiektywnie opisujemy[…]

  • Placki bezglutenowe na bazie serka mascarpone i maślanki.Idealne na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie placki. Można podać z dżemem lub ze śmietaną. W zakładce PLACKI I PLACUSZKI znajdziecie inne[…]

  • Jeśli nie macie pomysłu na ciasto to polecam Wam arbuzowca. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie orzeźwiające ciacho. Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej przez co skrócimy czas przygotowania.Arbuzów w[…]

  • Najlepsza na upały lemoniada zrobiona domowym sposobem. Dzisiaj arbuzowa z dodatkiem ogórka. Gasi pragnienie, chłodzi i jest bardzo smaczna. Miód możecie zamienić na cukier. Dodatkowo wkroić plasterki cytryny.Jeśli[…]

  • Bardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację.Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek[…]

  • Dzisiaj mam dla Was kalafiora smażonego w cieście. Bardzo smaczny i świetny dodatek do obiadu.Jeśli macie ochotę na bardziej pikantnego można dodać szczyptę papryki chilli.Na blogu w zakładce WARZYWA znajdziecie[…]

  • Gejsze, czyli japońskie prezentyGra autorstwa Kota NakayamaIlustracje autorstwa Maisherly ChanRodzinna ocena, czyli co komu podoba się – subiektywnie opisujemy wrażenia z gry Karol czyli Tata -„Gejsze” tytułu[…]

  • Upały cały czas dokuczają, a ja mam dla Was orzeźwiający tort lodowy. Powstał na bazie śmietany i czerwonych porzeczek. Mega smaczne.Dekoracje ze śmietany można wykonać w dowolny sposób lub ułożyć na torcie cienką[…]

  • Szybki i smaczny obiad. Mięso mielone z cukinią. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami lub kaszą.Polecam na obecne upały, kiedy nie mamy ochoty gotować i piec.Na blogu w zakładce mięsa znajdziecie wiele[…]

  • Gorące dni przed nami, a ja mam dla Was coś dla ochłody. Lodowy torcik malinowy. Bardzo smaczny i bez dodatkowych ulepszaczy. Maliny można zastąpić truskawkami.Zanim przystąpicie do degustacji torcika należy go[…]

  • Czasami mamy ochotę na coś słodkiego. Upiekłam chrupiące, kruche ciasteczka owsiane. Z podanej porcji wychodzi około 30 szt. Bardzo szybko znikają. Do porannej kawki lub herbatki idealne.W zakładce CIASTKA[…]

  • Mamy sezon grzybowy. A ja mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się skusić.Na blogu znajdziecie również paprykę faszerowaną z mięsem,[…]

  • Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale nie tylko go jeść, ale też piec. Dzisiaj upiekłam z morelami. Do tego kubek mleka lub kakao i jestem w raju. Zawsze mi się to ciasto kojarzy z babcinymi wypiekami, domem pełnym[…]

  • Obiad, który robi się sam. Takie danie jednogarnkowe z piekarnika. Pyszne mięso upieczone na ryżu. Nie trzeba wcześniej gotować ryżu, ale surowy wsypujemy do naczynia.Ja wykorzystałam ryż do risotto. Pyszności!<br[…]

  • Takenoko, czyli jak chińska panda staje się koszmarem japońskiego ogrodnikaGra autorstwa Antoine’a BauzyRodzinna ocena, czyli co komu podoba się – subiektywnie opisujemy wrażenia z gry Karol czyli Tata -„Takenoko”[…]

  • Ciasto mleczna kanapka, polecam wszystkim.Biszkopt przełożony kremem na bazie mleka w proszku. Rewelacyjny smak. Bardzo szybko znika z talerzy. Szczególnie ulubione ciasto dzieci. Ostatnio bardzo popularne w sieci.[…]

  • Przygotowałam pyszne roladki z podudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy.Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami,[…]

  • Pieczony sernik z marakują. Jestem wielbicielką wszelkich serników. Pieczone, na zimno, wszystkie są wspaniałe. Dostałam od córki marakuje i musiałam je wykorzystać. Pierwsza myśl to ciasto. I tak powstał pyszny[…]

  • Dzisiaj coś z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Zupa solianka (solanka) . Fantastyczna w smaku, sycąca i warta spróbowania. Ja przygotowałam zupę na mięsie jednego gatunku, ale możecie pomieszać rodzaje mięs, dodać[…]

  • Załaduj więcej