okolicepalnika

  • Tradycyjny, staropolski piernik musi dojrzewać wiele tygodni, aby zmięknąć i nabrać głębokiego smaku. Ale co zrobić, jeśli nie masz tyle czasu? Przygotuj ten szybki piernik, który nie musi leżakować, a jego przygo[…]

  • Oto przepis, który przekonał mnie do śledzi. Przez długi czas ich nie znosiłam i za wszelką cenę unikałam ich jedzenia – zarówno w wigilię, jak i w czasie różnego rodzaju imprez. Dopiero śledzie z orzechami i śl[…]

  • Proste i smaczne paszteciki wigilijne będą doskonałą przekąską lub smacznym dodatkiem do czerwonego barszczu. Możecie z powodzeniem eksperymentować z ich nadzieniem, ale klasyka w postaci farszu z kapusty i grzybów[…]

  • Pierogi ro obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Z jakim farszem przygotowuje się w waszych domach pierogi wigilijne? U mnie najczęściej stawiamy na tradycyjny (i niezwykle łatwy do zrobienia) farsz z kapust[…]

  • Wiele osób stresuje się robiąc barszcz wigilijny. W końcu to gwiazda świątecznej kolacji i niektórzy członkowie rodziny wyczekują go przez cały rok. Jednak tak naprawdę nie ma się czego obawiać. Wbrew pozorom zrob[…]

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów i uszek. Zwykle robi się je z leśnymi grzybami lub z kapustą i grzybami. Alternatywą dla nich będą uszka z pieczarkami – tanie, wyjątkowo łatwe do zrobienia i ([…]

  • Moi drodzy, oto sernik idealny – doskonale kremowy, pięknie wyrastający, puszysty i o wyrazistym smaku. W moim domu jest on obowiązkową pozycją na wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole, jednak sernik cytryno[…]

  • Co króluje na waszym świątecznym stole? Barszczy czy też wigilijna zupa grzybowa? Muszę powiedzieć, ze zawsze mam ten dylemat i najchętniej serwowałabym obie. Jeśli wybieracie grzybową, mam dla was przepis i[…]

  • Kilka składników, nieco roboty i masz wyjątkowo smaczny pasztet ze śliwką. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wyjdzie wilgotny i puszysty, jeśli tylko będziesz przestrzegać kilku prostyc[…]

  • W moim domu kapusta z grzybami jest obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. Każdego roku przygotowuję jej więcej niż nam potrzeba, aby później wykorzystać ją do innych potraw takich jak pierogi, krokiety l[…]

  • Kiedy myślę o bożonarodzeniowym pichceniu, jedną z pierwszych rzeczy, jakie przychodzą mi do głowy są uszka wigilijne. Robi się je właściwie raz do roku, bo klejenie drobnych pierożków naprawdę wymaga sporo cierpl[…]

  • Przygotowując się do świąt, zadbajcie o to, aby na waszej liście rzeczy do zrobienia znalazła się domowa masa makowa. Jest o niebo lepsza od tej sklepowej, a jej przygotowanie nie nastręcza żadnych trudnośc[…]

  • Jeśli zaczynasz kompletować świąteczne upominki dla rodziny i bliskich, z pewnością chcesz idealnie trafić w ich gusta. Jakie prezenty dla pasjonatów gotowania sprawdzą się najlepiej? Oto kilka niesztamp[…]

  • Proste, smaczne i szybkie do zrobienia – takie właśnie są te paszteciki z kapustą. Idealnie pasują do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej. Ponadto, doskonale sprawdzą się w roli świątecznej lub sylwestrow[…]

  • Oto hit każdej imprezy, ale też rodzinnych spotkań w chłodne, zimowe dni. Likier kukułkowy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom tych pysznych cukierków. Niewiele z nim roboty, a efekt jest rewelac[…]

  • Przygotowując się do świąt Bożego Narodzenia, zadbaj o to, aby na twojej liście rzeczy do zrobienia znalazł się zakwas na barszcz czerwony. Jego zrobienie zajmuje tylko kilka chwil, a dzięki niemu wigilijn[…]

  • Lubicie domowe wędliny? W moim domu zawsze cieszą się ogromną popularnością, chociaż najczęściej robimy je z okazji świąt lub większych, rodzinnych spotkań. Od kilku lat na naszym stole bardzo często gości szynka[…]

  • Wszystkim wielbicielom domowych trunków likier piernikowy z pewnością zasmakuje. Będzie w sam raz na święta.

    Przygotowania na świąt najczęściej skupiają się na pierogach, barszczu i rybach. Ale warto równi[…]

  • Organizujecie imprezę andrzejkową i chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś ciekawszym niż sałatka jarzynowa? Mam dla was kilka propozycji na przekąski na andrzejki, których przygotowanie nie zajmie wam wiele[…]

  • Po raz pierwszy paszteciki przygotowałam na Wigilię kilka dobrych lat temu, tak bardzo zasmakowały moim bliskim, że na stałe weszły do naszego świątecznego menu. Doskonale smakują nawet kilka dni po przygoto[…]

  • Załaduj więcej