okolicepalnika

  • Wszyscy wiemy, że sernik to w zasadzie synonim zwrotu “pyszne ciasto”. Najpewniej gdybym miała wybrać jeden deser, którym miałabym się zajadać do końca życia, wybór najpewniej padłby na sernik. Głównie ze wzg[…]

  • Pewnie wielu z was zaczyna już powoli myśleć o świątecznych ciastach, ale w międzyczasie warto również przygotować mniejsze przysmaki, takie jak chociażby ciasteczka migdałowe.

    Przepis ten wzorowany[…]

  • Boże Narodzenie w moim domu jest raczej tradycyjne. Na stole królują sprawdzone, świąteczne potrawy takie jak zupa grzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta[…]

  • Mniej więcej o tej porze roku, wielu z nas zaczyna tworzyć świąteczne listy zakupów oraz gromadzić pomysły na prezenty. W niektórych przypadkach decyzja o tym co kupić jest wyjątkowo trudna, czasem jednak stanowi t[…]

  • okolicepalnika dodał(a) nowy wpis, Bogracz 5 lat temu

    Bogracz czyli pyszny, aromatyczny gulasz z kociołka.

    Chyba nikt nie ma wątpliwości, gdzie w Europie zjemy najlepsze gulasze? Węgrzy opanowali sztukę przygotowywania tych potraw do perfekcji. To właśnie stamtą[…]

  • Staropolski piernik dojrzewający jest ciastem, bez którego trudno sobie wyobrazić tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Takie ciasto robi się tylko raz w roku, aby je przygotować trzeba uzbroić się w cierpliwo[…]

  • Najlepszy pomysł na jesienny deser? Pieczone jabłka w sosie karmelowym to doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów. Wystarczy kilka minut roboty, aby cieszyć się tymi smakołykami.

    Szybki deser na jesień[…]

  • Czym jest parmigiana?

    Parmigiana z bakłażana to danie, które możecie znać także pod nazwą “parmigiana di melanzane” lub “melanzane alla parmigiana” czyli bakłażan po parmeńsku. W największym uproszczeniu jest[…]

  • Dynia to królowa jesieni. Warto dobrze wykorzystać sezon – nie tylko robiąc z niej różnego rodzaju dekoracje, ale też zamieniając ją w wyjątkowo smaczne potrawy.

    Co zrobić z dyni?

    Dynia ma mnóstwo cie[…]

  • Szybki obiad, który nie wymaga od ciebie ani zbyt wiele pracy ani uwagi. Wszystko czego potrzebujesz to kilka wolnych minut na zrobienie farszu, a następnie odrobinę cierpliwości w trakcie pieczenia. A gwa[…]

  • Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na powidła z piekarnika, byłam nieco sceptyczna, ale też bardzo zaintrygowana. Kiedy go przetestowałam, okazało się, że to bajecznie prosty sposób na uniknięcie ochlapany[…]

  • Sos marinara to prosty, włoski sos pomidorowy do makaronu lub na pizzę.

    Sos marinara to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych włoskich sosów pomidorowych. Jeden z tych przepisów, który po prostu trzeba znać,[…]

  • Jaki jest najlepszy, letni deser? Nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że odpowiedź powinna brzmieć: domowe lody. Dzisiaj mam dla was wersję z kawałkami malin, która natychmiast skradła moje serce.[…]

  • Cukinia jest jednym z moich ulubionych letnich warzyw. Można wykorzystać ją na tak wiele sposobów, że aż trudno sobie wyobrazić. Jednak moim faworytem chyba już zawsze pozostaną delikatne placki, które wprost ro[…]

  • Sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Nie ma co się ograniczać jedynie do lecza lub placków. Można też zrobić z niej wyjątkowo ciekawą lasagne, Czytaj dalej

  • Jeśli tak jak ja uwielbiacie ogórki małosolne, z pewnością nie raz zastanawialiście się czy można w jakiś sposób przyspieszyć proces ich przygotowywania. W końcu nie zawsze ma się na tyle cierpliwości (i wytrwałośc[…]

  • Lato to najlepszy czas na przygotowanie domowych lodów. Jeśli do tej pory ich nie robiliście, warto nadrobić zaległości. To prostsze niż myślicie. Mam dziś dla Was przepis na lody bez maszynki i jajek, który po[…]

  • Jeśli kiedykolwiek odwiedziliście Chorwację, Czarnogórę, Bułgarię lub jeszcze inny kraj z regionu Bałkanów, musieliście zajadać się sałatką szopską. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań z tamtego zakątka[…]

  • Fakt nie opinia: ziemniak jest królem warzyw. I to do tego tak wszechstronnym, że aż trudno w to uwierzyć. A chyba najlepszą wersją są te pieczone – rumiana skórka i cudownie puszyste wnętrze. Czegóż chcieć więce[…]

  • To jeden z tych deserów, z których byłam w ostatnim czasie najbardziej zadowolona. Jest jednocześnie wyjątkowo prosty do zrobienia i niesamowicie smaczny. Muszę was jednak ostrzec, że ten smak może uzależn[…]

  • Załaduj więcej