Monika Piekarska
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Babka makowa 6 lat, 11 miesięcy temu
Zamiast makowca polecam babkę makową. Maku jest sporo więc babka jest dosyć ciążka jak na babkę. Dla aromatu dodałam skórkę pomarańczową ale można dodać inne bakalie. Babka jest pyszna i wilgotna, z polewą[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Śledzie w sosie salsa 6 lat, 11 miesięcy temu
Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Sos zrobiłam z dodatkiem kepczupu ale można użyć także[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Gotowane roladki drobiowe z suszonymi śliwkami 6 lat, 11 miesięcy temu
Gotowane roladki nadziewane śliwkami to doskonały pomysł na lekki świąteczny posiłek. Można je podać na ciepło z kuskusem i składniki:2 średnie piersi z kurczakasólpieprzsuszone śliwki kalifornijskie3-4 garście[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Świąteczna tarta z grzybami 6 lat, 11 miesięcy temu
Zamiast klasycznych pasztecików na świąteczny stół polecam wytrawną tartę z grzybami. Można podać ją na ciepło i na zimno. Będzie pysznym dodatkiem do czerwonego barszczyku.składniki:kruche ciasto250 g mąki[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasteczka z dżemem 6 lat, 11 miesięcy temu
Niezwykłe zwykłe kruche ciastka z dodatkiem dżemu. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Kształtem przypominają kluski śląskie a w „dołeczkach” wypełnione są dżemem. Szybko się robi i szybko znikają.<br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Śledzie opiekane w zalewie octowej 6 lat, 11 miesięcy temu
Do zalewy octowej można wrzucić różne rybki jednak najlepiej smakuje mi śledź. Wykorzystuję całe tuszki średniej wielkości. Potem jak śledź przegryzie się w zalewie można łatwo go rozdzielić i wyjąć cały szkielet.[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Amoniaczki 6 lat, 11 miesięcy temu
Pyszne i proste ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Ciasteczka są za razem chrupiące i puszyste. Najlepsze posypane grubym cukrem, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Jedynym minusem jest to, że podczas[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym 6 lat, 11 miesięcy temu
Zamiast tradycyjnych roladek zawijanych polecam roladki z mięsa mielonego. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne.skadniki:1 kg karkówki1 cebulasól,pieprz2 łyżki olejuok 750 ml wody20 g[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Śledzie z suszonymi pomidorami 6 lat, 11 miesięcy temu
Uwielbiam śledzie i nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Mam swoje ulubione wersje ale co rusz kombinuję coś nowego. Tym razem śledziki połączyłam z suszonymi pomidorami. Śledzie i suszone pomidory to[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Roladki schabowe z suszonymi morelami 6 lat, 11 miesięcy temu
Roladki w sosie to propozycja obiadowa z wykorzystaniem schabu. Do środka roladek włożyłam suszone morele ale można również użyć suszonych śliwek. Takie roladki to świetna propozycja na świąteczny obiad. A dla tych[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Ule orzechowe 6 lat, 11 miesięcy temu
Ule to wyjątkowe nadziewane ciasteczka bez pieczenia, które często goszczą na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nadzienie jak i masa może mieć różne smaki, najbardziej znane są orzechowe i kokosowe.[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Ciasto z bananami 6 lat, 11 miesięcy temu
Ciasto z bananmi to taka inna wersja ciasta kopiec kreta. Ciasto zrobiłam w prostokątnej foremce. Masę zrobiłam z serków homogenizowanych oraz śmietanki i dodatkowo spód posmarowałam dżemem.składniki:ciasto250 g[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Mozaika z szynki 6 lat, 12 miesięcy temu
Zaczynam swoją przygodę z szynkowarem. Zakupiłam go już jakiś czas temu i czekał na pierwsze użycie. Poczytałam w internecie dużo porad i przepisów i przystąpiłam do działania. Za sobą mam już kilka udanych wyrobów[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kotlety mielone z fetą i szpinakiem 6 lat, 12 miesięcy temu
Kolejna wersja pysznych kotlecików z niespodzianką w środku w postaci fety. Mięsną masę wzbogaciłam szpinakiem. Kotleciki nie tylko fajnie się prezentują ale także świetnie smakują.składniki:750 g mięsa mielonego,[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Zupa cebulowa z soczewicą 7 lat temu
Na zimne dni polecam zupę cebulową. Robiłam już wersję Czytaj dalej
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Smarowidło z boczku (smalec z mięsem) 7 lat temu
Smarowidło z boczku to po prostu taki smalec z dodatkiem mięsa. Stopiłam skrawki boczku, które były za małe na pieczenie czy wędzenie. Boczek był taki średnio tłusty, pół mięsa chudego mięsa i pół tłuszczu. Zamiast[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Makaron z pesto i kurczakiem 7 lat temu
Makaron z pesto i kurczakiem to pyszna propozycja na szybki i sycący posiłek. Do makaronu mozna dodać swoje ulubione pesto, ja najczęściej używam z rukoli.składniki:400 g piersi z kurczaka300 g makaronu, u mnie[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Rolada serowa z indykiem i szpinakiem 7 lat temu
Rolada serowa to pyszna przekąska, która przyciąga uwagę. Robiłam już wersję Czytaj dalej
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z mięsem, warzywami i fasolą 7 lat temu
Pysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy.składniki:ciasto naleśnikowe2[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Śledzie w śmietanie z jabłkiem i kiszonym ogórkiem 7 lat temu
Śledzie w śmietanie to pyszna klasyka. Do śledzika można dorzucić różne dodatki, u mnie są to kiszone ogórki i jabłko oraz cebula. Całoś doprawiona kolorowym pieprzem.składniki:10 filetów śledziowych solonych1 mała[…]
- Załaduj więcej