Monika Piekarska
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Dip ogórkowy z miętą 6 lat, 6 miesięcy temu
Pyszny ogórkowy orzeźwiający sosik. Z dodatkiem mięty nabiera jeszcze większej świeżości. Ilość mięty oczywiście zależy od naszych upodobań. Taki sosik jest świetnym dodatkiem do grillowanej karkówki czy też[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Krem brokułowo-szpinakowy 6 lat, 6 miesięcy temu
Pyszna zupa krem z dwóch zielonych warzyw, które bardzo lubie czyli brokuła i szpinaku. Najlepiej smakuje z grzankami.składniki:1 mały brokuł ( ok 400 g różyczek )150 g szpinakuok 900 ml bulionu drobiowego1 łyżka[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Sałatka z grillowanym serem halloumi i warzywami 6 lat, 6 miesięcy temu
Ser halloumi polecany jest do grillowania lub smażenia. Jeszcze nie gościł w mojej kuchni więc kupiłam kostkę na spróbowanie i żałuje, że tak późno bo trafia w moje kubki smakowe. Serek grillowałam na patelni[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kopytka ze szpinakiem 6 lat, 6 miesięcy temu
Zwykłe kopytka wszyscy znają ale zawsze można coś pokombinować aby było inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej się da wtedy barwa kopytek[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 6 lat, 6 miesięcy temu
Zerwałam swój cały rabarbar, trochę popadało więc będzie wyrastał nowy. Część przeznaczyłam na kompot a reszta na ciacho. Robiłam już różniaste ciasta, wszystkie przepisy dostępne są w składniki:kruche ciasto2[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Rzodkiewka na ciepło 6 lat, 6 miesięcy temu
Rzodkiewkę zawsze zjadamy na surowo. Jest idealnym składnikiem przeróżnych sałatek i surówek, świetnym dodatkiem do kanapek, twarożku czy chłodników. Kilka razy spotkałam się z wersją rzodkiewki na ciepło jednak[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Ciasto Cytrynka bez pieczenia 6 lat, 6 miesięcy temu
Cytrynka to po prostu taka moja wersja sernika na zimno. Ciasto składa się z kilku warstw, które w całość wiążą galaretki cytrynowe. Spód zrobiłam z herbatników ale można ciasto zrobić również na niskim biszkopcie.[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Roladki z fetą otulone ciastem francuskim 6 lat, 6 miesięcy temu
Taka moja wariacja obiadowa z mięskiem mielonym w roli głównej. Zrobiłam roladki a w środek włożyłam kawałek fety. Całą roladkę owinęłam paskiem ciasta francuskiego. Wyszło mi coś fajnego i pysznego.składniki:900 g[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Chałwowiec 6 lat, 7 miesięcy temu
Kolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Sałatka z papryką i sosem koperkowo-musztardowym 6 lat, 7 miesięcy temu
Prosta sałatka na bazie sałaty lodowej. Do sałaty dorzuciłam paprykę, ogórrki i trochę sera sałatkowego. Sos także zmieszany z tego co było bo takie są najlepsze, na bazie oleju z dodatkiem koperku i musztardy.[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Roladki z porem 6 lat, 7 miesięcy temu
Roladek u mnie sporo ale to takie proste i pyszne danie, które bardzo lubimy. MOżna wykorzystać to co mamy pod reka i zawsze będzie smacznie. Do farszu tym razem wykorzystałam pora. Roladki upiekłam w piekarniku[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Zupa szczawiowa z pęczakiem 6 lat, 7 miesięcy temu
Pęczak bardzo zasmakował nam w zupach. Robiłam już składniki:ok 2,5 l bulionu, u mnie drobiowyok 300 g świeżego szczawi1 marchewka250 g pęczaku100-150 ml śmietanki 30 %sól do smakuDo garnka wlać bulion i zagotować.[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Marchewka pieczona z limonką i imbirem 6 lat, 7 miesięcy temu
Zamiast tradycyjnej surówki czy też marchewki duszonej polecam marchewkę pieczoną. Oczywiście można doprawić ją różnymi przyprawami w zależności od dania z jakim będziemy ją podawać. Ja do marynaty z miodu i oleju[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kotlety brokułowe z cheddarem 6 lat, 7 miesięcy temu
Zamiast tradcyjnych mielonych polecam kotlety z brokuła. Do masy brokułowej dodałam ser cheddar, który nieco związał masę i nadał jej smaku. Tartą bułkę zamieniłam na otręby pszenne.składniki:2 nieduże brokuły150 g[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Mielonka z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim 6 lat, 7 miesięcy temu
Szynkowar cały czas w użyciu i co rusz tworzę w nim jakąś wędlinkę. Kolejna jaka powstała to mielonka z kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Oczywiście do mięsnej masy można dodać inne przyprawy wtedy nasza[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą 6 lat, 7 miesięcy temu
Znowu polecam przepis na sałatkę z brokułem. Skoro brokuł tak dobrze komponuje się z innymi składnikami to trzeba korzystać i tworzyć różne zestawienia. Tym razem połączyłam go z jajkami, kukurydzą i wędliną.[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Krokiety z soczewicą i pieczarkami 6 lat, 7 miesięcy temu
Kolejna wersja krokietów. Jako farszu użyłam czerwonej soczewicy i pieczarek. Te dwa składniki doskonale sprawdziły się także jako farsz doskładniki:naleśniki3 szklanki mąki2 szklanki mleka1 szkalnka wody, może być[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Karkówka pieczona w soli 6 lat, 7 miesięcy temu
Jakiś czas temu wypróbowałam składniki:1,5 kg karkówki2 łyżki majeranku2 łyżki słodkiej papryki3-4 ząbki czosnkusól ok 1-2 kgKarkówkę doładnie oczyścić z wszelkich błonek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Sałatka z jajem i białą kiełbasą 6 lat, 8 miesięcy temu
Sałatka z jajem i białą kiełbasą to sałatka z wielkanocnych resztek. Zebrałam to co mi zostało z wielkanocnych potraw, dorzuciłam trochę sałaty a całość polałam resztką sosu chrzanowego na bazie jogurtu. Pyszna[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Mini babeczki z bakaliami 6 lat, 8 miesięcy temu
Zakupiłam sobie ostatnio foremki do małych babek i od razu je wypróbowałam. I tak na święta zamiast dużej babki mam kilka małych. Jedna babeczeka trafi do koszyczka. Moje babeczki są z bakaliami i aromatem rumowym[…]
- Załaduj więcej