Margarytka
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Pełnoziarnista orkiszowa tarta z botwinką i serem korycińskim 3 lata, 6 miesięcy temu
Ta tarta to połączenie pysznego kruchego ciasta, aromatycznego buraczkowego nadzienia i pysznej kołderki z sera korycińskiego. We wtorek kupiłam duży pęczek botwinki, część wykorzystałam do frittaty, a resztę do[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Botwinka w wersji wegetariańskiej, podana z jajkiem i ziemniakami z cebulą 3 lata, 7 miesięcy temu
Gdy nastaje wiosna i na straganach zaczynają się pojawiać młode warzywa, to ja dostaję małpiego rozumu i zostawiam na targu majątek. Kocham warzywa, a wiosną i latem mają szczególne miejsce w mojej kuchni. B[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Pesto z liści rzodkiewki. Makaron z czerwonej soczewicy z pesto z liści rzodkiewki 3 lata, 7 miesięcy temu
Sezon na młodą rzodkiewkę otwarty, więc pesto z liści obowiązkowe. Od dawna nie wyrzucam już liści rzodkiewki, ale wykorzystuję je do zupy, do koktajli czy właśnie do pesto, które robię na różne sposoby. Ważne[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Surówka wiosenna z młodej kapusty 3 lata, 7 miesięcy temu
Wiosna i lato to zdecydowanie mój ulubiony czas, bo pojawiają się świeże warzywa, które uwielbiam. Warzyw jemy dużo, w zasadzie pojawiają się w każdy posiłku i stanowią jego sporą część. Lubię szczególnie suro[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Udka z kurczaka bez skóry i kości w sosie cebulowo – śmietanowym i kasza z warzywami 3 lata, 7 miesięcy temu
W prostocie siła. Już niejednokrotnie się o tym przekonałam i widzę też, że te proste przepisy cieszą się największym powodzeniem. Chyba coś w tym jest, bo babcia zawsze mi mówiła, że mniej znaczy więcej, a pro[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Pierogi z dynią, indykiem, cebulą i mozzarellą 3 lata, 8 miesięcy temu
Pierogi powstały z potrzeby chwili. W zamrażarce miałam połowę farszu z przygotowania tatarskiego bielusza, a chciałam go zużyć. W lodówce miałam jeszcze trochę dyni, więc dokroiłam i zrobiłam farsz do pierogów.[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Tatarskie kartoflaniki czyli pierogi z ziemniakami i gotowanym jajkiem 3 lata, 8 miesięcy temu
Kartoflaniki to danie kuchni tatarskiej. Jadłam je po raz pierwszy w Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach. Zaskoczyły mnie smakiem i oczywiście bardzo mi smakowały, bo ja jestem pierogowe stworzenie. Postanowiłam je p[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Tatarska Jutra w Kruszynianach czyli smaki kuchni tatarskiej 3 lata, 9 miesięcy temu
Wzięło mnie dzisiaj na wspominki z naszego ostatniego urlopu, który spędziliśmy na Podlasiu. Zwiedzaliśmy i smakowaliśmy… Każdego dnia inne miejsce i każdego dnia coś innego na talerzu. Dziś chcę Wam opowiedzieć o[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Serniczki fit w słoiczkach z płatkami róż w syropie 3 lata, 9 miesięcy temu
Zapraszam Was dziś po przepis na prosty, pyszny deser, który można zjeść na ciepło, na zimno, zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie albo na piknik czy wycieczkę. Sernik w słoiczku i to w fit wersji sprawdzi s[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Tortellini / uszka z sosem warzywno – pomidorowym 3 lata, 9 miesięcy temu
Czasem i ja nie mam czasu albo ochoty na dłuższe stanie przy garach, więc robię coś na szybko wykorzystując zapasy z zamrażarki albo półprodukt ze sklepu. Do tego dania można wykorzystać domowe uszka z grzybami c[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Podwójny placek ziemniaczany z wędzonym łososiem, skyrem i chrzanem 3 lata, 10 miesięcy temu
Uwielbiam ziemniaczane dania, kocham placki ziemniaczane. No, ale klasyczne, smażone na tłuszczu są dosyć kaloryczne. Aby je nieco odchudzić przeważnie piekę w piekarniku. Są równie smaczne i jeśli dobrze odciśniem[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Ciasto migdałowe 3 lata, 10 miesięcy temu
Proste, szybkie i obłędnie pachnące ciasto z migdałami. Idealne do niedzielnej kawy. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu. Nie piekłam go wiele lat, a dziś rzuciło mi się w oczy. Jako, że w szafce były mie[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Gofry proteinowe 3 lata, 10 miesięcy temu
Te gofry to mój hit odkąd zaczęłam się odchudzać. To dwa (albo trzy) proste składniki, niewiele pracy i pyszne gofry gotowe. Byłam przekonana, ze już dawno przepis wrzuciłam na blog, ale okazuje się, że chyba u[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Pani Walewska (Pychotka) 3 lata, 10 miesięcy temu
Ciasto efektowne, pyszne i wbrew pozorom wcale nie tak bardzo pracochłonne, jakby się mogło wydawać. Szczególnie, gdy dysponuje się dwoma blaszkami w tym samym rozmiarze (polecam taki zakup, przyda się wiele[…]
-
Margarytka stał się zarejestrowanych użytkownikiem 3 lata, 10 miesięcy temu
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Placki cukiniowo – marchewkowo – ziemniaczane z wędzonym łososiem i musem jogurtowo – miodowym 4 lata, 1 miesiąc temu
W ubiegły weekend, jeszcze przed wprowadzeniem czerwonej strefy, odwiedziliśmy restaurację „Kaczka na wodzie”, która w ubiegłym roku w listopadzie przeszła kuchenne rewolucję. Jednak emisji programu jeszcz[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Barszcz a’la ukraiński w wersji wegetariańskiej, podany z jajkiem 4 lata, 2 miesiące temu
Zupy, zupy, zupy… no lubię zupy i nic na to nie poradzę. Ale lubię te gęste, sycące, które z powodzeniem są całym, zbilansowanym posiłkiem. I niewątpliwie taki jest ten barszcz. Mnie co prawda nie chciało się[…]
-
Margarytka dodał(a) nowy wpis, Kiszona kapusta 4 lata, 5 miesięcy temu
Uwielbiam kiszonki. Kapustę kiszoną kupuję przeważnie u zaprzyjaźnionego Pana Ziemniaka – prosto z beczki… więc sama rzadko biorę się za kiszenie białej kapusty. Jednak kupienie młodej kiszonej kapusty nie j[…]