Lena

  • Jakby ktoś mnie zapytał, o moją ukochaną rybę, to teraz z pewnością bym powiedziała, że jest nią halibut. Bo jest bardzo delikatny, smaczny i nie ma ości. A jako, że ości się boję jak ryba wędki, to mój rybny[…]

  • O ile pierwszego dnia po koncercie, byłam nieżywa, to następnego miałam aż nadmiar energii i ten nadmiar postanowiłam wykorzystać w kuchni, w okolicy piekarnika. Tam też ( przy odpowiedniej muzyce, czyli Depeche[…]

  • Dziś będzie obiad w stylu azjatyckim. Kurczak w orzechowej panierce, ryż, brokuły i delikatny sos orzechowy. Kolejny przepis, który bardzo mi pasuje. Bo bardzo prosty, bardzo smaczny i zupełnie bezproblemowy. Taki[…]

  • Też tak czasem macie, że nie macie ochoty na nic konkretnego na obiad? Jak mnie dopada ten stan, to wiadomo, czas na leniwe! Żeby nie było jednak tak nudno, tym razem moje leniwe po ugotowaniu odsmażyłam na patelni[…]

  • No cóż, fanką tortów nie jestem i chyba nią nie zostanę. Jak widzę te ciężkie maślane kremy to mam dreszcze. Albo torty z masą bitej śmietany i bez konkretnego smaku. Wolę inne wypieki, torty robię bardzo, bardzo[…]

  • I sama nie wiem kiedy minął weekend i znów mamy nowy tydzień. Męczący czas w pracy, ale za to okraszony przyjemnością w postaci powrotu zimy. Aż miło wraca się spacerem do domu, kiedy mróz szczypie, a odrobina[…]

  • Wczorajszy dzień obfitował w masę wydarzeń. Dla równowagi samych pozytywnych. Chociaż musiałam nieźle się natrudzić by wszystko idealnie zorganizować, to ostatecznie zapomniałam o całym zamieszaniu i kłopotach.[…]

  • Niedawno przeczytałam w mądrej książce, że ludzie odsuwają od siebie radość. Bo dużo prościej jest odsunąć od siebie to co dobre i zostawić to na później, niż skupić się na tym co kiepskie i złe. Nieważne[…]

  • Ostatnio pasjami zajadam wiejski twarożek. Zawsze bardzo je lubiłam, ale teraz to już przesada. W lodówce mam spory zapas, a i tak mam wrażenie, że jest go po prostu za mało. Doszłam do tego momentu, gdzie za dużo,[…]

  • Budyń, najbardziej z domowych deserów. Smakuje mi o każdej porze roku, ale przyznaję, to w zimowe wieczory najchętniej spędzam z nim czas. W zimowe wieczory uwielbiam też przeglądać albumy ze zdjęciami i wspominać![…]

  • Kiedyś już wspominałam, że jabłka najbardziej lubię na ciepło. Pieczone, duszone, czy gotowane, dla mnie to bez większego znaczenia. Surowe mi niezbyt smakują. Czasem przekąszę, ale zazwyczaj kończy się na[…]

  • Są ludzie, którzy mają z górki, inni mają pod górkę. Ostatnio miałam pod górkę, cały dzień pod górkę. Najpierw szalony dzień w pracy, bardzo męczący i intensywny. Następnie wizyta w przychodni. W tym roku biję[…]

  • Lena dodał(a) nowy wpis, Mercado 6 lat, 10 miesięcy temu

    Dziś zapraszam na małą kulinarną wycieczkę. Będzie po hiszpańsku! Tego dnia zaplanowany miałam obiad w dobrze znanej i tradycyjnej knajpce. Ale po drodze plany się zmieniły, czas tak bywa, impuls i postanawiasz[…]

  • Jogurty uwielbiam, ale nie oszukujmy się, zimą na śniadanie to taki sobie pomysł. Bo są zimne, a takiego, który odstał swoje na kuchennym blacie i nabrał temperatury pokojowej, to ja akurat nie potrafię[…]

  • Przyszła solidna zima. Co prawda brakuje śniegu, mróz też taki średni, na pewno w Ameryce by mnie wyśmiali, gdybym powiedziała, że zrobiło się zimno. Jakie zimno? Te minus 3 stopnie nazywasz zimą? W porównaniu[…]

  • Niektórzy uważają, że piernik jest przypisany wyłącznie do jednej daty – Świąt Bożego Narodzenia i koniec. W inne pory roku, w inne dni nie powinno się go jeść, nie smakuje itp. Ja uwielbiam smak i aromat piernika[…]

  • Kolejne placuszkowe śniadanie. Placki z ricotty bardzo mi smakują. Są lekkie, ale bardzo sycące. Dodają energii i zaspokajają głód na długi czas. Do tego robi się je szybko i co najważniejsze są na ciepło. A zimą[…]

  • Nie ma chyba większej herbaciary niż ja. W kuchni mam całą szafkę tylko na herbaty. Nie tam jakąś lichą półeczkę, ja mam całą szafkę pełną herbacianych pyszności. Ale mimo tego nadmiaru, czasem nie mogę nic wybrać.[…]

  • O tym, że uwielbiam makarony i mogłabym je jeść codziennie, dobrze wiecie. Nie powinien więc dziwić kolejny przepis z wykorzystaniem właśnie makaronu. Będzie to bardzo szybki przepis. Pomieszanie z poplątaniem, tak[…]

  • Jestem wielką fanką awokado. I jajek na twardo. I czosnku. I sama nie wiem w jakiej kolejności powinnam to podawać? W każdym razie jeżeli chodzi o poranne kanapki, to polecam Wam te proste tosty. Wystarczy dobra[…]

  • Załaduj więcej