Kuchnia MagdaLeny
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, FLACZKI Z BOCZNIAKÓW 5 lat, 10 miesięcy temu
Podróbka tradycyjnych flaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie.Aby zupa nie[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, KRĄŻKI CEBULOWE Z MOZZARELLĄ 5 lat, 11 miesięcy temu
Krążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych – bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna.[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, CHEESE BALLS 5 lat, 11 miesięcy temu
Cheese balls to nic innego jak kulki serowe, bogato nadziane dodatkami, popularne w kuchni amerykańskiej. Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie i trochę go zmodyfikowałam pod siebie.
Kulki przygotowujemy[…] -
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, ODRYWANA PIZZA BALLS 5 lat, 11 miesięcy temu
Pizza w innej wersji… przygotowana z połączonych, okrągłych bułeczek, nadzianych dodatkami – serem żółtym, szynką i tartą mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, ROLADKI Z TORTILLI Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 5 lat, 11 miesięcy temu
Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które sprawdzają[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, ODRYWANY CHLEBEK BĄBELKOWY 5 lat, 11 miesięcy temu
Pyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki – stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 5 lat, 11 miesięcy temu
Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu – wystarczy kilka składników i 10 minut[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 5 lat, 11 miesięcy temu
Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego,[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 5 lat, 11 miesięcy temu
Krokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 5 lat, 11 miesięcy temu
Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 5 lat, 11 miesięcy temu
Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję…Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 5 lat, 11 miesięcy temu
Domowa wędlina – schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny – bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 5 lat, 11 miesięcy temu
Rolada makowa w wersji uproszczonej… z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta,[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 5 lat, 11 miesięcy temu
Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, NIEMIECKIE PIERNICZKI 5 lat, 11 miesięcy temu
Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM 5 lat, 12 miesięcy temu
Świąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu. Całość[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 5 lat, 12 miesięcy temu
Pyszny śledzik w towarzystwie warzyw – cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki układamy[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, BABKA BOŻONARODZENIOWA 5 lat, 12 miesięcy temu
Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii – rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, KURCZAK Z PIECZARKAMI I MAKARONEM 5 lat, 12 miesięcy temu
Proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników – gotowe w 20 minut!Kawałki fileta z kurczaka smażone z pieczarkami i wymieszane z makaronem typu kolanka. Całość posypana jest posiekaną natką pietruszki oraz[…]
-
Kuchnia MagdaLeny dodał(a) nowy wpis, BIGOS WIGILIJNY 6 lat temu
Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją[…]
- Załaduj więcej