Kulinarne zapędy Kokosa
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Makaron z pieczarkami 9 lat, 8 miesięcy temu
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, szczyptą rozmarynu, dość sporą ilością soli i jeszcze większą pieprzu (chyba, że nie[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Kurczak teriyaki 9 lat, 10 miesięcy temu
Dawno mnie tu nie było, przyznaję się i kajam, ale teraz po rozlicznych perturbacjach wróciłam na dobre i to z przytupem 😉 Dziś tłusty czwartek, ale pączków nie będzie, będzie za to Azja w jej najlepszym wydaniu.[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Makaron tagliolini z sosem pietruszkowym 9 lat, 11 miesięcy temu
Przypadkiem stałam się posiadaczką makaronu tagliolini, ale nie takiego zwykłego, tylko czerwonego – z dodatkiem pomidorów i chilli. Jak się okazało, smakuje on wybornie nawet bez żadnych dodatków i na pewno[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Smażony łosoś w ziołach 9 lat, 12 miesięcy temu
Łosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Ostatnio musiałam przyrządzić go „na szybko”, użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja, którą szczerze polecam :)Składniki:-[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka orzeszki 10 lat temu
Moja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu 🙂 Przepis pochodzi od mamy mojej dobrej koleżanki, a do jego[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa stał się zarejestrowanych użytkownikiem 10 lat temu
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Tatar 10 lat temu
Potrawa bardzo prosta i nieziemsko smaczna. Dobór mięsa jest dowolny, ważne by była to surowa wołowina 😉 Można kupić kawałek łopatki i zmielić, można użyć mielonego wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Pierś z kurczaka ze szpinakiem 10 lat temu
Czy też, jak podaje książeczka Knorra „Pierś z kurczakiem ze szpinakiem” 😀 Ci z Was, którzy śledzą mojego Facebooka wiedzą, że jakiś czas temu otrzymałam zestaw bulionetek do duszonych mięs wraz ze wspomnianą[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Dworcowe zapiekanki 10 lat, 1 miesiąc temu
Któż z nas nie pamięta tych obskurnych dworcowych budek, w których bywali wszyscy z wyjątkiem Sanepidu? Hamburgery, hot-dogi, a zwłaszcza zapiekanki z takich bud smakowały wybornie. Odtwórzmy zatem ten smak![…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z dyni 10 lat, 1 miesiąc temu
Mamy sezon na dynie, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać 🙂 Nigdy wcześniej nie robiłam takiej zupy, poszperałam więc tu i ówdzie i znalazłam świetny przepis. Pochodzi on z książki B. Bytnerowicz pt.[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Jack-o'-lantern, czyli dynia na Halloween 10 lat, 1 miesiąc temu
Czas na halloweenowy specjal – zrobimy jack-o’-lantern. Jej nazwa wywodzi się z legendy o mężczyźnie imieniem, a jakże, Jack, który zawarł dwukrotnie pakt z diabłem, za każdym razem z użyciem podstępu. Po śmierci[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 10 lat, 1 miesiąc temu
Do przygotowania tej potrawy zainspirowały mnie dwie rzeczy – pierwszą był z gruntu nijaki przepis diety paleo podrzucony mi przez koleżankę, który znajdował się na jednej z anglojęzycznych stron na facebooku -[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Wieprzowina słodko-kwaśna 10 lat, 2 miesiące temu
Dziś będzie azjatycko – przed Wami dość czasochłonny, niemniej jednak rewelacyjnie smaczny sposób na wykorzystanie naszego domowego sosu słodko-kwaśnego.Składniki:- 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki)- sos[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Sos słodko – kwaśny bez warzyw 10 lat, 2 miesiące temu
Dziś na tapetę bierzemy kuchnię azjatycką – zamiast kupować gotowy sos słodko – kwaśny w sklepie możemy minimalnym kosztem w kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Pizza margherita 10 lat, 3 miesiące temu
Moja pierwsza pizza wyszła bez konkretnego kształtu, niemniej jednak zaskakująco dobra 😉 Wychodząc z założenia, że im mniej składników, tym lepiej, zdecydowałam się na klasyczną margheritę, ale oczywiście ilość[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Makaron z sosem śmietanowo – serowym 10 lat, 3 miesiące temu
Kochani, przepraszam, że tak długo mnie tu nie było, miałam problemy z czytnikiem kart, przez co straciłam dostęp do najświeższych zdjęć, ale problem, na razie co prawda prowizorycznie, udało się rozwiązać ;)[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Hummus 10 lat, 4 miesiące temu
Hummus wywodzi się z Bliskiego Wschodu, dokładnie z Libanu. Pasta bardziej arabska niż żydowska, a jednak nie wiadomo dlaczego głównie kojarzona z semitami. Wikipedia wspomina, że o hummus toczy się kulinarna wojna[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Ogórki małosolne 10 lat, 4 miesiące temu
Dziś w zasadzie uzupełnienie poprzedniego wpisu, gdyż ogórki małosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych 😉 Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie, sposób przygotowania również,[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Zapasy na zimę – ogórki kiszone 10 lat, 4 miesiące temu
Pamiętam z dzieciństwa, gdy mój tata przynosił do domu worek, a w nim 15-20 kg ogórków. Potem w dużym pokoju wykładaliśmy całą podłogę gazetami, na nich ustawialiśmy masę zbieranych przez cały rok słoików i[…]
-
Kulinarne zapędy Kokosa dodał(a) nowy wpis, Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 10 lat, 5 miesięcy temu
Przepis zaczerpnięty z programu „Okrasa łamie przepisy”, lekko zmodyfikowany. Soczewicy nigdy wczesniej nie jadłam i od dłuższego czasu byłam jej ciekawa, nie wiedziałam jednak, co można z nią zrobić, więc program[…]
- Załaduj więcej