Słodki sentyment

  • Tym razem takie oto zestawienie smaków – tort kajmakowy z mango. Dwa pyszne kremy w duecie

    Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm:

    5 jajek

    ½ szklanki cukru

    1 szklanka mąki tortowej

    2 łyżki[…]

  • Prosty chleb orkiszowy na drożdżach to kolejna “niesłodka” propozycja dla amatorów domowego pieczywa. Chrupiąca skórka, wspaniały smak… Propozycja nie do odrzucenia

    Składniki:

    4 dag drożdży

    1[…]

  • Takie przepisy lubię – babka herbaciana z powidłami jest bardzo prosta, nie wymaga miksera, można dodać dowolny, ulubiony dżem, jest wilgotna i pyszna. Spróbujcie

    Składniki:

    2 torebki czarnej herbaty[…]

  • Mocno czekoladowe, mocno wilgotne, pyszne, takie właśnie jest brownie z dynią.

    Do brownie będziecie potrzebować musu z dyni. A jak go zrobić, możecie zobaczyć tutaj

    Jeśli kochacie czekoladę, to brownie z[…]

  • UWAGA! UWAGA! Super rozdanie na Słodkim Sentymencie

    Na 3 szczęśliwców czekają paczuszki po 2 pyszne rogale marcińskie A co trzeba zrobić, żeby mieć szanse na rogala?

    Więcej szczegółów znajdziecie[…]

  • Z chrupiącą skórką, smaczny i łatwy – taki właśnie jest chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wykorzystałam zakwas suchy. Spróbujcie, bo chleb jest naprawdę łatwy

    Składniki:

    5 dag drożdży

    3 łyżki mleka

    1[…]

  • Delikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne – bułki na mące „00” (do pizzy) są po prostu fantastyczne

    Wymieszaj wszystkie składniki, poczekaj aż ciasto urośnie i możesz już lepić bułeczki.

    Skł[…]

  • Dojrzałe banany są niezwykle wdzięcznym tematem do wypieków. Jako potwierdzenie przedstawiam Wam ciasto bananowe z czekoladą, bez dodatkowego cukru. Pyszne ciasto, które na długo zachowuje świeżość, wspaniały[…]

  • Cudowne ciasto z mnóstwem orzechów i wyraźnym smakiem jabłek. Orzechówka z jabłkami jest prosta, smaczna i ładnie się prezentuje

    Składniki:

    700 g jabłek

    130 g masła

    8 łyżek cukru

    3 jajka

    1 ł[…]

  • Chyba każdy lubi muffinki, bo są pyszne, dają wiele możliwości smakowych i można je szybko przygotować. Tak samo jest z muffinkami budyniowymi – 15 minut i można wstawiać do pieca

    Składniki suche:

    1[…]

  • Przepyszne ciasto i doskonała książka – kocham ten duet. Sernik z białą czekoladą idealnie skomponował mi się z najnowszą książką Jakuba Małeckiego „Saturnin”.

    Kto jeszcze nie czytał, musi koniecznie nadrobić[…]

  • Dobre śliwki to podstawa powideł śliwkowych. A dobre śliwki to te mocno dojrzałe (lekko przejrzałe, zawsze dopytuję o śliwki już lekko pomarszczone, które nie wyglądają, ale smakują rewelacyjnie) i słodkie. Gdz[…]

  • W mojej skarbnicy „Podróży z wypiekami” znalazłam przepis na chleb maślany. Delikatny, doskonały do miodu, dżemów, masła…

    Składniki:

    3 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 550)

    30 g drożdży

    1 ły[…]

  • To świetne połączenie samych pysznych składników. Właściwie powinnam napisać makowiec z dynią, czekoladą i bakaliami na kruchym cieście. Całość smakuje rewelacyjnie. Żeby przygotowanie makowca nie zajęło mi dużo[…]

  • Drożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem

    Składniki na ciasto drożdżowe:

    2 ¾ szklanki mąki

    ½ szklanki cukru

    1 szklanka mleka

    100 g masła

    5 dag drożdży

    1 jajko

    1 sz[…]

  • Tak tradycyjnie – szarlotka w kruchym cieście z cytrynowym lukrem. Prosto i niezwykle smacznie. Przepis pochodzi z zasobów “zeszytu słodkosentymentowego”

    Składniki:

    1,2 kg jabłek

    500 g mąki

    22[…]

  • Dla wszystkich miłośników bananów i ciasta czekoladowego powstało ciemne ciasto bananowe. Intensywny aromat, doskonały smak i długo utrzymująca się świeżość to zalety tego ciasta

    Składniki:

    2 mocno dojrzał[…]

  • Delikatny w smaku tort retro z kremem czekoladowym i cappuccino. Dla przełamania smaku dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru.

    Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm:

    4 jajka

    ½ szklanki cukru[…]

  • Kiedy sezon śliwkowy w pełni, a śliwki „czają” się na każdym rogu, warto wypróbować ciasto karmelowe ze śliwkami. Jest przy nim trochę mieszania w miseczkach i garnuszkach, ale efekt końcowy Wam to wynagrodzi (Je[…]

  • Świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Owsiane ciasteczka bananowe mają znikomą ilość cukru, którą możecie zastąpić ksylitolem, albo w ogóle pominąć, jeśli banany są wręcz „przejrzałe” i moc[…]

  • Załaduj więcej