karmelowy.pl
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew 8 lat, 9 miesięcy temu
Zazwyczaj publikuję gulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Churros czekoladowe / Chocolate churros 8 lat, 9 miesięcy temu
Tłusty Czwartek za pasem, przedstawiam więc przepis na churrosy czekoladowe, który znalazłam w książce „Ale ciacho” zwycięzcy Masterchefa Polska Damiana Kordasa. To nie było moje pierwsze podejście do churrosów,[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze 8 lat, 9 miesięcy temu
Mam ogromną słabość do kaczek, jak tylko jestem w nowej restauracji zawsze zamawiam kaczkę, gdyż o jej przygotowaniu od razu można stwierdzić czy restauracja ma dobrego kucharza. Przygotowanie dobrej kaczki nie[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree 8 lat, 9 miesięcy temu
Dziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i jabłek, z dodatkiem orzechów włoskich. Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding 8 lat, 9 miesięcy temu
Dziś przedstawiam moje wspomnienie z dzieciństwa, pyszny i kremowy ryż zapiekany z jabłkami w cynamonie pod kołderką ze słodkiej śmietany. Mama bardzo często nam robiła coś takiego i sama postanowiłam go w końcu[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli 8 lat, 10 miesięcy temu
Jakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup 8 lat, 10 miesięcy temu
Brokuły ostatnio mocno rozgościły się w mojej kuchni. Przygotowuję je na parze jako dodatek do dań głównych, jako puree do dań głównych, jednak ostatnio królują u mnie w zupach. Dziś proponuję przepyszną zupę krem[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze 8 lat, 10 miesięcy temu
Jakiś czas temu zawiało mnie na Pragę-Północ, gdzie postanowiłam wypróbować specjały restauracji Boska!Włoska na ul. Markowskiej 22 w Warszawie. Szczerze mówiąc nie przepadałam za tą stroną Wisły, chociaż teraz[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Zakręcone pączki / Twisted doughnuts 8 lat, 10 miesięcy temu
Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs 8 lat, 10 miesięcy temu
Dziś przedstawiam kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya „Bread Street Kitchen”, tym razem sięgnęłam po kaczkę duszoną w soku jabłkowym i bulionie, z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Długo pieczone udka[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone 8 lat, 10 miesięcy temu
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami.[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion 8 lat, 10 miesięcy temu
W szale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf chciał, że trafiłam tutaj i[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich 8 lat, 10 miesięcy temu
Te grillowane tosty na pewno będą częstą pozycją śniadaniową w te chłodne dni. Te pyszne kanapki z chrupiącym boczkiem, serem brie i na szybko karmelizowaną cebulką są po prostu obłędne! Jak mam pod ręką figi to[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Warsztaty z Pascalem Brodnickim 8 lat, 10 miesięcy temu
Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Rama Smaż jak Szef Kuchni. Odbyły się one w Food Lab Studio, a poprowadził je niesamowity Pascal Brodnicki –[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 8 lat, 10 miesięcy temu
Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup 8 lat, 10 miesięcy temu
Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms 8 lat, 10 miesięcy temu
Dziś przedstawiam Wam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego. Pyszne ziemniaki z grzybami w pysznym sosie śmietankowym, które przygotowuje się w jednej patelni z pewnością przypadną do gustu każdemu.[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate 8 lat, 10 miesięcy temu
Dziś coś dla fanów podrobów Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a ten pasztet mnie zachwycił.[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies 8 lat, 11 miesięcy temu
Tak nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu,[…]
-
karmelowy.pl dodał(a) nowy wpis, Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms 8 lat, 11 miesięcy temu
Zima zawitała do nas na dobre, warto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią,[…]
- Załaduj więcej